Sabancı sanayide 9 milyara koşuyor

Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun sanayi grubunun kombine cirosunu bu yıl yüzde 40 artırarak 6 milyar TL'ye çıkaracağını söyledi. 2012 hedefleri şimdilerde netleştiriliyor ama 3 yıllık planlarını çoktan yapmışlar: Sabancı Holding Sanayi Grubu şirketleri

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sabancı Holding'in cirosunda, finans ile sanayi şirketlerinin payını dengeli hale getirme stratejisinin realize edilmesi açısından 2011 bir dönüm noktası oldu. Yıl başında holdingde yeniden yapılanma ile Sanayi Grup Başkanlığı kuruldu ve Kordsa Global CEO'su Mehmet Pekarun bu yeni başkanlığa getirildi. Sanayi Grubu şirketleri 2011'de global dalgalanmalardan hiç etkilenmeyerek 6 milyar TL'lik kombine ciroya ulaşacak. Mehmet Pekarun ciroda yüzde 40, kârlılıkta ise neredeyse iki katlık bir büyüme olduğunun altını çizerek, 2012 yılında da organik büyümeye odaklandıklarını söyledi. Pekarun önümüzdeki yıl çift haneli büyüme öngördüklerini, 3 yıllık stratejileri çerçevesinde 2014 yılında grubun kombine cirosunun 9 milyar TL'nin üzerine taşınacağını açıkladı.

Mehmet Pekarun, 9 aylık Sabancı Holding verilerine bakıldığında finansal hizmetler ve bazı iştirakler hariç tutulduğunda Sanayi Grubu'nun cironun yaklaşık yüzde 30'unu yaparken kârın yarıdan fazlasını sağladığını vurguladı.

KÂR İKİ KATIN ÜZERİNDE ARTTI  2014 CİRO HEDEFİ 9 MİLYAR TL

"Sanayi Grubu şirketleri toplam 4.2 milyar TL kombine ciroya imza atıyor. Bu ciro 2011'de yüzde 40 arttı. Kârlılık ise iki katın üzerinde arttı" diyen Pekarun, "Peki bu kârlılık artışı nasıl sağlandı" sorusunu şöyle yanıtladı: "Baz etkisi mutlaka var. Ama bunun ötesinde uzun soluklu bakışın getirdiği bir performans bu. Biz yıl başında 10 yıllık plan yaparak, 10 yılda nasıl fırsatlar çıkacağını, bu haritada ne tip strateji belirleyip nelere odaklanmamız gerektiğini ortaya koyuyoruz. 10 yıllık bir bakış, kolay bir şey değil bu. Sonrasında 3 yıllık bir stratejik planlama yapıyoruz. Hangi yatırımları yapacağız, planı belirliyoruz. Daha sonra yıllık plan hazırlıyoruz. Şimdilerde 2012 hedefleri belirleniyor. Kordsa Global sektörünün dünya lideri. Brisa, Olmuksa pazar lideri. Yünsa, Avrupa'da bir numaralı yünlü kumaş üreticisi. Temsa'nın segment liderliği var. Sasa, Avrupa'da lider üretici. Sabancı'nın sanayici geleneğini çok iyi yansıtan şirketler bunlar. Bu şirketlerimizle şimdi organik büyümeye odaklandık. Ciro ve kârlılık sonuçlarımız önemli fırsatlar olduğunu gösteriyor. Bundan sonra organik büyümeye ağırlık vereceğiz." Peki 2012 yılına dair Pekarun'un büyüme beklentisi ne? Pekarun, "Türkiye istikrarlı bir şekilde her yıl büyüme oranında olumlu şaşırtıyor. İnşallah 2012'de de bu devam eder. Tek risk Avrupa. Oradaki pesimist senaryo bizi aşağı çekebilir" dedi. Pekarun'a göre net olan şu ki Türkiye'nin önünde fırsat var. Pekarun, "Sanayi Strateji Belgesi etrafında bir seferberlik oluşturulmalı" diyerek belirlenen hedefe topyekün bir odaklanma ihtiyacının altını çizdi.

ÖNÜMÜZDEKİ 3 YILDA 500 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPACAK

Sabancı Holding Sanayi Grubu olarak ise 2011 yılı sonunda 6 milyar TL kombine ciroya ulaşacaklarını belirten Pekarun, 2014 sonunda bu rakamı 9 milyar TL'nin üzerine götürebileceklerini öngördüklerini anlattı. "Yani yüzde 50'lik bir büyüme yaşanacak" diyen Pekarun geçtiğimiz üç yılda bu şirketlere toplam 250 milyon dolar yatırım yapıldığını, önümüzdeki 3 yılda bu yatırımın iki katına çıkacağını açıkladı. "Yani büyüme fırsatını yatırımlarımıza yansıtacağız" diyen Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı, Türkiye'nin cari açığını azaltmak için katma değeri artırması gerektiğini, bunun için sektörlere uzun soluklu bakış kabiliyetinin geliştirilmesinin öneminin altını çizdi. Sanayi Grubu'nda Ar-Ge perspektifine ve pazarlama, pazar geliştirme yetkinliğine yatırım yaparak katma değerin artırılacağını vurgulayan Pekarun, her bir grup şirketinde araştırma ve geliştirme, yetkinlik geliştirme konularına büyük önem verilmeye devam edileceğini vurguladı. Sabancı Holding, sanayi şirketleri arasındaki stratejik işbirliklerini de önümüzdeki dönem hızlandıracak. Yünsa ve Brisa'nın birlikte satış kampanyası yaptığını anlatan Pekarun bunun bir deneme olduğunu, son tüketiciyi tanıma ve ona yönelik yenilikler yapmak açısından bu tip çalışmaların önemli olduğunun altını çizdi. Pekarun, "Stratejik işbirliklerinin yaratacağı sinerjiyi önümüzdeki dönem daha aktif olarak etkin yöneteceğiz. Belirsizlik elbette ki var, ama biz cesaretle yeni yatırımlara devam edeceğiz.Kârlılığımızın yüksekliği bize büyük avantaj sağlıyor" dedi.

