Rusya'nın tahıl üretimi endişe veriyor

Rusya'nın tahıl üretiminin aşırı sıcak giden havalar yüzünden beklentilerin altında kalabileceği ifade ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya'da haziran ayının ortasından beri devam eden aşırı sıcak havalar yüzünden tahıl üretiminin hükümetin tahmin ettiği 60 milyon tonun daha da altında olabileceği bildirildi.

Rusya'nın önde gelen tarım analiz şirketi SovEcon tarafından yapılan açıklamada, daha önce 70-75 milyon ton olarak tahmin ettikleri 2010 yılı tahıl üretiminin 59,5-63,5 milyon tona kadar düşebileceği kaydedildi.

SovEcon, geçen yıl 97 milyon ton tahıl üretimi yapılan Rusya'da 1 Ağustos itibariyle 7,6 milyon hektarlık alandaki ürünün kaybedildiğini belirterek, hasat yapılacak alanın 36 milyon hektara düştüğünü vurguladı.

Açıklamada, bunun Rusya'nın geçen yılki üretiminden yüzde 34-35 oranında düşüş anlamına geldiği belirtilirken, analistler tahıl ürünleri üretiminin hükümetin 60-65 milyon tonluk tahminin bile altına inebileceği uyarısında bulundular.

Bu arada, Rusya Hava durumları Tahmin Kurumu Rosgidromet Başkanı Anna Straşnaya da bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın kuraklıktan en fazla etkilenen batı bölgesinde 16-18 Ağustos tarihlerinde yağış beklendiğini belirtilerek, "Yağmurun şiddeti net değil ve antisiklonun üstesinden gelip gelmeyeceği konusunda emin değilim. Ancak kısa bir sürede yağış sona erecek" dedi.

Antisiklon kelimesiyle Rusya'nın batı bölgesinde bir aydan fazla süren kurak ve sıcak havayı ima ettiğini kaydeden Straşnaya, "Bu kısa yağışlar yüzünden önümüzdeki kış aylarında yapılacak ekim konusunda iyimserim" diye konuştu.

Rusya'da devam eden kuraklığın kıştan önce yapılması gereken buğday ekimini de olumsuz etkileyeceği endişesine neden oluyor.

ABD'den sonra dünyanın en büyük tahıl ürünü üreticileri arasında yer alan Rusya'nın dünden itibaren tahıl ürünleri ihracatını yasaklaması Türkiye dahil bir çok ülkeyi yakından etkileyecek.

Irak, bu yıl 2 milyon tonun altında buğday üretimi yaptıklarını ve Rusya'daki kuraklıktan olumsuz etkilenmeyeceklerini açıklarken, Rusya'nın en büyük alıcılarından Birleşik Arap Emirlikleri de (BAE) Rusya'dan ithalatlarının yüzde 2 oranında olduğunu ve dolayısıyla Moskova'nın ihracat yasağından etkilenmeyeceklerini kaydetti.

Rusya'da sıcak havanın ardından hortum korkusu

Rusya'da sıcak havaların sona ermesi beklenirken, halk bu defa özellikle ülkenin kuzeydoğu bölümünde 96 bin kişinin elektriksiz kalmasına neden olan hortum korkusunu yaşamaya başladı.

Acil Durumlar Bakanlığı Enformasyon Bölümü'nden Rus İtar-Tass'a yapılan açıklamada, dünden beri ülkenin kuzeybatı bölgesinde etkili olan hortumun Leningrad, Piskov, Novgorod Vologda ve Tver bölgesinde 96 bin kişinin elektriksiz kalmasına neden olduğu kaydedildi.

Açıklamada, saniyede 30 kilometre hıza ulaşan hortumun binbeşyüzden fazla yerleşim yerinde 96 bin kişinin elektriksiz kalmasına neden olduğu belirtilerek, 296 yerleşim yerinde yaşayan 17 bin 221 kişiye yeniden elektrik verilmeye başlandığı ve şu anda 1.200 yerleşim yerinde 80 bin kişinin elektriksiz kaymaya devam ettiği ifade edildi.

Bu arada, Rus basını kuzeybatı bölgesindeki hortumdan dolayı ağaçların tren raylarının üstüne devrilmesi yüzünden 50 tren seferinin iptal edildiğini belirterek, Rusya'nın aşırı sıcaklardan dolayı ortaya çıkan yangınlarda olduğu gibi hortum ve fırtınaya da hazırlıksız yakalandığına dikkat çektiler.

Rus İnterfaks ajansı, yaklaşan hortum ve fırtına başkent Moskova'da da yetkililerin yoğun önlemler almaya başladığını belirterek, uzmanların ülkenin batı bölgesindeki orman ve bataklık yangınlarının sel felaketine dönüşebileceği uyarısında bulunduğunu kaydetti. Haberde, Amur bölgesinde çok geniş bir alanın sular altında kaldığını duyurdu.

Vesti televizyonu Moskova-St. Petersburg seferini yapan hızlı trenin St. Petersburg'a hortum yüzünden 20 dakika gecikmeli geldiğini belirtirken, bazı yolcu trenlerindeki gecikmenin 2 saatte kadar çıktığını kaydetti.

Uzmanlar, Leningrad bölgesinde bu gece, yarın öğleden sonra ve çarşamba günü şiddetli fırtına meydana gelebileceği uyarısında bulunurken, hava tahminleri  Leningrad bölgesindeki fırtınanın şiddetinin saniyede 15-20 kilometreye ulaşabileceğini belirttiler.