Sadece 2010'da 100 bin KOBİ destekledik

Bakan Ergün, Kılıçdaroğlu'nun KOBİ vaatlerini eleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Her ne kadar bazı siyasilerin aklına KOBİ'lere destek vermek yeni gelmiş olsa da biz bu destekleri zaten sürdürüyoruz. Sadece 2010 yılında 100 bine yakın işletme bu desteklerden yararlandı" dedi.

Bakan Ergün, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) yeni hizmet binası, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova Yatırım Destek Ofisi koordinatörlükleri ve KOSGEB Kocaeli Hizmet Merkezi Müdürlüğü hizmet binasının açılış törenine katıldı.

"5 il bir araya geldi Doğu Marmara Kalkınma Ajansı başkanlığı altında, valilerimizin dönüşümlü başkanlık yaptığı bir çalışma gerçekleştirdi" diyen Ergün, şöyle konuştu:

"İşbirliğini yalnızca kalkınma ajanslarıyla iller arası, bölgesel bir işbirliği olarak görmek de doğru değil. Bunun altında yeni beraberlikler, yeni işbirlikleri ortaya çıkacaktır. İşletmelerimiz ortaklıklar kurarak büyümenin ve gelişmenin yollarını aramalı."

"En önemli sorunumuz, işletmelerimizin küçük olması ve ölçek ekonomilerinden yararlanamıyor olmalarıdır" diyen Ergün, "İşletmelerimiz uluslararası alana, borsalara, yurt içi, yurt dışı borsalara da açılan küresel ölçekli düşünen işletmeler haline gelmelidir. İşte bu amaçla onlara KOSGEB ve kalkınma ajansları vasıtasıyla destekler verilmektedir" şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun KOBİ'lerin desteklenmesine ilişkin açıklamalarını da değerlendiren Bakan Ergün, şunları söyledi:

"Her ne kadar bazı siyasilerin aklına KOBİ'lere destek vermek yeni gelmiş olsa da biz bu destekleri zaten sürdürüyoruz. Sadece 2010 yılında 100 bine yakın işletme bu desteklerden yararlandı. 2009 yılında tek başına neredeyse faizsiz sayılabilecek 100 bin KOBİ, KOSGEB'in kredi desteklerinden yararlandı. KOBİ'ler 10 milyar TL'nin üzerinde kredi kullanma imkanına sahip oldu. MARKA'nın bölgesinde 5 binden fazla KOBİ, KOSGEB desteklerinden yararlandı ve yararlanmaya da devam ediyor. Hem kalkınma ajanslarımız, hem KOSGEB, KOBİ'lerimizin dostudur."

Esnaf ve sanatkarlara destek

Bakan Ergün, firmaların borsaya katılması, ARGE ve inovasyon yapması, yönetim kabiliyetlerini geliştirmesi, ihracatçı KOBİ'ler haline gelmesi, uluslararası fuarlarda bulunabilmesi, iş gezisi yapıp görgü ve bilgilerini artırabilmesi için hibe destekler verdiklerini söyledi. Bakan Ergün, şöyle devam etti:

KOBİ'lerin içine artık esnaf ve sanatkarımız da girmiştir. Esnaf, bir taraftan Halk Bankası ve Kredi Kefalet kooperatifleri vasıtasıyla krediye ulaşabilirken, diğer taraftan KOSGEB ve kalkınma ajansları vasıtasıyla daha nitelikli desteklere ulaşabilmektedirler. Esnaf ve sanatkar, yılda 3,5 milyar TL'lik bir desteğe Halk Bankası üzerinden ulaşabilmektedir. 7- 8 yıl önce yüzde 47, yüzde 50 faizle aldığı krediyi bugün yüzde 5 faizle alabilmektedir. Sadece 154 milyon kredi kullandırılabilirken, bugün 3,5 milyara ulaşmıştır. Sadece 5 bin TL'lik kredi kullanabilirken, bugünkü kredi limiti 100 bin TL'ye çıkmıştır. Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe KOBİ'ler, esnaf ve sanatkarlar daha çok desteğe kaynağa ulaşmaktadır. Onlar güçlendikçe, desteklendikçe, büyüdükçe, ilerledikçe Türkiye daha çok gelişmekte, zenginleşmektedir."

Üniversitelere girişimcilik dersleri

"Türkiye önümüzdeki dönemde girişimci sayısını da artırmalıdır" diyen Bakan Ergün, bunun için girişimci eğitim programlarına ağırlık verdiklerini vurguladı. Ergün, üniversitelerin her birine önümüzdeki dönemde girişimcilik dersleri konulacağını bildirdi. Bakan Ergün, 2009'da başlatılan, 100 tekno girişimciye 100 bin TL hibe ile şirketini kurma, teknoparkta yerini alma fırsatı verdikleri tekno girişimci desteklerinin de 2010'da girişimci sayısının 300'e çıkarttıklarını, 2011 yılından itibaren de her yıl 500 tekno girişimciye destek vereceklerini sözlerine ekledi.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ise, "Ar-Ge ve inovasyon, endüstriyel uygulama, girişimcilik, iş birliği-güç birliği, KOBİ projeleri ve genel desteklere ek olarak önümüzdeki günlerde 7. destek programı olan Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı ile GİP'te işlem görmek üzere halka arz edilecek KOBİ'lerin ilk halka arza ilişkin maliyetleri 100 bin TL'ye kadar geri ödemesiz olarak desteklenecektir" şeklinde konuştu.

7 bin işletmeye 30 milyon TL'den fazla destek

Kaplan, 2010 yılının son çeyreği itibariyle uygulanmaya başlanan yeni destek programlarının, desteğe kolay erişim için alınan tedbirlerle birlikte yoğun bir talep gördüğünü söyledi.

Kaplan, "2010 yılının son çeyreği itibariyle verilmeye başlanan desteklerle 6 aylık dönemde 7 bin işletmeye 30 milyon TL'den fazla destek sağlanmıştır. Bu trendin devamı ile yıl sonu itibariyle yaklaşık 20 bin adet ve 100 milyon TL'den fazla destek sağlanması hedeflenmektedir" şeklinde konuştu.

8 yılda 10,8 milyar liralık kredi

Özellikle kriz dönemlerinde KOBİ'lerin finansmana erişimi konusunun büyük önem arz ettiğini dile getiren Kaplan, "KOSGEB 2003 yılından bugüne kadar toplam 195 bin işletmeye 10,8 milyar TL kredi kullandırmıştır. 1 Mayıs 2009 tarihinden itibaren ise 6 adet kredi programı uygulanmış, bu dönemde yaklaşık 150 bin KOBİ'ye 6,8 milyar TL kredi kullandırılmıştır" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir