Rusya tahıl ithal edebilir

Rusya iç piyasada fiyatları düşürmek için tahıl ithal edebilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Rusya Başbakanı Vladimir Putin, geçen yaz yaşanan kuraklık yüzünden fiyatları düşük tutmak için tahıl ithal edebileceklerini söyledi.

Putin, kuraklıktan etkilenen tahıl üreticilerine destek için düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, "Kuraklıktan etkilenmeyen veya az etkilenen ülkelerdeki karşıtlarımla fazla ürünlerini Rusya'nın ihtiyaçları için rezerv etmeleri konusunda anlaştım" dedi.

İhtiyaç duymaları ve ülke içindeki fiyatların artması halinde bu ülke liderleriyle yaptığı anlaşmayı hayata geçirip Rus iç piyasasına tahıl ithal edeceğini kaydeden Putin, Rus hükümetinin elinde tahıl fiyatlarını kontrol altına almak için yeterince araç bulunduğunu belirtti.

Putin, tahıl fiyatlarını kontrol altında tutmak için Müdahale Fonu olarak adlandırdıkları devlet stoklarındaki tahılı da kullanabileceklerini belirterek, "Bu olasılığı da göz önünde bulunduruyoruz. Bu fon da zaten bu amaçla oluşturuldu. Piyasalardaki zamanlama ve gerekli önlemler konusundaki kararı biz vereceğiz" dedi.

Rusya'daki mevcut tahıl fiyatlarının kötü olmadığını söyleyen Putin, "Elimizdeki tahılı korumak için, beklemek veya risk almanın gereği yok. Çalışmaya başlamalısınız" diye konuştu.

Başbakan Birinci Yardımcısı Viktor Zubkov daha önce yaptığı açıklamada, tahılın tonunun mevcut fiyatı olan 300 liradan 350-400 liraya yükselmesi halinde stoktaki tahıldan satış yapmaya başlayacaklarını belirterek, "Bu yıl 60,5 milyon tahıl hasadı yapıldı. Bu gıda ve ziraat de dahil iç ihtiyaçlarımızı karşılayacak miktarda. Ayrıca gelecek yılın stoku için de yeterli" demişti.

Rusya'nın stokunda 9,5 milyon ton tahıl bulunuyor. Rusya ülke içindeki fiyat dengesini sağlamak ve iç ihtiyacı karşılamak için kurak yaz sezonunun ardından hububat ihracatını geçici olarak yasaklamıştı.

Putin, hangi ülkelerden tahıl ithal edilebileceği konusunda bilgi vermezken, Rusya Tarım Bakanlığı daha önce Ukrayna ve Kazakistan'dan ithalat yapılabileceğini açıklamıştı.

Kurak yaz ayları yüzünden Rusya'daki tüketici fiyatlarına olumsuz yansırken, bu yılın ilk 10 ayında Rusya'daki hububat fiyatlarında yüzde 42,5'luk artış meydana gelmişti.

Dünyanın en büyük üçüncü tahıl ihracatçısı olan Rusya'nın ağustos ayından beri ihracatı geçici olarak yasaklaması yüzünden dünya genelinde özellikle buğday fiyatlarında artış yaşanmıştı. Rus yetkililer ihracat yasağının gelecek yıl temmuz ayına kadar devam edebileceğini açıklamışlardı.