Sağlık sigortası zorunluluğu, anayasaya aykırı çıktı

ABD'li yargıcın kararı, Obama'nın reform paketindeki önemli bir maddeyi tartışmaya açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'deki sağlık reformu yasasının 'her ABD vatandaşının sağlık sigortası edinmesi zorunluluğu' bölümü anayasaya aykırı bulundu.

Virginia Federal Yargıcı Henry Hudson, sağlık reformu yasasındaki "her ABD vatandaşının 2014 yılına kadar sağlık sigortası edinmesi" zorunluluğunu ABD anayasasına aykırı bularak, ilgili bölümü hükümsüz kıldı.

Hudson, reformun diğer maddelerinin ise temyiz kararına kadar yürürlükte kalabileceğini belirtti. Ancak bu madde de zaten 2014 yılına kadar uygulanmaya başlamayacak olduğundan Hudson'un kararının şu anda yasa üzerinde doğrudan etkisi olmayacak.

Gözlemcilerin önceki başkan George Bush zamanında atanan Hudson'un Obama yönetimine karşı karar vermesini zaten beklediği ifade edildi. Daha önce konuyu ele alan iki yargıç, Hudson'un aksine, ilgili maddenin anayasaya aykırı olmadığına hükmetmişti. Bu iki yargıcın kararına dikkati çeken ABD Adalet Bakanlığının konuyu Federal Temyiz Mahkemesi'ne götürmesi bekleniyor.

Sağlık reformu yasası, Obama'nın seçim kampanyası sırasında ve seçildikten sonraki en öncelikli konularından birini oluşturuyor. Sağlık sigortası edinmede 'kişisel zorunluluk' maddesi de Obama'nın istediği reformun ana parçalarından birini oluşturuyor. Obama, bu sayede sistem dışında kalan tüm ABD vatandaşlarının sağlık sigortasına kavuşturulmasını amaçlıyordu. Şimdi, bu hukuk sürecinin Yüksek Mahkeme'ye kadar gidebileceği kaydediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir