RTÜK Başkan ve üyelerine suç duyurusu
RTÜK Başkan ve üyelerine yargı kararlarını uygulamamaktan suç duyurusunda bulunuldu.
ANKARA - RTÜK Başkanı Davut Dursun, Başkanvekili Taha Yücel ve Üye Abdulvahap Darendeli hakkında mahkeme kararlarını uygulamayarak, "görevi kötüye kullanmak" suçunu işledikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.
RTÜK Daire Başkanı ve Uzman Denetçisi Dr. Cengiz Özdiker, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği suç duyurusunda, RTÜK Başkanı Davut Dursun, Başkanvekili Taha Yücel ve RTÜK Üyesi Abdulvahap Darendeli I.Hukuk Müşaviri Aslan Narin ve RTÜK Hukuk Müşaviri Özlem Sevgi Keleş hakkında mahkeme kararlarını uygulamayarak anayasa ve kanunlara uymamak ve mahkeme kararlarını yok sayarak görevi kötüye kullanmak suçunu işlediklerini savundu. Özdiker, başkan ve üyelerin çoğunluk oylarıyla kararlaştırılan idari işlemi keyfi ve kasıtlı olarak uygulamadıklarını iddia etti. Ankara 8. İdare Mahkemesi'nin ve Danıştay'ın kendisi hakkında uzman denetçisi olarak atanmasından sonraki atama işlemlerinin hukuka aykırı olduğuna yönelik karar verdiğini öne süren Özdiker, mahkeme kararıyla uygun bir daire başkanlıklarından birine atanması gerektiğini belirtti. Özdiker dilekçesinde, mahkeme kararının üzerinden 75 gün geçmesine rağmen herhangi bir uygulama olmadığını iddia etti.
Mahkeme kararı uygulanmadı
Mahkeme kararının RTÜK'e AKP Kontenjanından seçilen Başkan ve Üyelerin oy çokluğu ile yok sayılarak uygulanmadığını savunan Özdiker, suç duyurusunda, "Hukuk devletinin ve yargı denetiminin güvencesine sığınmama rağmen sürekli mobing niteliğinde atama ve suni soruşturmalara maruz bırakılmış bulunuyorum. Yargıya başvurmamam istenilirken aldığım Mahkeme kararları bahane edilerek, yeni atama işlemleri ile soruşturmalar da kasti, adaletsiz ve sübjektif olup, kamu hizmeti gereğiyle bağdaşmayan, etik olmayan, keyfilik ve hukuksuzluk mahkeme kararı safahat ve dosyalarında açıkça görülebilmektedir" dedi. RTÜK'e Danıştay ve İdare Mahkeme kararlarının uygulanması için yaptığı müracaatların Başkan tarafından Üst Kurula sunulmadığını ve kasten değerlendirilmediğini, karar ihdasının engellendiğini savunan Özdiker, suç duyurusunda şu değerlendirmelere yer verdi:
"Üyelerden 3-4 kişinin karşı oyuna rağmen çoğunluk oyuyla mahkeme kararı hiç uygulanmamıştır.
Hukuk, yasa ve uygulamalar, sürekli olarak, yargı denetimine başvurup lehe sonuç alan şahsım aleyhinde kullanılmaktadır. Aldığım mahkeme kararları bahane edilerek, hakkımda hizmet gereğiyle bağdaşmayan, etik olmayan, hukuk dışı soruşturmalar açılmakta çok şükür ki, yüce adalet tecelli ederek, yeni mahkeme kararlarıyla RTÜK'ü yönetenlerin hukuk tanımazlığı ve haksızlığı ortaya çıkmaktadır."
Kamu davası açılmalı
Suç teşkil eden eylemler nedeniyle soruşturmaların süratle ve etkili bir şekilde yapılmasını ve şüphelilerin delillerle bağımsız mahkemeler önüne çıkarılmasını isteyen Özdiker, "Davalı idareyi oluşturan sanıklar, mahkeme kararlarını münferiden veya birlikte uygulamayarak, yargı denetimi sonucu tekrar daire başkanı kadrosuna atanmam yerine haksız, keyfi ve hukuka aykırı, sürgün niteliğinde bir dizi atamalara gerekçe olarak kullanarak, sürekli mağduriyetime sebep olmuş ve olmaktadırlar" dedi. Mahkeme kararlarına karşın uzman denetçisi olarak Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı bünyesine görevlendirildiğini belirten Özdiker, mahkeme kararlarına uygulamayarak yoğun kasıtla ve birden fazla görevini kötüye kullanan sorumluların cezalandırılması için kamu davası açılmasını talep etti.