Sürdürülebilir kârlı büyüme hedefi ile çalıştıklarını anlatan Pekarun, bunun yöntemini şöyle anlattı: "Kârlılık dediğiniz şeyin içinde verimlilik ve optimizasyon var. Büyümenin içinde yenilik ve girişimcilik var. Optimizasyon sürecinde yenilik dikkat dağıtır, yenilik peşine düştüğünüzde ise optimizasyondan uzaklaşıyorsunuz.

Bu ikilemi yönetebilecek esnekliği organizasyonunuza verebilirseniz, sürdürülebilir kârlı büyüme gerçekleşir. Şirketlerin çoğu genel olarak mevcut pazarlara mevcut yetkinlikleriyle daha iyi iş yapıp pazar büyümesi oranında büyümeye çalışıyor. Bazı şirketler yeni pazarlara gitmeye, bazı şirketler ise yeni yetkinlikler üretmeye çalışıyor. Biz örneğin Brisa'da kamyon, otobüs lastiklerinin kaplanarak yeniden kullanılabilmesini sağlayan Bandag şirketi ile yeni bir yetkinlikle mevcut müşterimize yeni bir hizmet götürerek kârlılık ve ciro artışı sağladık. Bu iş örneğin büyüyecek. Kordsa Global örneğin bu yıl 3 yeni ürün lanse edecek. Ar-Ge'nin sonucu bunlar."

Bu yıl en çok kurlar zorladı, 2012 için de tedirgin ediyor

2011 yılında bir yönetici olarak sizi en çok ne zorladı?

En çok zorlayan kurlardaki değişkenliği yönetmekti. 2012 açısından da bu tedirgin ediyor. Sabancı olarak kur çok hassas olduğumuz bir konu. Tüm şirketlerimiz bu konuda yetkili, kurdaki oynaklığı en iyi şekilde yönetecek araçları kullanıyorlar. Araçların bittiği bir nokta tabii ki olabilir, değişken senaryolarda bundan ne kadar etkileneceğinizi bildiğinizde daha hakim oluyorsunuz.

2012 için size en çok heyecan veren gelişme nedir?

Değişkenlik ve belirsizlik pek çok fırsat yaratıyor. Sanayi grubundaki liderlik ekibimle bu sene yaptığımız bazı gelişmeler gelecek yıl sinerji yaratma konusunda yaptıklarımız, yeni pazar ve yeni yetkinliklere yönelik yeni iş çıkarmak beni çok heyecanlandırıyor.

Önümüzdeki dönem iş hayatını etkileyecek trendler nedir sizce?

Agility, yani esneklik ve çeviklik çok önemli. Burada daha çok şirketlerin pazarı tahmin etme yöntemleri önemli hale geliyor. Değişik özgeçmişli ekiplerle çalışmak önemli hale gelecek, çünkü tek tip düşünen bir yönetim ekibi değişkenlik karşısında bir zaaf olabilir. Çevreye yönelik pek çok yeni yaklaşım gelişiyor. Global şirketler yenilikleri gelişmekte olan pazarlarda başlatıyor. Yerel şirketler için fırsat bu, yerel yenilikleri globalleştirme perspektifi gelişiyor.

Bütün mesele belirsizliği yönetip yeni fırsatlara yatırım yapabilmek

Avrupa'da riskler var. Amerika'da önümüzdeki sürecte ekonomi büyümen devam edecek ama yavaş olacak. Çin'de ilk defa yavaşlama konuşuluyor ama relatif bir yavaşlama elbette. Gelecek dönemde 2008'deki gibi bir kriz yaşanmasını beklemesek de, müşterilerimizde böyle bir bakış görmesek de, herkes eylül, ekim gibi bir tedirginlik yaşadı. "Bir şey olursa, hazırlıklı olmalıyım" diyerek işletme sermayelerine bakışta biraz daha bekleme yönünde bir tavır oldu bazı sektörlerde.

Genel olarak baktığımızda grup şirketlerimizin hiçbirinde yavaşlama yok. Dünya bazında  çalışan Kordsa Global açısından bakıldığında müşterilerimiz lastik yetiştiremez durumdaydı. Yünsa'da Avrupa'ya kumaş satıyoruz. Avrupa'daki pazar büyümüyor ama Türkiye'de rekabetçi üretim yapan, tasarımla fark getiren ürün sunabilen bir şirket olarak pazar payı almaya devam ediyoruz. Bu böyle devam edecek. Paris'te çok önemli bir fuar vardı, rakiplerimizin standlarını görünce bunu çok net olarak görebiliyorsunuz. Yıllarca General Electric'te çalışan, son 6 yıldır Sabancı profesyoneli olan biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki Sabancı Holding'in uzun soluklu düşünebilme becerisi büyük bir artı sağlıyor. Ama önümüzdeki dönemde belirsizlik ve değişkenlik mutlaka olacak. Bütün olay bunu verimli şekilde yönetirken geleceğe yönelik buradan fırsat yaratıp yatırım yapabilmek. Burada gerçekten de fırsat var. Durağan pazarda bile kendine yer açma şansın var, burada uzun soluklu takiple yeni fırsatlar yakalanabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir