RK, ağustosta 163 birleşme-devralma sonuçlandırdı

Rekabet Kurumu, 2011 yılı Ağustos ayı sonu itibarıyla kendilerine bildirilen birleşme-devralma işlemlerinden 163'ünü sonuçlandırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rekabet Kurumu (RK), 2011 yılı Ağustos ayı sonu itibarıyla kendilerine bildirilen birleşme-devralma işlemlerinden 163'ünü sonuçlandırdı. Bunlar arasından 123 işleme izin, 1 işleme ise koşullu izin verildi. Bu işlemlerden 118'i devralma, 1'i birleşme, 44'ü ise ortak girişim tesis edilmesine yönelik işlemler olarak gerçekleşti.

Rekabet Kurumu, 2011 Yılı Ocak-Ağustos Dönemi birleşme-devralma kararlarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Buna göre, Ağustos sonu itibarıyla Kuruma bildirilen birleşme-devralma işlemlerinden 163'ü sonuçlandırıldı.

Bununla birlikte, Ağustos ayı en fazla işlemin karara bağlandığı ay oldu. İncelemenin başlatılma şekline göre işlemler tasnif edildiğinde, 161 işlemin bildirim formu ile taraflarca yapıldığı belirlendi. Buna karşılık bir işlem resen, bir işlem ise ihbar üzerine incelemeye alınarak sonuçlandırıldı.

Yüzde 41'i yabancılar tarafından gerçekleştirildi

Ayrıca, yurt dışında merkezi bulunan teşebbüslerce gerçekleştirilmiş olmakla birlikte tarafların Türkiye'de de faaliyetlerinin bulunması veya işlemin Türkiye'de bulunan mal ve hizmet piyasalarına da etkisinin olması nedeniyle 67 işlem bildirildi ve karara bağlandı. Bu rakam bahse konu dönemde sonuçlandırılan işlemlerin yüzde 41'ine denk geldi.

Türkiye'de ise merkezi bulunan firmalar arasında gerçekleştirilen işlemlerin sayısı 26 oldu ve bu rakam sonuçlandırılan işlemlerin yüzde 16'sını oluşturdu. Birleşme ve devralma işlemlerinin 70 adedi ise, yerli ve yabancı taraflar arasında gerçekleştirildi. Bu işlemlerin toplam içindeki payı ise yüzde 43 olarak gerçekleşti.

En fazla işlem makine, teçhizat imalatı sektöründe

Sektörler bakımından durum değerlendirildiğinde; en fazla işlemin 20 işlem ile "Makine, Teçhizat İmalatı" sektöründe meydana geldiği gözlendi. Bu sektörü 17'şer işlem ile "Kimya ve Kimyasal Ürünler (Hızlı Tüketim Mallarına Konu Olanlar Hariç) ve Beşeri İlaç" sektörü ve "Sağlık, Tıbbi Hassas ve Optik Aletler, Tıbbi Sarf Malzemesi" sektörü izledi. Bu sektörleri ise, 15 işlem ile "Gıda Ürünleri ve İçecekler" sektörü takip etti.

7 işlem yerli-yerli taraflar arasında oldu

Bu dönemde gerçekleştirilen 44 adet ortak girişim işleminden; 25 işlem yerli-yabancı taraflar arasında, 12 işlem yabancı-yabancı taraflar arasında, 7 işlem ise yerli-yerli taraflar arasında gerçekleşti.

Yerli-yabancı taraflar arasında gerçekleştirilen ortak girişim işlemleri içerisinde 4 işlem ile "Finansal Hizmetler" ve 3 işlem ile "Gıda Ürünleri ve İçecekler" sektörlerinin ilk sıraları aldığı görüldü. Yabancı-yabancı taraflar arasında gerçekleştirilen ortak girişim işlemlerinde, 4 işlemle "Makine, Teçhizat İmalatı" sektörü ilk sırada yer aldı. Yerli-yerli taraflar arasında gerçekleştirilen ortak girişim işlemlerinde ise, 2 işlemle "Sağlık, Tıbbi Hassas ve Optik Aletler, Tıbbi Sarf Malzemesi" sektörü ilk sırada yer aldı.

Enerji sektörü, özelleştirme dosyalarının yaklaşık üçte birini oluşturdu

Bilindiği üzere 2010 yılında elektrik üretim, satış ve dağıtım şirketlerine ilişkin işlemler nedeniyle özelleştirme dosyalarının sayısında önemli artış meydana geldi. Bu noktada, 2011 yılının 8 aylık döneminde enerji sektörü ile ilgili dosyalar Kurulca karara bağlanan özelleştirme dosyalarının yaklaşık üçte birini oluşturdu. 2011 yılında genel olarak işlem sayısında önceki iki yılı göre artış olduğu gözlendi.

Açıklamada, bu artışın değerlendirilmesinde iki hususun dikkate alınmasında fayda bulunduğu ifade edilerek, 2011 yılı Ocak ayında yürürlüğe giren 2010/4 sayılı Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ ile bildirim sisteminde değişikliğe gidildiği ve izne tabi birleşme ve devralmaların belirlenmesinde kullanılan ciro eşiği ve pazar payını birlikte içeren sistemden vazgeçilerek, yalnız ciro eşiğini ve etkilenen pazarı dikkate alan bir sisteme geçildiği belirtildi.

Gerek yeni Tebliğin uygulanmasına ilişkin tereddütler gerekse tarafların dünya cirosunun 500 milyon TL'yi aştığı işlemlerde Türkiye'de 5 milyon TL ciro elde edilmiş olmasının bildirim için yeterli görülmesi, Kuruma bildirilen birleşme-devralma işlem sayısının artışında etkili oldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir