RTÜK: Eğitim katkı payının kaldırılması planlanıyor

RTÜK üyesi Taha Yücel, Türkiye'de ilk kez düzenlenen "IP&TV Forum Easterneurope&Eurasia" konferansında konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Taha Yücel, "RTÜK, şu an yayıncılardan yüzde 5 reklam payı alıyor. Bir de yüzde 5 eğitim payı kesiliyor. Kuruluşlar da bu durumdan şikayetçi oluyor. Bakanlar Kurulu çalışmalarıyla RTÜK'ün payı yüzde 3'e düşürüldü. Eğitim katkı payının da yıl sonuna kadar kaldırılması planlanıyor" dedi.

Türkiye'de ilk kez düzenlenen "IP&TV Forum Easterneurope&Eurasia" konferansı başladı.

İstanbul Mövenpick Hotel'de yapılan konferans öncesi TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, yaptığı açıklamada, konferans kapsamında, stratejik operatör ortağı olarak katkı sağladıklarını, katılımcılara IP TV merkezinde çalışmalarını anlattığını kaydetti.

Yılmaz, teknolojinin gelişmesi ile televizyon izleme alışkanlıklarının değiştiğini belirterek, "Sinema ve televizyon tek yönlü bir iletişim aracı. Tek taraflı bir mesaj var. Günümüzde interaktiflik var. İnsanların artık tek taraflı değil de kontrolü ele alan iletişime önem verdiklerini görüyoruz. TTNET olarak, tüketicinin ihtiyacını göz önünde bulundurarak, 'Tivibu' servisini geliştirdik. Televizyon size değil, siz televizyona hükmediyorsunuz. Bu yöntemle istediğiniz gibi durdurabiliyor, ileri geri alabiliyorsunuz. Kaçırılan diziler bir hafta sistemimizde duruyor" diye konuştu.

"IP Tivibu" ile televizyonun, küçük bir alıcı aracılığıyla internete bağlandığını ifade eden Yılmaz, uzaktan kumandayla yayının kontrol edilebildiğini ve 101 kanala ulaşılabildiğini anlattı.

Yılmaz, bu yöntem ile interaktif servisler aracılığıyla televizyon seyrederken, yayın kesintiye uğramadan yemek siparişi verilebileceğini, maillerin kontrol edilebileceğini ve online işlemlerin yapılabileceğini ifade etti.

TTNET'in, internet servis sağlayıcısı olarak sektöre başladığını belirten Yılmaz, gelecek dönemlerde tek fatura üzerinden bir evin tüm iletişim ihtiyaçlarını karşılayan bir operatör olmasını hedeflediklerini kaydetti.

RTÜK üyesi Taha Yücel

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Taha Yücel de RTÜK'ün IP yayıncılık platformuna, kablolu televizyon yayıncılık platformu olarak baktığını belirterek, internet ile ilgili düzenleme yapmadıklarını, IP TV konusunda ise yeni yönetmelik çıkarttıklarını, yayınları bir araya toplayan işletmecilere ve yayıncılara lisans alma zorunluluğu getirdiklerini anlattı.

Yücel, yayıncılık anlamında mevcut kanunun yeterli olmadığını belirterek, "En büyük sorun karasal ortamda, hala frekans tahsisi ve lisanslarının olmamasıdır. Analog yayınların sayısal yayınlara geçmesiyle ilgili yeni kanunda hem frekans planlaması hem lisanslama hem de sayısal yayına geçişi tamamen düzenleniyor. RTÜK'ün yeni yasası bu yıl sonuna kadar Meclisten çıkarsa, sektör açısından eksiklikler giderilecek. Yeni yasa, mevcut yasanın eksikliklerini giderecek. Tekelleşmeyle ilgili sektörel oran ve yayıncı sayısı ile ilgili problemler çözülecek" dedi.

RTÜK'ün en büyük gelirlerini reklamdan sağladığını ifade eden Yücel, "RTÜK, şu an yayıncılardan yüzde 5 reklam payı alıyor. Bir de yüzde 5 eğitim payı kesiliyor. Kuruluşlar da bu durumdan şikayetçi oluyor. Bakanlar Kurulu çalışmalarıyla RTÜK'ün payı yüzde 3'e düşürüldü. Eğitim katkı payının da yıl sonuna kadar kaldırılması planlanıyor" diye konuştu.

Yücel, yayıncı kuruluşların en erken 20 dakikada bir reklam verebildiğini, yeni yapılacak düzenleme ile yayıncılara bir saat içerisinde istedikleri zaman reklam kullanılabilme imkanı verileceğini anlattı. Yücel, daha önce yayıncı kuruluşların siyasi reklam yayınlayamadığını, yeni düzenlemenin ise Yüksek Seçim Kurulunun izni ile siyasi reklamların yayınlanmasına olanak sağlayacağını kaydetti.

Taha Yücel, yeni kanunla bir yayın kuruluşunun RTÜK'ten aldığı izin süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılacağını belirterek, "Teknik yönden karasal ortamdaki bütün vericileri, yayın kuruluşları tek bir şirket çatısı altında topluyor. Bu, Türkiye'deki anten karmaşasını giderecek bir yöntem. Ayrıca, RTÜK, reyting ölçümüyle ilgili şirketlerin faaliyet kapsamlarını belirleyecek ve denetleyecek" dedi.

Akıllı işaretlerin gönüllülük esasına göre kullanıldığını, ancak yanlış uygulamalar yapıldığını ifade eden Yücel, yeni kanunla akıllı işaretlerin müeyyideye bağlanacağını kaydetti.

Reklamlardaki ses seviyesinin, program ses seviyesinden yüksek olduğunu belirten Yücel, yeni kanunda bunun önlendiğini, haberlerde müzik kullanılamayacağını, doğal sesin dışında fon kullanılamayacağını ve kurallara uymayanlara cezai yaptırımların uygulanacağını ifade etti.

Yücel, bu yeni kanunla, hem sektörün menfaatlerinin korunacağına hem de RTÜK'ün daha etkin kılınacağına işaret ederek, izleyicilerin de haklarına sahip çıkılacağını söyledi.

Türkiye'de ilk kez düzenlenen "IP&TV Forum Easterneurope&Eurasia" konferansı, yarın sona erecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir