Sadun Boro vefat etti

Ünlü Türk denizci Sadun Boro, tedavi gördüğü hastanede 87 yaşında hayatını kaybetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Teknesiyle dünya turu yapan ilk Türk olan 87 yaşındaki Sadun Boro, Marmariste tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Mesanesindeki kanser bulgusu nedeniyle bir süredir tedavi gören Boro, 2 Haziran'da fenalaşması sonucu kaldırıldığı Marmaris Ahu Hastanesinde yaşamını yitirdi. 

Sadun Boro, 1952 yılında bir İngiliz ile İngiltere'den Karayip Adaları'na kadar açık deniz yolculuğu gerçekleştirmiş, 1965'te de eşi ile 3 yıl süren dünya turu yapmıştı. 

Boro, böylece tekneyle dünya turu yapan ilk Türk olarak tarihe geçmişti.  

Sadun Boro kimdir?

Dünyanın çevresini teknesiyle dolaşan ilk Türk denizcidir. Caddebostan kıyılarında büyüdü ve denizciliğe sandalla başladı. Galatasaray Lisesi'nde okudu. 1948 de İngiltere'ye giderek tekstil üzerine eğitim gördü. İngiltere'deki eğitimi sırasında 1952 de bir İngiliz ile beraber LING adlı 11 metrelik yelkenli ile 6 ay süren ilk açık deniz Atlantik seyahatini yaptı. 1963 te kendi yelkenlisi 'Kısmet'i yaptırdı. Kısmet Salacak'ta Athar Beşpınar'ın atölyesinde kızağa kondu. 1965 te Alman asıllı eşi Oda Boro ile birlikte 10 5 metrelik Kısmet yelkenlisi ile dünya seyahatine çıktı. Kanarya Adaları'nda aldıkları ve Miço adını verdikleri bir kedi de kendilerine eşlik etti. Seyahat 3 yılda tamamlandı. Hürriyet gazetesi seyahat anılarını tefrika olarak yayınladı.

Seyahat sırasında Deniz adını verdiği bir kızı oldu. Kızı 8 yaşına geldiğinde 2 senelik bir seyahat yaparak Karayipler ve Kuzey Amerika nın doğu kıyılarını gezdi. Teknesi Kısmet'e Gökova Körfezi'ndeki Okluk Koyu'nda rastlamak mümkündür. Özellikle gazete ve dergilerde yayınladığı yazılarla gençlere doğa ve deniz sevgisi aşılamayı amaç edinmiştir. Bir Gökova aşığı olan Sadun Boro'nun Gökova'daki Okluk Koyu'nun ortasına yaptırıp körfeze armağan ettiği Denizkızı heykeli ünlüdür. 2004 te Bir Hayalin Peşinde adlı kitabı yayınlandı. Vira Demir adlı son kitabı İstanbul dan Antalya'ya denizciler için rehber niteliğinde.

Sadun Boro nun 22 Ağustos 1965 te başlayıp 15 Haziran 1968 de tamamlanan dünya seyahatinin rotası aşağıdaki şekilde gerçekleşmiştir:

İstanbul
Cebelitarık
Kanarya Adaları
Barbados
Karaip Adaları
Panama Kanalı
Galapagos Adaları
Markiz Adaları
Tuamotu Adaları
Tahiti ve Rüzgaraltı Adaları
Tonga Adaları
Fiji Adaları
Yeni Hebrid Adaları
Yeni Gine Adası
Torres Boğazı
Timor Adası
Endonezya
Singapur
Bengal Körfezi
Seylan Adası
Arap Denizi
Kızıldeniz
İsrail

Şu an Rahmi Koç Müzesi'nde bulunan yelkenlisi Kısmet'e vedadan önce konuşan Boro, "Kısmet isimli teknem eşim Oda ve kedim Miço'yla dünya turları yaptık yaklaşık 150 bin mil deniz mili katettik. Kısmet'i hiçbir maddi karşılık beklemeden bağışladım" demiştir.

Bu konularda ilginizi çekebilir