RK'dan Efes'e 8 milyon lira ceza

Satış noktalarında sadece kendi birasının satılmasını isteyen Efes'e Rekabet Kurulu 8 milyon lira ceza kesti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rekabet Kurulu, Efes Pazarlama ve Dağıtım  Ticaret A.Ş'nin "Kurul kararı ile yasaklanan nitelikte, nihai satış noktalarına rekabet etmeme yükümlülüğü getirilmesine yönelik uygulamalar içerisinde bulunduğu" tespitiyle, şirkete 8 milyon 85 bin 929,6 TL idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı Erkan Yardımcı, Efes Pazarlama ve Dağıtım Ticaret A.Ş. ile distribütörlerinin 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik soruşturmaya ilişkin nihai kurul kararını, kurumun toplantı salonunda açıkladı.

Yardımcı, Efes Pazarlama'nın ve distribütörlerinin satış noktalarına mal vermek için noktalardan sadece Efes marka bira satmasını talep ettiği ve/veya rakip ürün satan noktaların faaliyetlerini çeşitli uygulamalarla zorlaştırdığı iddiaları üzerine, Rekabet Kurulunun 1 Temmuz 2011 tarihli kararıyla Rekabet Kanunu'nun ihlal edilip edilmediğinin ve 22 Nisan 2005 tarihli kurul kararına uyulup uyulmadığının tespiti için soruşturma açıldığını hatırlattı.

Yardımcı'nın açıkladığı 13 Temmuz 2011 tarihli Kurul toplantısında alınan nihai karara göre, soruşturma sonucunda Efes'in 22 Nisan 2005 tarihli kararı (Efes'in tek satıcılık 'münhasırlık' sözleşmeleri ve uygulamalarını yasaklayan Rekabet Kurulu kararı) ile yasaklanan nitelikte, nihai satış noktalarına rekabet etmeme yükümlülüğü getirilmesine yönelik uygulamalar içerisinde bulunduğu ve bu suretle Kanunu ihlal ettiği oybirliği ile kararlaştırıldı.

Bu nedenle, 4054 sayılı Kanunun ilgili maddeleri ile "Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik"in ilgili maddesinin hükümleri uyarınca, Efes Pazarlama ve Dağıtım Ticaret A.Ş'ye 2010 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirinin takdiren yüzde  0,3'ü (binde üç) oranında olmak üzere 8 milyon 85 bin 929,62 TL idari para cezası verilmesine Kurul Üyesi Reşit Gürpınar'ın farklı gerekçesi ve oybirliği ile karar verildi.

Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı Erkan Yardımcı, satış noktaları ile imzalanan "satış sözleşmesi"nde bir maddenin sözleşmeden çıkarılmasına, bir başka maddenin de "noktalara verilen katkının rakip ürünlerin noktada satılmasıyla bağlantılı olmadığının açıkça anlaşılmasını sağlayacak şekilde" düzenlenmesine, Danıştay yolu açık olmak üzere karar verildiğini sözlerine ekledi.

Bütün yasal haklarımızı değerlendireceğiz

Efes de karara ilişkin KAP'a yaptığı açıklamada "Söz konusu kararla ilgili bütün yasal haklarımızı değerlendireceğiz" dedi.

Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş.,'nin, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na(KAP) gönderdiği açıklamasında, Anadolu Efes'in yüzde 100 iştiraki olan Efes Pazarlama ve Dağıtım Tic. A.Ş. hakkında Rekabet Kurulu'nun, münhasırlık anlaşmaları konusunda tanınan muafiyetin kaldırılmasını öngören karara uyup uymadığının tespiti ve Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediğine yönelik soruşturma açılmasına karar verildiği hatırlatıldı. Bu soruşturma sonucuna göre, Rekabet Kurulu'nca, Efes Pazarlama'ya, Danıştay nezdinde kararın iptaline dair dava açma hakkı saklı olmak üzere, net satış gelirinin yüzde 0,3'üne karşılık gelen 8 milyon 85 bin 929 TL,62 Kr. tutarında idari pazar cezası verildiğine işaret edilerek, "Söz konusu karar ile ilgili olarak bütün yasal haklarımz değerlendirilecektir" denildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir