Sadece profesörlere yarayacak

Sağlık Bakanlığı, Tam Gün Yasası ile ilgili kısmi iptal kararının ardından yeni düzenlemeye gidiyor. Mesai sonrası sadece profesörler özel hastanelerde çalışabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sağlık Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi'nin Tam Gün Yasası ile ilgili kısmi iptal kararının ardından yeni bir düzenlemeye gidiyor. Meclise sunulan düzenleme ile mesai sonrası sadece profesörlerin özel hastanelerde çalışabilmesine olanak tanınıyor. Düzenlemede idari görevi olan profesörlerin ise özelde çalışamayacağı hükmü yer alıyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda oluşturulan alt komisyonda görüşülen torba yasaya eklenmesi düşünülen düzenlemeyle üniversite ve sağlık bakanlığına bağlı doktorların çalışma sistemleri düzenlenecek. Söz konusu düzenlemeyle Sağlık Bakanlığı ve üniversitelere bağlı hastanelerde görev yapan doktorlardan sadece profesör unvanına sahip olanlar mesai saatleri dışında SGK ile anlaşması olmayan özel hastaneler ve vakıf üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde çalışabilecek.

İl ve şube müdürlüğü, baştabiplik, klinik şefliği, sağlık grup başkanlığı ve bunların yardımcılığı gibi herhangi bir idari görevi bulunan, üniversitelerde ise rektörlük, dekanlık, genel sekreterlik, enstitü ve yüksek okul müdürlüğü, ana bilim dalı başkanlığı yapan profesörlere özelde çalışma yasaklanacak.

"Düzenleme adalete ve eşitliğe aykırı"

Yapılması düşünülen düzenleme ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci böyle bir düzenlemenin adalete ve eşitliğe aykırı olduğunu belirterek "Bakanlık böyle bir düzenlemeyi yasalaştırırsa bu mahkemeye gider ve iptal edilir. Çünkü profesöre bir hak verirken doçenti, diğer doktorları bundan mahrum bırakmak eşitliğe aykırıdır. Yanlış yapılmış olur" dedi.

Ayrımcılık yapılmasının doğru bir yaklaşım olmayacağını ifade eden Kahveci, "Tam gün ile yapılacak düzenlemede Bakanlık mutlaka sivil toplumun görüşlerini de dikkate alarak bir düzenleme yapmalıdır. Ayrıca Sağlık bakanlığı torba yasaya illaki tam günle ilgili bir düzenleme eklemek istiyorsa döner sermayeyi eklesin.

 Anayasa Mahkemesi taban ücret konulsun diyor. Tüm sağlık çalışanları döner sermayelerin emekliliğe yansımasını, rapor ve izinlerde kesilmemesini ve aylık mahsuplaşma yapılmasını talep ediyor. Bu torba yasaya eklenerek sağlık çalışanlarının mağduriyeti giderilsin" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir