Sağlık Bakanlığı yastık, yorgan üretiminde denetimleri artırdı
Yapılan incelemelere göre antibakteriyel ürün özelliği ile piyasaya çıkan bazı ürünlerin, etiketlerinde belirtildiği özellikleri taşımadığı ve firmalara çeşitli yaptırımlar uygulanacağı bildirildi
ADANA (DÜNYA) - Son dönemde büyük firmaların da aralarında bulunduğu yastık, yorgan üreticileri Sağlık Bakanlığı’nın yakın takibine alındı. Yapılan incelemelere göre antibakteriyel ürün özelliği ile piyasaya çıkan bazı ürünlerin, etiketlerinde belirtildiği özellikleri taşımadığı ve firmalara çeşitli yaptırımlar uygulanacağı bildirildi. Son dönemde büyük firmaların da aralarında bulunduğu yastık, yorgan üreticileri Sağlık Bakanlığı’nın takibinde. Yapılan incelemelere göre antibakteriyel ürün özelliği ile piyasaya çıkan bu ürünlerin, etiketlerinde belirtildiği gibi antibakteriyel özellik taşımadığını belirten sektör temsilcileri, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalarda antibakteriyel özellik ile tüketicilere sunulan bu ürünlerin bir kısmının piyasadan toplandığını, yapılan testlerde söz konusu özelliğin bulunmaması halinde üretici firmalara çeşitli yaptırımlar uygulanacağını vurguladı.
Sağlık Bakanlığı onayı aranmalı
Sektör temsilcileri, üreticilerin etiketlerinde ‘antibakteriyel’ ibaresini kullanabilmesi için ürünlerin ‘Biyosidal Ürün Yönetmeliği’ koşullarına uygun olması gerektiğini söylerken, Avrupa Birliği’nin 98/8/EC sayılı direktifi ile 528/2012/EU sayılı Regülasyonuna paralel olarak hazırlanan yönetmeliğe dayanarak, 12 Mart 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yapılan açıklamaya göre biyosidal ürün tanımı şu şekilde yapıldı:
"Bir veya birden fazla aktif madde içeren, kullanıma hazır halde satışa sunulmuş, kimyasal veya biyolojik açıdan herhangi bir zararlı organizma üzerinde kontrol edici etki gösteren veya hareketini kısıtlayan, uzaklaştıran, zararsız kılan, yok eden aktif maddeleri ve müstahzarları."
Sektör temsilcileri, Biyosidal Ürünler Yönetmeliğinin 5. Maddesine göre; biyosidal ürünlerin piyasaya arz edilebilmesi için ruhsatlandırma ve tescil için belirlenmiş koşullara ve bu yönetmelikte sınıflandırma, etiketleme, ambalajlama, güvenlik bilgi formları ve biyosidal ürünlerin reklamlarına ilişkin belirlenmiş koşullara uygun olması gerektiğini anlattı.
Biyosidal Ürün Yönetmeliği sonucu üreticilerin etiketlerinde antibakteriyel uyarısını mevzuata uygun olmadığı müddetçe koyamayacağını ifade eden sektör temsilcileri, böylelikle bugüne kadar piyasaya sunulmuş ve antibakteriyel özelliğe sahip algısı ile güven içinde tercih edilmiş, aynı zamanda bu özelliğin varsayımına göre tüketici tarafından ek maliyet ile kabul görmüş bu ürünlerin satışının engellenmiş olacaöğını duyurdu.
Firmaların ürünlerinde antibakteriyel etiketini basabilmeleri için yastık, yorgan, yatak gibi ürünlerde kullandıkları dolgu hammaddesinin Biyosidal Ürün Ruhsatına sahip olmasının yasa tarafından zorunlu hale getirildiğini aktaran sektör temsilcileri, antibakteriyel ürün tercih eden tüketicilerin bundan sonra alacakları ürünlerin etiketlerinde Sağlık Bakanlığı onayı aramaları gerektiğini açıkladı.
Boya atıkları ve kimyasallar vücuda nüfuz ediyor
Günde ortalama 8 saat uyuyan bir kişinin ömrünün üçte birinde yatak ürünlerinin cildine temas ettiğinin altını çizen sektör temsilcileri, bu durumda yatak, yastık, yorgan gibi ürünlerin üretiminde kullanılan elyaf tüketiciler için hayati önem taşıdığını söyledi. Sektör temsilcileri, kullanılmış şişelerin toplanıp geri dönüştürülmesi sonucu elde edilen polimerden üretilen elyafların yatak ve yatak ürünlerinin önemli hammaddelerinden biri olduğunu kaydetti. Doğru üretilmediği ve gerekli denetimlerin yapılmadığı durumlarda geri dönüşüm yöntemi ile üretilen bu ürünlerin sağlığı tehdit ettiğini aktaran sektör temsilcileri, üretim metodunun konrtol edilmediği durumlarda üretilen bu tip elyafta bulunan boya artıkları ve kimyasalların ter ve solunum yolu ile vücuda nüfuz ederken, sağlığı en az gıda maddelerindeki kimyasallar kadar etkilediğini anlattı.