Roubini'den cari açık uyarısı
DÜNYA - ABD'li ünlü ekonomist Nouriel Roubini aralarında Türkiye'nin de olduğu bir dizi gelişen ülkelerin büyümesinin yavaşlayacağını iddia etti. Roubini, Türkiye için cari açık ve zayıflayan AB pazarını risk olarak gösterdi.
"Kriz Kahini" lakaplı ABD'li ekonomist Nouriel Roubini sahibi olduğu Global Economics araştırma şirketinin internet sitesinde gelişmekte olan ülkelere uyarılarda bulunan bir yazı kaleme aldı. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu BRICS ülkelerinde son yıllarda yaşanan hızlı büyümenin yavaşladığına dikkat çeken Roubini Türkiye, Arjantin, Polonya gibi hızlı büyüme yaşayan ülkelerinde benzer yavaşlamayı yaşadığını yazdı.
Roubini Türkiye'nin de etkilendiği ekonomik yavaşlama için 6 faktör ortaya koydu. Piyasalar aşırı ısındı Roubini ilk gerekçe olarak 2010 ve 2011'de potansiyelin üstünde büyüyen ekonomilerde enflasyonların hedefleri aştığını belirtti. Roubini ikinci faktör olarak gelişen ekonomilerde yaşanan ekonomik durgunluğu gösterdi. Örnek olarak Avrupa'daki durgunluğun Türkiye'yi vurduğunu belirtti. Roubini yazısında Türkiye örneği verdiği bir başka faktör olarak cari açığı gösterdiği. Türkiye, Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan'ın cari açıklarının büyüdüğüne dikkat çeken Roubini bu açığın finansmanında daha riskli yöntemler kullanıldığını belirtti. Roubini kısa vadeli ve dövizle borçlanma ile açığın finansman edildiğini bunun da risk taşıdığını belirtti. Roubini diğer üç faktörü ise Fed'in varlık alımını yavaşlatması açıklamasıyla ucuz paranın gelişmekte olan ülkelerden çıkmaya başlaması, emtia balonunun patlamaya başlaması ve bazı gelişmekte olan ülkelerde devletin koruamcı politikalara yönelmesi olarak gösterdi. Roubini bazı gelişen ülkelerin daha iyi yönetilerek hızlı büyümeye devam edeceğini belirtse de birçok gelişen ülkenin kalın bir duvara çarpacağını, büyüme hızlarının büyük yara alacağını yazdı.
FT: Türkiye'de büyüme hedefi tutmaz
Financial Times, Türkiye'de Merkez Bankası‘nın faiz artırımına geniş yer ayırdı. Gazete, bu kararı Merkez Bankası'nda politika değişikliğinin işareti olarak yorumladı. Enflasyon mu, büyüme mi? Gazete, Merkez Bankası‘nın iki yıllık aradan sonra yaptığı bu ilk faiz artırımının Amerikan Merkez Bankası FED'in piyasaya para sürme politikasında sona gelinirken, gelişmekte olan ekonomilerin yaşadığı ikilemi gösterdiğini söyledi. Gazeteye göre bu ikilem de enflasyon mu, büyüme mi? Gazete, "Hükümetin bu yılki yüzde 4'lük büyüme hedefi iç talep artmadıkça çok olası gözükmüyor, ki iç talep de yüksek faizden olumsuz etkilenecek" dedi.