Sabancı, 1,6 milyar dolarlık yatırım yapacak

Sabancı Holding, konsolide net satışların 2010 yılında yüzde 6'lık artışla 21 milyar liraya çıkarmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sabancı Holding, 2009 yılında 20 milyar lira olan konsolide net satışların 2010 yılında yüzde 6'lık artışla 21 milyar liraya çıkarmayı planlarken 2010 yılında 1,6 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor.

Sabancı Holding'in Yıllık Paylaşım Toplantısı, Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Üst Yönetici (CEO) Ahmet Dördüncü'nün katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda kesin olmayan sonuçlar doğrultusunda verilen bilgiye göre, 2010 yılı Holding şirketlerinin yeniden karlı büyümeye başlayacağı bir yıl olarak değerlendirilirken, bu yılın ekonomi ve şirketler için belirsizliğin göreceli olarak daha az olacağı bir yıl olması beklendiği vurgulandı.

2008 yılında 19 milyar lira olan konsolide net satışını 2009'da yüzde 2 artırarak 20 milyar liraya yükselten Sabancı Holding'in, 2010 yılında ise konsolide net satışlarını yüzde 6 artırarak 21 milyar liraya yükseltmesi öngörülüyor.

2009 yılında 2008'e göre konsolide faaliyet karını yüzde 47 artırarak 3,9 milyar liraya çıkaran Holding, 2010 yılında konsolide faaliyet karını yüzde 3'lük artışla 4 milyar lira düzeyine çıkarmayı amaçlıyor.

1,6 milyar dolarlık yatırım hedefi

Sabancı Holding, 2010 yılında 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyor.

2009'da 1,1 milyar dolarlık yatırım yapan Holding, 2010'da 1,6 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Sabancı Holding'in 2009 yılı sonunda toplam aktifleri 101 milyar lira olan 2008'e göre yüzde 4 artışla 105 milyar liraya ulaştı. 2010 yılında Holding, personel sayısını yüzde 5 artırarak 58 bine çıkarmayı planlıyor.

"Muhalefet demokratik yarışmayı yapıcı yürütmeli"

Güler Sabancı, 2009'un Sabancı Topluluğu olarak sürdürülebilirlik kavramı doğrultusunda yaptıkları çalışmaların etkin olduğu bir yıl olduğunu vurgulayarak, "Geçen yıl, müşterilerimize ve pazarımıza daha yakın olmaya odaklandığımız, işletme sermayesi, stok ve nakit yönetimine öncelik verdiğimiz ve dolayısıyla büyümeden daha çok değerlerimizi koruduğumuz, faaliyet karlılığımızda hedefimizi gerçekleştirdiğimiz bir yıl oldu" dedi.

2010'un olumlu başladığını gördüklerini ifade eden Sabancı, bugün global dünyadaki belirsizliklerin azalarak devam ettiğini, orta vadeli plan ve bütçede, hedeflerin 2010 yılında gerçekleştirilebilir olduğunun gözüktüğünü söyledi.

Güler Sabancı, şöyle konuştu:

"Ancak bunun yanında hem iktidarın hem de muhalefetin demokratik yarışmayı yapıcı ve hoşgörülü bir çerçeve içinde yürütmesi, gerginlikleri azaltacak tavır içinde olmaları, ülke ekonomimizin yaratmak zorunda olduğu istihdam ve büyüme için çok değerli bir destek oluşturacaktır. Bir başka deyişle, 2010 yılında ülke olarak, hep beraber tüm kesimlerin katkısı ile ne istersek ve ne yaparsak onu gerçekleştireceğiz.

"Tansiyonu artırmamalı, gerginlikten uzak durulmalı"

Sabancı, iç siyasetteki gelişmelere ilişkin bir soru üzerine de, gerek iktidar, gerek muhalefet, gerekse Türk halkının bu konuda beklentisi bulunduğunu ve Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunu ifade ederek, "Tansiyonu artırmayan çözümden yana davranış içinde bulunulmalı diye düşünüyorum. Onun dışında Türkiye'nin gerginliklerden uzak durması gerektiğine inanıyorum. Hukuki sürece girmiş olan konuların da bir an önce sonuçlanmasını arzuluyorum, diliyorum" diye konuştu.

"Türkiye Anayasa'yı değiştirme fırsatını kaçırdı mı?" sorusunu ise Sabancı, şöyle yanıtladı:

"Ülkemizin, hemen hemen herkesin fikir birliği olduğu bir şey vardır. Anayasamızda değişiklik gereği vardır, ihtiyaç vardır. 80 Anayasası, 2010 yılı Türkiye'si... Burada ihtiyaçlarda daha demokratik, daha ileri insan hakları boyutlarında Anayasamızda değişiklik ihtiyaçları var. Umuyorum ki seçilenler, bunun demokratik olarak olması gerekli, seçilenlerin, siyasilerin görevi budur. Toplumun ihtiyacına çare, çözüm üretmek... Biz sivil toplumda olanlar ancak bunun destekçisi olabiliriz. Umuyorum ki birlikte, bir konsensusla Türkiye bu önemli konusunu, sorununu halleder diye bekliyorum."

1,6 milyar liralık yatırımın yüzde 80'i enerji sektörüne

Bu yıl yapılacak 1,6 milyar liralık yatırımın neredeyse yüzde 80'e yakın kısmının enerji sektörüne yapılacağını kaydeden Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Dördüncü, perakende sektörüne yatırım yapılacağı ve diğer kalan yatırımların da genellikle şirketlerinin ve fabrikalarının her sene yapmakla sorumlu oldukları devamlılık yatırımları olduğunu bildirdi.

Ahmet Dördüncü, bu yıl alınacak 2 bin 800 kişinin ağırlıklı olarak perakende sektöründe istihdam edileceğini kaydederek, gerek Teknosa şirketinde gerek Carrefoursa ve Diasa şirketlerinde yeni mağaza açılımlarının bu istihdamların gerçekleştirilmesine yardımcı olacağını söyledi.

Bu sayının yaklaşık 700-750 tanesinin Teknosa tarafından istihdam edilirken, geri kalanların Carrefoursa ve Diasa olmasını beklediklerini ifade eden Dördüncü, "Yeni istihdam alanları daha çok hizmet endüstrisinde olacaktır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir