Rehineler arasında Türk yok

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA  - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cezayir'deki rehine kurtarma operasyonuna ilişkin, herhangi bir Türk vatandaşının şu ana kadar gelen bilgiler dahilinde rehineler arasında olmadığını söyledi.
 
Bakan Yıldız, rehin alınmadan önce ise bazı kişilerin kaçtığını, o kaçan kişilerin arasında bir Türk'ün olduğundan bahsettiklerini belirterek, "Ama bunlar teyide muhtaç bilgiler. Şu anda herhangi bir Türk vatandaşının orada zarar gördüğüne dair elimizde bir bilgi yok" dedi.
 
Rekabet Kurumu tarafından "Perşembe Konferansları" çerçevesinde düzenlenen "Enerji Diplomasisi ve Bağımlılığı" konulu konferansa katılan Yıldız, konferansın öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Cezayir'deki rehine kurtarma operasyonuna ilişkin bir soru üzerine Yıldız, öncelikle Cezayirli meslektaşına ve Cezayir halkına geçmiş olsun dileklerini sundu.
Geçen hafta Cezayir'de olduğunu hatırlatan Yıldız, şunları kaydetti:
"Cezayir Büyükelçiliğimizle görüşmemde, herhangi bir Türk vatandaşının şu ana kadar gelen bilgiler dahilinde rehineler arasında olmadığını, ancak bir kısım rehin alınmadan önce bazı kişilerin kaçtığını, o kaçan kişilerin arasında bir Türk'ün olduğundan bahsettiler ama bunlar teyide muhtaç bilgiler. Şu anda herhangi bir Türk vatandaşının orada zarar gördüğüne dair elimizde bir bilgi yok.
Şunu söylemem lazım, tabi bu tür tesislerin kendi özel güvenlik birimleri de olmasına rağmen, özellikle iç bölgelerde bu tür sıkıntılardan bahsetmişlerdi arkadaşlarımız. Ben, bu sıkıntının büyümeden bir an önce temkinli bir şekilde yoluna gireceği kanaatimi belirtiyorum. Bizim LNG alımımızla ilgili yol haritamızda herhangi bir değişiklilik bulunmamaktadır."
 
Vatandaşın zararı tazmin edilmek durumundadır
Bir gazetecinin, bazı yerlerde elektrik dağıtım şirketlerinden kaynaklı kesintiler nedeniyle vatandaşın zarar gördüğünü belirtmesi üzerine de Yıldız, o dağıtım şirketinin ister kamu ister özel sektörden olsun, kendi hatalarından kaynaklanan bir kesinti varsa, vatandaşın zararının tazmin edilmesiyle alakalı çalışmanın yapılacağını söyledi.
Vatandaşa hizmet götürmenin, kendilerinin önceliği olduğunu vurgulayan Yıldız, "Bunun uygulamalarında özellikle kış aylarında yoğun kar altında olan bölgelerimizde bazı kesintiler oluyor. O kesintilerden kaynaklanan bir arıza oluşuyorsa, arkadaşlarımız onu tazmin etmek durumundadırlar" dedi.
 
TANAP'ta önemli bir mevzuat çalışmasını tamamladık
Bakan Yıldız, TANAP anlaşmasıyla ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi:
"Şu ana kadar olan özellikle önemli bir mevzuat ve prosedür kısmını tamamlamış bulunuyoruz. Bundan sonra artık proje firmasıyla beraber uygulamalarını hep beraber takip edeceğimiz, güzergahın, yol haritalarının belirleneceği bir çalışmaya giriyoruz. Türkiye, buradaki hissedarlığını kardeş ülke Azerbaycan'la beraber çok iyi değerlendirecektir. Yapılacak yatırımlarda yerli boruların kullanılmasıyla alakalı bir ön prensip anlaşmamız vardır.
2017, 2018 yılına kadar burada bin 800 kilometrelik bir alanda, bir mesafede yaklaşık 2 milyon ton civarında bir çelik kullanılacak, boru kullanılacak. Bunun da ihale sürecini hep beraber takip edeceğiz."
 
Enerji diplomasisi, gücünü sürdürülebilir siyasi istikrardan alıyor
Daha sonra konferansa geçen Yıldız, burada yaptığı konuşmada, büyümenin ve değişimin önemini vurguladı.
Türkiye'nin, kamunun imkanlarını çeşitli modellerle özel sektörle paylaştığı bir döneme girdiğini belirten Yıldız, piyasanın daha rekabetçi hale gelmesi için de Rekabet Kurumu ile birlikte çalıştıklarını kaydetti.
Gelişen Türkiye'nin, bir ülkeyle yapacağı projeleri geliştirirken, başka bir ülkeye de mani olmayacak şekilde kabiliyetlerini artırdığını belirten Yıldız, enerji diplomasisinin, en büyük gücünü sürdürülebilir siyasi istikrardan aldığını ifade etti.
Konferans, daha sonra basına kapalı devam etti.