Rumlar Türkiye'yi AB'ye şikayet etti

Kıbrıs Rum yönetimi, Türkiye'yi hava sahasını açmadığı için iki havayolu şirketinin zarara uğradığı gerekçesiyle AB'ye şikayet etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL- Kıbrıs Rum yönetimi, Türkiye hava sahasını açmadığı için, Rum kesiminden iki havayolu şirketinin bazı uçak seferlerinde yolun uzadığı ve havaya tonlarca fazladan karbondioksit bırakıldığı gerekçesiyle Türkiye'yi AB'ye şikayet etti.

Kıbrıs Rum yönetimi, Brüksel'de bugün toplanan AB ulaştırma, telekomünikasyon ve enerji bakanlarına sunduğu belgede, Türkiye'nin sadece Rum tarafında kayıtlı "Cyprus Airways" ve "Eurocypria" şirketlerine uyguladığı uçuş yasağının, Larnaka havaalanından Moskova'ya uçuşların normalden 1 saat ve Helsinki'ye uçuşların normalden 35 dakika daha fazla sürdüğü belirtildi.

Rumlar, Türkiye'nin hava sahasını kullanamadıkları için Yunanistan üzerinden geçmek zorunda kaldıklarını ve bu ülkedeki beklenmedik grevlerden olumsuz etkilendiklerini belirtti.

Yunanistan üzerinden dolaşmak zorunda kalan 2 havayolu şirketinin, ilave yakıt maliyetiyle karşılaştığı, vakit kaybetmek istemeyen müşterilerin rakip şirketlere kaptırıldığı ve Gürcistan ve Ukrayna gibi ülkelere sefer düzenleyemedikleri savunulan belgede, Türkiye'nin hava sahasını açmamasının bu iki Rum havayolu şirketine yıllık maliyetinin yaklaşık 5 milyon avro olduğu ileri sürüldü.

AB'nin iklim değişikliği duyarlılığından da faydalanmaya çalışan Rum yönetimi tarafından hazırlanan belgede, "Türkiye'nin hava sahası yasağı, çevre açısından bakıldığında da çok yüksek bir maliyet yaratıyor. Airbus A320 model bir uçağın, Larnaka'dan Moskova'ya 1 saat daha fazla süren seferi 9 milyon ton karbondioksite karşılık geliyor. Benzer şekilde Boeing 737 model bir uçağın Larnaka'dan Helsinki'ye 35 dakika daha uzun sürede varması 5 ton ilave karbondioksit üretiyor" denildi.

AB'ye uzak bir adada yaşadıkları için Türkiye'nin yasağı karşısında demiryolu ve deniz ulaşımı gibi alternatiflerinin olmamasının durumu daha da zorlaştırdığını savunan Rumlar, AB'nin bu gerekçeleri gözönünde bulundurarak iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında belirlediği karbondioksit salınımını düşürme hedefinde kendilerine kolaylık göstermesini talep etti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir