'Referandumda hayır çıkarsa 29 Ekim'i o gün kutlayacağız'

CHP Antalya Milletvekili Baykal Halk oylamasından 'hayır' çıkması durumunda, "İnşallah 29 Ekim'i de o gün kutlayacağız. Cumhuriyetimizi o gün ilan etmişiz gibi." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, halk oylamasından "hayır" çıkması durumunda 29 Ekim'i de o gün kutlayacaklarını belirterek, "Cumhuriyetimizi o gün ilan etmişiz gibi. Hatta 9 Eylül 1922'de İzmir'de düşmanı denize döküp, kadınlarımızın kırmızı bezler üzerine ay ve yıldız çizerek diktikleri, o sevimli bayrağımızı askerlerimizin vilayet konağının çatısına kadar heyecanla çıkıp diktikleri anda nasıl yüreğimiz kabarıyor, gözlerimiz doluyorsa o duygularla vatanı o gün kurtarmışız gibi... O sevinci yaşayacağız." dedi.

Baykal, partisinin halk oylaması çalışmaları kapsamında Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa katıldı.

Burada konuşan Baykal, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına değinerek, "Türkiye'de bir anayasa sancısının, anayasa arayışının, anayasa özleminin kendisini gösterdiği hangi kahve, ev ziyareti, esnaf buluşmasını, fabrika sohbetini hatırlıyorsunuz? Bu anayasa tartışması milletin ihtiyacından kaynaklanmıyor. Milletin böyle bir ihtiyacı olduğuna dair hiçbir gözlem yoktur. Bu birilerinin ihtiyacından dolayıdır. Bu, tabandan yukarı gelen bir ihtiyaç değildir. Yukarıdan aşağıya empoze edilmek istenen, 24 kanaldan, 24 saat naklen yayın yapılarak Cumhurbaşkanı, Başbakan nutkuyla Türkiye'ye dayatılmak istenen bir projedir." iddiasında bulundu.

"Bütün denge bozulacak"

Baykal, Cumhurbaşkanın yeni düzenlemeyle parti genel başkanı olmasının bütün dengeyi bozacağını öne sürerek, "Meclis; göstermelik, müsamere meclisine dönüşüyor. Meclisteki en büyük partinin genel başkanı cumhurbaşkanı olursa, cumhurbaşkanı o meclisi oluşturacak milletvekillerin yarısını belirliyorsa, o meclisin hiçbir anlamı, değeri kalmıyor. Bu anayasanın dengeyi bozan ana unsurlarından biri budur." diye konuştu.

Halk oylamasından "hayır" çıkması durumunda 29 Ekim'i de o gün kutlayacaklarını dile getiren Baykal, şöyle devam etti:

"Cumhuriyetimizi o gün ilan etmişiz gibi. Hatta 9 Eylül 1922'de İzmir'de düşmanı denize döküp, kadınlarımızın kırmızı bezler üzerine ay ve yıldız çizerek diktikleri o sevimli bayrağımızı askerlerimizin vilayet konağının çatısına kadar heyecanla çıkıp diktikleri anda nasıl yüreğimiz kabarıyor, gözlerimiz doluyorsa o duygularla vatanı o gün kurtarmışız gibi... O sevinci yaşayacağız. O sevinci de 'hayır' diyenler olarak değil, yanınızda belki 'evet' demiş arkadaşlarınıza 'Gel buraya gel, bu senin de Meclisin, bu senin de Türkiyen, bu senin de Cumhuriyetin' diyeceğiz. Onları da kucaklayacağız, hep beraber o 23 Nisan'ı kutlayacağız."

Bu konularda ilginizi çekebilir