Rusya, 'Mavi Akım'dan gümrük vergisi' için hesaba girişti

Bütçeye ek kaynak arayan Rus Maliye Bakanlığı, projenin başa baş noktasını belirleyebilmek için Gazprom'la birlikte çalışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya, Mavi Akım Boru Hattı üzerinden Türkiye'ye satılacak doğalgazın karlılığını belirlemeye çalışıyor. Hükümet ve Gazprom yetkilileri tarafından yapılan çalışmanın sonucuna göre satılacak gazdan gümrük vergisi alınıp alınmamasına karar verilecek.

Önceki açıklamalarında proje kar eder hale gelene kadar gümrük vergisi alınmayacağını söyleyen Rus Enerji bakanı Sergei Shmatko, bugün yaptığı açıklamada "Hükümetlerarası anlaşmalar, proje başa baş noktasına gelene kadar gümrük vergilerinden muaf tutulmasına imkan veriyor. Biz de Gazprom'la birlikte projenin performansının değerlendirme aşamasına geldik" dedi.

Bütçeye ek 150 milyar Ruble (5.4 milyar dolar) ek kaynak arayan Rus Maliye Bakanlığı, Gazprom'un satışlarından alınan vergiyi 2012'de her bin metreküp doğalgaz için 509 Ruble'ye, Mavi Akım'dan geçmesi ve gümrüğe tabi olması halinde ise metreküpüne 431 Ruble'ye yükseltilmesini istiyor. Bakanlık, geçen hafta 2011 için mevcut rakamın yaklaşık 2 katına denk 480 Ruble teklif etmişti.

Karadeniz'in altından geçen Mavi Akım üzerinden geçen yıl 16 milyar metreküplük kapasitesinin yaklaşık yarısı kadar gaz transferi gerçekleşmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir