Rusya, Gebele Radar Üssü konusunda rahat

Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Gebele Radar Üssü'nün kapatılması güvenliğimize zarar vermedi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anton Antonov, Azerbaycan'daki Gebele Radar Üssü'nün kapatılmasının Rusya'nın güvenliği açısından hiçbir zarara neden olmadığını söyledi.

Antonov yaptığı açıklamada, ülke savunmasıyla ilgili herhangi bir zaafın olmadığını vurgulayarak, "Gebele Radar Üssü'nün kapatılmasının Rusya savunmasının az da olsa zayıflamasına neden olacağından kuşku duysaydık, Azerbaycan tarafıyla anlaşmanın uzatılması konusunda anlaşırdık" dedi.

Gebele radar istasyonu

Sovyetler Birliği tarafından 1985'de Azerbaycan'ın kuzeybatısındaki Gebele şehrinde kurulan Daryal radar istasyonu, Rusya'nın füze erken uyarı sisteminin önemli bir parçası olarak nitelendiriliyordu.

Sovyetlerin dağılmasını takiben Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilan etmesiyle üs için kira ödenmeye başlanmıştı.

2002'de taraflar arasında imzalanan anlaşmayla birlikte istasyon, bilgi ve analiz merkezi statüsünü alarak 10 yıllığına Rusya'ya kiralanmıştı.

Yaklaşık 1400 Rus askerinin görev yaptığı Gebele radar istasyonu, Türkiye ve tüm Ortadoğu coğrafyasını Hindistan'a kadar izleme kapasitesine sahip.

Yıllık kira ücreti 7 milyon dolar olan Gebele için, Azerbaycan'ın yeni anlaşmada yıllık 300 milyon dolar kira bedeli istemesi üzerine görüşmeler tıkanmış, Rusya'nın böyle bir rakam ödemek istememesi üzerine anlaşma sonlandırılmıştı.

Rus uzmanlar, ülkenin güneyinde, Armavir'de inşa edilen istasyonun Gebele'nin görevini üstlenebilecek kapasitede

olduğunu belirtiyor.