Sağlık Bakanlığı "denetim timi" kuruyor

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, bitkisel ürünlerin sağlık beyanı, ilaç, tıbbi cihaz ve kozmetiklerin üretiminden tüketiciye gelen tüm süreçte, yeni kurulacak 250 kişilik uzman kadrosuyla denetim yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


ANKARA - Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, bitkisel ürünlerin sağlık beyanı, ilaç, tıbbi cihaz ve kozmetiklerin üretiminden tüketiciye gelen kadar tüm süreçte, yeni kurulacak 250 kişilik uzman kadrosuyla denetim yapacak.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetim Hizmetleri Başkanı Talip Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan sağlığını doğrudan ilgilendiren kozmetik ve bitkisel ürün, ilaç ve tıbbi cihaz denetiminin çok önemli olduğunu söyledi.

Denetimlerin uzmanlaşmış bir kadro tarafından gerçekleştirilmesinin çok daha doğru olduğunu ifade eden Uzun, bunun için dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Ürün Denetmenliği Yönetmeliği" ile artık yeni bir mesleğin tanımlandığını belirtti.

Yönetmelik çıkmadan önce de denetçilerin, ürün denetmenliği şeklinde tanımlanmış bir kadroda istihdam edilmediklerini dile getiren Uzun, "Denetimler, kendi kadrosunda olup, bir dönem eğitim almış eczacılar, mühendisler, kimyagerler, biyomedikal mühendisleri, iktisat ve işletmeciler tarafından yürütülüyordu. Bakanlığın çeşitli birimlerinde çalışanlar, belirli bir eğitim döneminden sonra aldıkları sertifika sonucunda denetimleri yapıyorlardı. Ürün denetmenliği kadrosunda istihdam edilen personel yoktu" diye konuştu.

Uzun, bu kişilerin sağlık müdürlükleri bünyesinde çalıştığını ve sayılarının yetersiz olduğunu anlatarak, "Bu denetimler için yeterli değildi" dedi.

"Denetmenlere 3 yıl özel eğitim verilecek"

Yeni uygulamayla şimdiki denetçilerin yine aynı meslek gruplarından olacağını ancak 3 yıl özel bir eğitim alıp denetim üzerine ihtisaslaşacaklarını vurgulayan Uzun, "Kariyer meslek diye tanımladığımız bu meslek gruplarındaki kişilerin, 'ürün denetmeni' adı altında yeni bir meslekleri olacak" ifadesini kullandı.

Uzun, bu kişilerin sadece kuruma bağlı ürün denetmeni olacaklarını, ikinci bir iş yapmalarının yasak olduğuna işaret ederek, örneğin denetmen olan bir eczacının denetmen atandıktan sonra mesleğini yapamayacağını söyledi.

"Denetmenler, sektöre rehberlik edecek"

Denetmenlerin, Kurumun görev alanı içerisindeki ürünlere ilişkin her detayı öğreneceklerini dile getiren Uzun, şöyle devam etti:

"Denetmenler, bu ürünlerin üretim yerleri dahil tüketiciye ulaştığı ana kadar ki tüm süreçlerle ilgili denetim yapma yetkisine sahip olacak. Bir ürünle ilgili şikayet ya da güvensizlik durumu oluştuğunda, ürün kullanımı sonrasında yan etki bildirimi yapıldığında ilgili ürün hakkında denetim yapacaklar. Bunun dışında bizim, yıllık belirlenen riskli ürünlerin denetimlerini yapacaklar. Bu denetimler, etiket üzerinde olabileceği gibi içeriği ile ilgili şüphe olduğunda analiz yaptırılması şeklinde de olabilecek. Denetmenler, istenmeyen bir etken madde ürün içerisinde çıktığında, bu ürünlerle ilgili toplatma, imha, idari para cezası, hatta savcılığa suç duyurusunda bulunulması dahil yapılması gereken her şeyi yapabilecek."

Denetmenlerin herhangi bir tıbbi cihazla ilgili bir problem bildirildiğinde, hastanede veya herhangi bir yerde denetim yapabileceğine dikkati çeken Uzun, "Denetmenlere yönelik hazırlanan mevzuatta, uygunsuz bir durum söz konusu olduğunda, üretim yerine denetmeni sokmak istememesi halinde ürün denetmeni kolluk kuvvetlerinden faydalanarak ilgili yere girip, denetimi yapma yetkisine sahip olacak. Şimdi, daha fazla ürün denetimi yapacağız, daha etkin denetim gerçekleştireceğiz, üretim yerlerini de denetim kapsamına dahil edeceğiz. Daha ürün piyasaya çıkmadan, üretim yerinde uygun standartlarının oluşmasını sağlayacağız" " değerlendirmesinde bulundu.

Denetmenlerin, sadece denetimden sorumlu olmayacaklarının altını çizen Uzun, "Bu kişiler, aynı zamanda sektör için bir bakıma rehberlik edecekler. Çünkü,denetmenler, bir yerde gördükleri iyi bir üretim ortamını, bir başka yerde anlatabilecekler, cezalandırıcı değil rehberlik edici bir denetim anlayışımız var. Üretimin artması ve kalitesinin yükselmesi konusunda denetmenlerimiz büyük bir fonksiyon icra edecekler" şeklinde konuştu.

Uzun, İstanbul, Ankara ve İzmir'de 3 grup şeklinde olacak denetmenlerin görev alanlarının çevre illeri de kapsayacağını dile getirdi.

"Bu yıl sınav sözlü olacak"

Ürün denetmen yardımcısı unvanıyla işe başlayacak görevlilerin daha sonra denetmen sıfatını alacaklarını ifade eden Uzun, "Başlangıçta ürün denetmen yardımcısı olarak 100 kişi alacağız. Bu kişileri 3 yıl yetiştireceğiz. Ürün denetmeni olduktan sonra bir 100 kişi ve ardından 50 kişi daha alacağız.

Şimdi, ürün denetmen yardımcılığı için ilan hazırlıklarına başladık. Kısa süre sonra ilana çıkacağız. Belli bir süre sonra alacağımız kişinin iki veya üç katı kadar aday çağıracağız. Adayları, profesyonel bir sınav komisyonundan geçirdikten sonra görevlendirmeleri yapacağız" diye konuştu.

Uzun, ürün denetmenliği için ilgili meslek gruplarından olunması, KPSS'den en az 70 puan alınması ve 35 yaş sınırı gibi kriterler istediklerini belirtti.

Belirli bir düzeyde yabancı dil bilmenin zorunlu olduğunu ifade eden Uzun, sınavı kazanan kişilerin, temmuz ayında eğitime alınacağını ifade ederek, "Ürün denetmenliği kadrosuna atanan kişiler, yeni bir kariyer meslek sahibi olacaklar" şeklinde konuştu.