Romanya'da yeni işbirliklerine hazırız

Türk- Rumen İş Konseyi'nde konuşan Hisarcıklıoğlu "Avrupa'daki borç krizine karşı ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmekten başka çaremiz yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Romanya'daki Türk yatırımlarının 5,5 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Enerji, finans ve taşımacılıkta yeni işbirliklerine hazırız" dedi.

Hisarcıkloğlu, TOBB ve DEİK ev sahipliğinde düzenlenen Türk-Romen İş Konseyi toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, NATO ve AB üyesi olarak küresel toplumun onurlu bir üyesi olan Romanya'nın, ekonomik başarılarıyla dikkati çektiğini, son 10 yılda 62 milyar dolar küresel sermaye aldığını söyledi.

Karadeniz ve Balkanlar'ın iki dost ülkesi olarak, bölgeyi küresel ekonomiye entegre olmuş bir refah alanına çevirmek gerektiğine inandıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bu kapsamda, komşumuz Romanya ile bölgemizin sunduğu imkanları birlikte değerlendirmek istiyoruz" dedi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, "AB ülkeleri üzerinde kara bulutlar dolaşırken aramızdaki ekonomik ilişkileri güçlendirmek ve çeşitlendirmekten başka çaremiz bulunmuyor. Güneydoğu Avrupa ekonomisinin yükselen gücü Romanya ile işbirliğini esas alan, güçlü ve çeşitlendirilmiş bir ekonomik işbirliği tesis etmek istiyoruz" dedi.

Taşımacılık potansiyeli

Arzulanan ekonomik işbirliği seviyesine ulaşmak için bir dizi alanda adım atmak gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, enerji, finans ve taşımacılıkta yeni işbirliklerine hazır olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Özellikle ülkelerimiz arasındaki lojistik altyapısının güçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, Pendik-Köstence Ro-Ro Hattı'nın geçen hafta çalışmaya başlamasını zamanlı bir başlangıç olarak değerlendiriyorum. Yılda 30 bin araç taşıma kapasitesine sahip bu hat, bizlere ciddi bir maliyet avantajı sağlayacak; ülkelerimiz arasında daha fazla ticaretin önünü açacaktır. Ayrıca, Romanya'nın çok büyük bir su taşımacılığı potansiyeli olduğunu biliyoruz. Bu konuda oluşturulacak ortaklıklar ve Tuna Nehri havzasında harekete geçirilecek işbirliği alanları, ülkelerimize önemli faydalar sağlayacaktır. Bu kapsamda, Tuna Nehri'nin kirlenmesinin Karadeniz'de yarattığı olumsuz etkilerin giderilmesi için ortak projeleri kararlılıkla hayata geçirmemiz gerektiğinin bir kez daha altını çizmek istiyorum. Türkiye bugün bölgesinde söz sahibi önemli bir ekonomik güç haline gelmiştir. Lojistik altyapısında sağlanacak iyileştirmelerle, Romanya'nın Kafkasya, Orta Asya ve Orta Doğu bölgelerine açılan kapısı da Türkiye olacaktır."

İkinci önemli işbirliği alanının da enerji yatırımları olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Enerji kaynaklarında dışa bağımlı iki sanayi ülkesi olarak, enerji arz güvenliğimiz için ortak projelere hız vermeliyiz. Nabucco Boru Hattı Projesi için daha hızlı hareket etmek zorundayız. Diğer yandan, Türk ve Romen iş dünyalarının dikkatini, Karadeniz'deki rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve dalga enerjisi potansiyeline çekmek istiyorum. Bu alanlara yapılacak ortak yatırımlar, ülkelerimizin gelişmesi için kritik öneme sahiptir" diye konuştu.

Balkan borsalarıyla birleşebiliriz

Rifat Hisarcıklıoğlu, üçüncü ana işbirliği alanının ise finansal etkileşimin güçlendirilmesi olduğunu, dünyanın küresel finans merkezlerinden biri haline gelen İstanbul'un, bölge borsalarını İstanbul Borsası şemsiyesi altında birleştirmeye hazır olduğunu vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, "Frankfurt ve New York Borsaları arasındaki birleşmenin Balkan borsaları arasında da gerçekleştirilebileceğine inanıyoruz. Böylelikle ülkelerimiz arasında finansal etkileşim ve ekonomilerimizin finansal derinliği artacaktır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir