Rus ve Tatar otomotivciler işbirliği için Türkiye'de

İş Forumu için Tataristan ve Rusya'dan 40'a yakın iş adamı bugün İstanbul’da buluştu, görüşmeler yarın da Bursa'da sürecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, Türkiye'nin otomotiv sektöründe Avrupa'nın en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu belirterek, "Hedefimiz 2-3 sene içinde 10 Türk yan sanayi firmasının Rusya'da yatırım yapması" dedi.

Dış Ticaret Müsteşarlığının koordinasyonu, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) organizasyonuyla düzenlenen Otomotiv İş Forumu, Rusya Federasyonu ve Tataristan Cumhuriyeti otomotiv sanayi temsilcileri ile Türk otomotiv endüstrisini İstanbul'da bir araya getirdi.

Polat Renaissance Oteli'nde düzenlenen forumda konuşan OİB Başkanı Sabuncu, otomotivde yakalanan başarılarda Türk otomotiv yan sanayinin katkısının oldukça büyük olduğunu, otomotiv yan sanayi ihracatının 2010'da bir önceki yıla göre yüzde 29 artarak 6,7 milyar dolara yükseldiğini ve böylece otomotiv endüstrisi ihracatı içinde otomotiv yan sanayinin en çok ihracat kaydeden mal grubu olduğunu kaydetti.

Rusya Federasyonu'nun da otomotiv endüstrisinde önemli adımlar atarak ciddi yabancı sermayeyi ülkesine çektiğini ve bunun sonucu yerli üretimin kayda değer seviyeye geldiğini, Tataristan'ın ise otomotiv üretiminde önemli yere sahip olduğunu anlatan Sabuncu, "Tataristan ile otomotiv alanında muhtelif projeler geliştirmek için var gücümüzle çalışmaya hazırız. Ülkemizin bilgi, birikim tecrübesi ve teknolojik altyapısı buna müsait. Otomotiv endüstrisinde Rusya ve ülkemizin sunabileceği sayısız imkanlar mevcut. Biz bu fırsatları ülkelerimizin menfaatine kullanabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Tataristan ve Rusya'dan 40'a yakın iş adamı geldi

Sabuncu, iş forumu için Tataristan ve Rusya'dan 40'a yakın iş adamının geldiğini, İstanbul ve Bursa'dan da sektörden 40'ın üzerinde şirket temsilcisinin katıldığını belirtti.

Rusya ile ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığını, Türk firmalarının önümüzdeki dönemde bu ülkede yatırım yapmaları için çalışmalarının bulunduğunu belirten Sabuncu, "Hedefimiz 2-3 sene içinde 10 Türk yan sanayi firmasının Rusya'da yatırım yapmasını. Bugün İstanbul'da, yarın da Bursa'da görüşmeler olacak" dedi.

Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği (TAYSAD) Başkanı Celal Kaya da  Türk yan sanayi firmalarıyla Rus firmalar arasında işbirliklerinin yapılması ve ortaklıkların sağlanmasının her iki taraf için de büyük avantajlar sağlayacağını vurguladı.

Tataristan Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Ravil Zaripov ise otomobil üreticileri sanayi temsilcilerinin bugün Türk iş adamlarıyla görüşeceklerini ve sektörde çalışabileceklerini düşündüğünü kaydetti.

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Otomotiv İş ve Tarım Makineleri Daire Başkanı Alexey Rakhmanov da Rusya'da sadece otomobil üretiminde değil, otomobil yan sanayi üretiminde de büyük artış beklendiğine işaret ederek, "Biz Türk girişimcilerin özellikle otomobil sektöründe çalışan sektör temsilcilerinin tecrübelerine güveniyoruz. Meslektaşlarıma çağrıda bulunmak istiyoruz.

Çok iyi çalışma planlarınız vardır. Bunları Rus meslektaşlarınızla paylaşın. Her iki taraf için de somut başarılar diliyorum. Yararlı tekliflerin yapılacağını umuyorum. Rusya yasalarının gösterdiği esneklik, size gelecekte iyi projeler hazırlamanız ve Rusya piyasasına girmeniz için fırsat. Hem Türkiye'de hem de Rusya açısından düşündüğümüzde işbirliğine mecburuz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir