Rumlar ilk ödemeyi yapacak

Vasiliko elektrik santralinin devre dışı kalmasının ardından KKTC'nin, Rumlara sattığı elektriğin ilk ödemesinin 30 Ağustos'da yapılacağı bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Kıbrıs Rum yönetiminin, 11 Temmuz'da askeri deniz üssündeki patlamanın etkisiyle, Vasiliko elektrik santralinin devre dışı kalmasının ardından yaşanan enerji açığını kapatmak için KKTC'den aldığı elektrikle ilgili ilk ödemeyi 30 Ağustos'da yapacağını bildirdi.

KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, yaptığı açıklamada, "11 milyon liralık ödemenin 30 Ağustos tarihi itibariyle bankaya yapılacağı bilgime gelmiştir" dedi.

Ödemenin banka üzerinden yapılacağını da açıklayan Tatar, elektriğin Rumlara iyi niyet çerçevesinde verildiğine işaret ederek, bu ay sonu itibariyle dolan elektrik alma sözleşmesinin en az altı ay daha devam edeceğini söyledi.

Tatar, "Rum tarafında ciddi bir açık vardır. Bu açığın giderilmesi için yapılan çalışmalar çok uzun zaman alacaktır. Jeneratörlerle bu işin giderilmesi hem daha pahalı, hem de pratik değildir. Onun için elektrik akımı çok da kolay olmuştur. Haspolat üzerinden elektrik çok basit bir şekilde verilebilmiştir. Bana göre, bunun devamı iki tarafın da müşterek menfaatinedir" diye konuştu.

KKTC'den Kıbrıs Rum kesimine 17 Temmuz'da elektrik verilmeye başlanmıştı. Ödeme tutarı, 17-31 Temmuz dönemini kapsıyor. Rum Elektrik Dairesi (AİK) KKTC'den 17-31 Temmuz tarihleri arasında aldığı elektriğin bedeli olarak 4,5 milyon avro (11 milyon lira) ödeyecek.

KKTC'den Kıbrıs Rum kesimine yaklaşık 15 günde 26 milyon kilovatsaat elektrik satıldığı ve 11 milyon liralık ödemenin Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası'na yatırılacağı belirtiliyor.

Bu arada Rum basını ödemenin, sözleşmeye imza koyan Rum Sanayi ve Ticaret Odası (KEVE) Başkanı Manthos Mavromatis tarafından yapılacağını yazdı.

Bu konularda ilginizi çekebilir