Rusya ile bölgesel işbirliği

Rusya Federasyonu Başbakan YardımcısıSeçin, Türkiye ile her alanda işbirliğine açık olduklarını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, Türkiye ile işbirliği yapamayacakları hiçbir alan bulunmadığını, her alanda işbirliğine açık olduklarını bildirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da "İlişkiler, çok boyutlu ortaklık seviyesinde hiç bu kadar üst düzeye gelmemişti" dedi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in yarınki ziyareti öncesinde, Pazartesi günü başlayan iki ülke arasındaki 9. dönem karma ekonomik komisyon (KEK) toplantısı, bugün bakanlar düzeyinde gerçekleştirildi. Toplantıda, Türk heyetine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rus heyetine ise Başbakan Yardımcısı İgor Seçin başkanlık etti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2005 yılından itibaren 6 kat arttığını belirten Seçin, küresel krizin iki ülke ekonomisini de etkilediğini, ancak gerçekleştirilmesi öngörülen projelerin krizin ülke ekonomilerine etkisini azaltacağını ve ilişkilerin, ekonomilerin daha da gelişmesine katkıda bulunacağını söyledi.

"İki ülke ekonomilerinin birbirinin tamamlayıcısı olduğunu, işbirliği yapılamayacak hiç bir alan bulunmadığını" vurgulayan Seçin, bu nedenle KEK görüşmelerine çok kalabalık heyetin geldiğini, heyette her alanda faaliyet gösteren kurum ve kişilerin temsilcilerinin bulunduğunu kaydetti.  Seçin, "Küresel krize rağmen iki ülke ilişkileri gelişmeye devam ediyor. Bu konuda, koordinasyonu sağlayan iki ülke başbakanlarının katkısı çok büyük. Karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi niyeti çok önemli bir unsur" dedi.

Kara taşımacılığı konusunda orantılı sayılara ulaşılması için çalışmaların sürdüğünü, karşılıklı deniz ve hava ulaşımının arttığını, Türkiye'ye geçen yıl 2,8 milyon Rus turistin geldiğini anlatan Seçin, ikili ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamak üzere, küresel ekonomideki gelişmelere paralel olarak KEK kapsamında, enerji, sanayi ve yüksek teknoloji, KOBİ'ler, turizm, tarım, gümrükler, ulaştırma, bölgesel işbirliği alanlarında yeni çalışma grupları oluşturulduğunu açıkladı.

15 anlaşma imzalanacak

Türkiye ile her alanda ilişkileri geliştirmek istediklerini vurgulayan Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, "Türkiye ile Rusya arasında stratejik önemde başka projeler de var. Bunların da gerçekleştirileceğine inanıyorum" dedi.

Seçin, basın mensuplarının sorusu üzerine, KEK görüşmeleri sırasında çeşitli alanlarda işbirliğini öngören 15 civarındaki belge ve anlaşmanın hazırlanacağını, bunların iki ülke başbakanlarının onayından sonra imzalanmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Seçin'in verdiği bilgiye göre, yarın imzalanması öngörülen belge ve anlaşmalar arasında, enerji, tarım, standartlar, eğitim ve kültür, gümrükler, uzay araştırmaları ve uzayın barışçıl amaçlarla kullanımına yönelik işbirliği anlaşmaları, petrol, gaz, elektrik ve gübre üretimi konusunda şirket ve kurumlar arasında işbirliği anlaşmaları bulunuyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Seçin, Türkiye'den ihracatta Rusya gümrüklerinde yaşanan sorunlarla ilgili soru üzerine, bu konuda iki ülke gümrük yetkilileri arasında görüşmelerin devam ettiğini, Rusya Gümrük İdaresi Müsteşarı'nın 10 günde ikinci kez Türkiye'ye geldiğini belirterek, görüşmelerden olumlu sonuç alınmasını beklediklerini söyledi.

Yıldız: "İki ülke arasındaki ilişkiler, hiç bu kadar üst düzeye gelmemişti"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, iki ülke başbakanları arasında 2004 yılında "dostluğun ve çok boyutlu ortaklığın derinleştirilmesine ilişkin deklarasyonun" imzalandığını hatırlatarak, "İki ülke arasındaki ilişkiler, çok boyutlu ortaklık seviyesinde hiç bu kadar üst düzeye gelmemişti. Yarın iki başbakanın imzalayacağı anlaşmaların, iki ülke ilişkileri açısından tarihi bir dönüm noktasını teşkil edeceğine inanıyorum" dedi.

Rusya'nın, Türkiye'nin dış ticaretinde ilk sırada yer aldığını, 2000 yılında 4,5 milyar dolar olan karşılıklı dış ticaretin 8 yılda 8 kat artarak 38 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Yıldız, dış ticaret hacmini 4 yılda 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Smsun-Ceyhan boru hattı projesi

Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'ne Rusya'nın ne kadar petrol vermeyi öngördüğüne ilişkin bir soru üzerine, iki ülke arasında gerçekleştirilmiş ve gerçekleştirilmesi öngörülen çok sayıda proje bulunduğunu, Nabucco Doğalgaz ve Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı projelerinin de bunlardan biri olduğunu hatırlatan Yıldız, boğazlardan yılda 175-180 milyon ton petrol geçirildiğini, sorunun çözümü için Rusya'nın Samsun-Ceyhan Projesi ile ilgili bazı önerilerinin olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu konuda ortak çalışma grubu oluşturuldu. Projenin ekonomik fizibilitesi netleştikten sonra taraflar koyabilecekleri katkıları net olarak bilecektir. Rusya'nın hat için vereceği petrol miktarı görüşülmedi. Bunu önümüzdeki çalışmalar belirleyecek."

Aynı soru üzerine Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, "Boru hattından geçecek petrol miktarı projenin fizibl olmasını sağlamalı. Ana temel bu. Bu ticari bir proje. Parasını geri getirecek proje olması önemli. Rus şirketlerinin projeye katılması konusunda değerlendirmeler sürüyor" dedi.

Nükleer enerji ihalesi

Bakan Yıldız, nükleer enerji ihalesi ile ilgili, "Rus firmanın teklifini düşürmesinin beklendiği" yönündeki soru üzerine de, başbakanlar düzeyinde işbirliği protokolü imzalanması öngörülen konular arasında petrol, doğal gaz, nükleer enerji, nükleer kazaların önlenmesi ve nükleer enerjinin barışçı amaçlarla kullanılmasının da bulunduğuna işaret ederek, nükleer santral ihalesi ile ilgili sürecin bu işbirliği anlaşmalarından bağımsız olarak devam ettiğini söyledi.

Yıldız, "Bu esnada, başbakanların uygun görüşü ile ilgili kurumlarca imzalanacak işbirliği protokolü, bu ihale sürecinden bağımsız oluşturulacak siyasi irade ve kararlılığın bir göstergesi olacaktır. İhalenin sonuçlanması ile oluşabilecek muhtemel gelişmeler mutlaka değerlendirilecektir. Tekrar ediyorum, sonuçlanması halinde... O yüzden bizim imzalayacağımız anlaşmalar arasında nükleer kazaların önlenmesinden nükleer enerjinin barışçı amaçlarla kullanımına kadar birçok işbirliği konuları bulunuyor. Oluşan model çerçevesinde fiyat düşürülmesi ile ilgili beklentilerimizin olduğunu söylemem gerekir."