Şahap Kocatopçu vefat etti

Türk Eğitim Vakfı'nın kurucu üyesi, eski bakanlardan Şahap Kocatopçu, 96 yaşında vefat etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - Türk sanayiinin gelişmesinde önemli rolü bulunan Şahap Kocatopçu, dün vefat etti. Şişecam'ın genel müdürlük koltuğunda 26 yıl oturan, iki dönem sanayi bakanlığı da yapmış Kocatopçu, ABD'nin Massachusetts Teknoloji Enstitüsü mezunuydu, seramik konusunda doktora derecesi bulunuyordu.
TÜSİAD'ın başkanlık görevini yürüten ilk ve tek profesyonel yönetici olan Kocatopçu, Türk Eğitim Vakfı'nın (TEV) kurucu üyesi, Galatasaray Kulübü'nün ise en yaşlı üyesiydi.
Şahap Kocatopçu, evli ve iki çocuk babasıydı.

Savaş nedeniyle Belçika'dan döndü

17 Şubat 1916 da İstanbul da doğan Şahap Kocatopçu, Teşvikiye Erkek Okulunda başladığı ilköğrenimini Galatasaray Lisesinin ilk kısmında tamamladıktan sonra, 1936 yılında Galatasaray Lisesinden mezun oldu.
Aynı yıl İstanbul Teknik üniversitesi'nde başladığı yüksek öğrenimine, kazandığı devlet bursu ile 1937 1940 yılları arasında Belçika da  Faculte Polytechnique de Mons da devam etti. Belçika'nın Almanya tarafından işgali üzerine geri dönmek zorunda kalan Şahap Kocatopçu, bilahare gittiği ABD'lerinde Massachusetts İnstitute of Technology de mühendislik eğitimini tamamlayarak, metalurji alanında Master of Science ve seramik üzerine yaptığı çalışmalarla Sc.D. ünvanlarına hak kazanarak, 1945 yılında yurda geri döndü.

Sümerbank'ta mecburi hizmet

Mecburi hizmetine 1945 de Sümerbank da Etüt Tesis Müdürlüğünde, Uzman olarak başlayan Kocatopcu, 1947 – 1951 yılları arasında Sümerbank Filyos Ateş Tuğla Fabrikası'nın kuruluşunda Fabrika  İşletme Şefi olarak görev aldı.
1952-1954 yılları arasında yeni kurulan Türkiye Çimento Sanayii A.Ş. ne Etüt Planlama Müdürü olarak atanan Kocatopçu, kurulması hedeflenen 8 çimento fabrikasının fizibilite ve ihalelerinin tamamlanmasında görev aldı.
1954 yılında Türkiye Şişe ve Cam fabrikaları A.Ş ne Genel Müdür olarak atanan Kocatopcu, bu görevini 1980 yılına kadar sürdürdü. 26 yıl süren bu görevi sırasında, Türkiye o tarihlere kadar tamamı ithal edilen düz camı önce üretmeye başlamış ve sonrada ihraç eder hale gelerek, bugün dünyanın sayılı üreticilerinden biri konumuna gelen şirketinin ve Türkiye Cam sanayiinin gelişmesinde görev aldı.

Darbe hükümetinde bakanlık

27 ağustos 1960'dan itibaren 24. ve 25.inci Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerin de Sanayi Bakanı olarak görev alan Şahap Kocatopçu, 8 aydan kısa süren bakanlığı döneminde bölgesel sanayileşme farklarının ortadan kaldırılması amacıyla, doğu bölgelerinde küçük sanayi sitelerinin kurulmasının hayata geçmesini ve Ereğli Demir Çelik tesislerinin kuruluş anlaşmalarının tamamlanmasını sağlayıp, 14 Nisan 1961 de istifa ederek bu görevinden ayrıldı.
Profesyonel yönetici olarak çalıştığı süre içinde, Kocatopçu kuruluşuna öncülük ettiği Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonun 1962 -1966 yılları arasında ilk Başkanlığını yaptı. Yine 1962 yılında Türkiye Sevk ve İdare Derneğini kurarak, 1975 yılına kadar bu derneğin Başkanlığı ile Ekonomik ve Sosyal Etütler Konferans Heyeti'nin Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.

1980'de ikinci kez bakanlık koltuğunda

Şahap Kocatopcu, ayrıca 1963-1966 yılları arasında İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanlığı görevini yaptı ve 1971 yılında kurulan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin ilk Yüksek İstişare Konseyi Başkanlık divanında görev almış ve yine bu kuruluşun 1985-1986 yılında Yönetim Kurulu Başkanlığını görevini yürüttü. Kocatopçu bugüne kadar Derneğin başkanlık görevini yürüten ilk ve tek profesyonel yöneticiydi.
21 Eylül 1980 ve 13 Aralık 1981 tarihleri arasında Sahap Kocatopçu 44.üncü Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak yeniden görev almış, ancak bu görevinden de istifa ederek ayrıldı.
Şahap Kocatopçu 1962-1998 yılları arasında Türk Höchst A.Ş.'de fahri olarak Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Türk-Fransız Ticaret Odasının kuruluşuna katkıda bulunan Kocatopçu, 1988'den 1994 yılına kadar Odanın Başkanlığı görevini üstlendi.

TEV'in kurucuları arasında

1967 yılında Türk Eğitim Vakfının kurucuları arasından yer alan ve halen Mütevelli Heyeti üyesi olan Şahap Kocatopcu, 1967-2004 yılları arasında aralıklarla vakfın Yönetim Kurulu üyesi olarak da çalıştı. Aynı zamanda 1985 yılında kuruluşunda yer aldığı Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı'nın 1997 yılından beri Duayen Başkanı'ydı. Kocatopçu, 1982-2003 yılları arasında Yıldız Sarayı Vakfının Başkan Yardımcılığı görevini de yürüttü.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir