Romanların sorunlarına çare aranıyor

Avrupa Konseyi'nin düzenlediği uluslararası konferans Strasbourg'da başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STRASBOURG - Avrupa Konseyi'nin, Avrupa'da sayıları 12 milyonu bulan Romanların sorunlarına çare bulmak amacıyla düzenlediği uluslararası konferans Strasbourg'da başladı.

Devlet Bakanı Faruk Çelik ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı, AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu da konferansa katılacak isimler arasında yer alıyor.

Avrupa Konseyi üyesi ülkelerden bakanların yanı sıra, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) temsilcilerin de katıldığı konferansta, Romanlara karşı uygulanan ırkçılık ile mücadele, Romanların ekonomik ve sosyal durumlarının düzeltilmesi ve sosyal entegrasyonlarının sağlanması konularında ortak kararların alınması bekleniyor.

Avrupa Konseyi, konferansı, üye ülke ve Avrupa kuruluşlarının, soruna kalıcı ve yapıcı bir çözüm bulma arayışları çerçevesinde ''başlangıç noktası'' olarak görüyor.

Konferansta, Romanların korunması konusunda AB ve Avrupa Konseyi standartlarının uygulanmasına açıklık getirilmesi ve Avrupa Konseyi, AB ve üye ülkelerin Romanların sosyal ve ekonomik uyumu için yapacakları somut icraatların belirlenmesi için çalışılacak.

AKPM'nin geçen ay düzenlediği genel kurulunda kabul edilen raporda, Romanlara karşı ayrımcılık kınanmış, siyasi parti temsilcilerinin Romanlara yönelik ayrımcı söylemlerini artırmasından endişe duyulduğu ifade edilerek, ırkçılık ve ayrımcılıkla etkin bir şekilde mücadele edilebilmesi için siyasetçilerin sorumlu ve tutarlı davranmaları gerektiği vurgulanmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir