”Referanduma evet demek, nihai otorite TBMM demektir”

Davutoğlu, "Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi'nin Öcalan raporu, tahrikçilere güzel bir cevap" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bu referanduma 'evet' demek bu ülkede nihai otoritenin, nihai kanun koyucunun Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğuna 'evet' demektir" dedi.

Davutoğlu, Konya'nın Güneysınır ilçesinde katıldığı arazi toplulaştırması tapu dağıtım töreninde, Konya'nın düşünce ve gönül dünyalarının merkezi olduğunu söyledi.

"Tahrikçilere en güzel cevap"

Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi'nin terör örgütü başının tutukluluk koşullarıyla ilgili raporunu değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu "Rapor Türkiye'de şartların nasıl çağdaşlaştığını ve uluslararası standartlara eriştiğini gösteriyor" dedi.

Bakan Davutoğlu, Konya'da katıldığı yerel bir televizyon programında, Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi'nin terör örgütü başı Abdullah Öcalan'ın tutukluluk koşullarıyla ilgili verdiği raporu değerlendirdi.

Raporun, İmralı'daki şartların, uluslararası standartlarda olduğunun, uluslararası en temel referans örgütü tarafından kabul edilmesi anlamına geldiğini belirten Davutoğlu, bu durumun olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Raporun, Türkiye'de şartların nasıl çağdaşlaştığını ve bir anlamda uluslar arası standartlara eriştiğini gösterir nitelikte olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Birtakım provokatif söylemlerin de son bulmasını gerektirir. Bu yolla 'tecrit vardı şartlar iyi değil' diyerek Öcalan'ın bu durumu üzerinden toplumu tahrik etmeye çalışanlara da verilen en güzel cevaptır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Hukuk devleti olması hasebiyle de suçlu kim ve ne şekilde olursa olsun, o suçluya uluslar arası standartlarda muamele eder. Bizim bu çağdaş ilkeyi hayata geçirdiğimizi böylece tescil etmiş oldu bu karar" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı

Bakan Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili olarak da mahkemenin detaylara girerek değişiklik yaptığını, bunun ilkesel olarak doğru bir tutum olmadığını söyledi.

Sonuçları itibariyle bakıldığında paketin referanduma gidecek olmasının olumlu bir gelişme olduğunu anlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"İlkesel olarak bu yöntem doğru değil, sonucu itibariyle bakıldığında mahkeme bir iki değişiklik yaparak referanduma göndermiştir. Bu da halkımıza büyük bir imkan vermiştir. Halkımıza düşen görev meclisine sahip çıkmaktır. Meclisinin Anayasa yapma yetkisine sahip çıkmaktır. Çok büyük oranda bu reformu kabul oyuyla desteklemesidir. Böylece halk meclisin üstünde otorite kurmaya çalışacak olan bir şekilde vesayet oluşturmak isteyen herkese hak ettiği cevabı verecektir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir