RTÜK, yeni tasarıyı değerlendirdi

RTÜK, hazırlanan yasa tasarısının esas olarak herhangi bir kesimin talep ve beklentilerini karşılamaya yönelik olmadığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın esas olarak herhangi bir kesimin talep ve beklentilerini karşılamaktan ziyade, Türkiye'nin radyo ve televizyon yayıncılığı alanını genel anlamda düzenlemeye yönelik olduğunu bildirdi.

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, dört yıllık bir çalışmanın ürünü olan yasa tasarısının, katılımcı bir yaklaşımla hazırlandığı belirtildi.

Tasarının, geçtiğimiz günlerde Başbakanlıktan TBMM'ye sevk edildiği, halen TBMM Anayasa Komisyonunun gündeminde bulunduğu hatırlatılan açıklamada, sektörle ilgili düzenlemeler yapılırken meslek kuruluşlarının görüşlerinin değerlendirildiği, radyo ve televizyon kuruluşları ve ilgili kamu kurumlarıyla çok sayıda ortak toplantı yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bununla da yetinilmeyerek, Üst Kurul tarafından periyodik olarak düzenlenen, yerel ve bölgesel yayın kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı seminerlerde, yayıncılar tarafından dile getirilen tasarıyla ilgili tüm görüşler not edilerek dikkate alınmıştır.

Tasarı son şeklini aldıktan sonra ilgili kamu kurumları ile meslek kuruluşlarının dikkatine sunulmuş, geri bildirimler çerçevesinde yeniden gözden geçirilmiştir.

Bunun dışında, tasarıyla ilgili olarak çeşitli kurum ve kuruluşlardan Üst Kurula gönderilen tüm görüşler incelenip değerlendirilmiştir. Tasarı daha sonra RTÜK'ün web sitesine yerleştirilerek kamuyla paylaşılmış, bir ay süreyle gelen tüm görüşlerin değerlendirilmesi sonucunda son şekli verilerek Başbakanlığa arz edilmiştir."

Üst Kurulun, tasarı hazırlanırken gösterdiği katılımcı yaklaşımın, sektör temsilcileri tarafından kamuya açık toplantılarda ve televizyon programlarında dile getirildiği ve memnuniyetle karşılandığı vurgulanan açıklamada şu bilgilere de yer verildi:

"Yasa tasarısı esas olarak herhangi bir kesimin talep ve beklentilerini karşılamaktan ziyade, ülkemizin radyo ve televizyon yayıncılığı alanını genel anlamda düzenlemeye yöneliktir.

Bu yönüyle sadece yayın kuruluşlarını ya da meslek kuruluşlarını değil; tüm radyo dinleyicileri, televizyon izleyicileri, çeşitli kamu kurumları, üniversiteler, meslek birlikleri, sivil toplum kuruluşları gibi paydaşların da aralarında bulunduğu, talep ve beklentileri birbirinden oldukça farklı kesimleri ilgilendirmektedir. Dolayısıyla, tasarı hazırlanırken farklı talep ve beklentilerin dengelenmesine ve toplumun her kesiminin faydasına olacak düzenlemelerin yapılmasına özen gösterilmiştir."

Bu konularda ilginizi çekebilir