Şahin: Bu dört isimden biri başbakan olabilir

"Başbakan Köşk’e çıkarsa, başbakan yardımcısı arkadaşlarımızdan birinin seçimlere kadar başbakanlık yapması mümkündür" diyen AK Parti'li Şahin, kendisinin bir görevlendirme beklentisi olmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, katıldığı bir televizyon programında,  cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin soruları yanıtlandırdı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Bu şartlarda gelecekle ilgili siyaset planım yok” sözlerini değerlendiren Şahin, Başbakan'ın Köşk’e çıkması durumunda başbakan yardımcılarından birinin seçimlere kadar başbakanlık yapmasının mümkün olduğunu söyledi. Şahin, konuşmasında kendisinin bu görevlendirmelere ilişkin beklenti ve talebinin olmadığını da vurguladı.

"Benim bu görevle ilgili beklentim ve talebim yok"

AK Parti’nin cumhurbaşkanı adayının henüz belli olmadığını vurgulayan Şahin, şunları söyledi: 

“Başbakanımızın, cumhurbaşkanı adayı olacağı sonuncuna varırsak, partinin genel başkanı kim olacaktır, seçimlere kadar Başbakan kim olacaktır, kongrede genel başkanlığa kim gelecektir ve 2015 seçimlerinde kimin genel başkanlığında AK Parti seçimlere girecektir; bunların da değerlendirilmesi ve isabetli kararların verilmesi gerekiyor. Benim bu görevlerle ilgili bir beklentim ve talebim yok. Başbakan Köşk’e çıkarsa, başbakan yardımcısı arkadaşlarımızdan birinin seçimlere kadar başbakanlık yapması mümkündür. Bu konunun da cumhurbaşkanlığı seçimi kadar önemli olduğunu düşünüyorum; ancak bu konuda Arınç, ‘Başbakanımız, cumhurbaşkanı adayı olursa ilk turda seçileceğine inanıyorum. Gönlümüzden geçen de Cumhurbaşkanımız Gül'ün partinin başına geçmesi ve başbakanlık görevini yürütmesidir’ demişti. O hissiyata katıldığımı ifade etmiştim, hala o düşüncedeyim. 

"Eşbaşkanlık uygulamasına mesafeliyim"

Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı’nın iki ayrı isim olmasına hukuken mani bir hâl yok; ancak bunun sağlıklı ve yürütülebilecek bir formül olduğu kanaatinde değilim. Bir siyasi parti eşbaşkanlık uygulaması yapıyor, biliyorsunuz ve biz de bir yasal düzenleme ile eşbaşkanlık imkanını getirdik. Bizim partimizde bunu uygulanır mı, şeklinde bir gündemi biz henüz oluşturmadık konuşmadık. Doğrusu ben bu uygulamaya biraz mesafeliyim, birtakım sakıncaları olur diye düşünüyorum.” 

"Türkiye artık başkanlık sistemine adım attı"

Şahin, Türkiye’de ilk kez cumhurbaşkanının halkın oyuyla seçileceğini hatırlatarak, “Bu, bir noktada Türkiye'nin artık Başkanlık Sistemi’ne adım attığını ifade eder. Önümüzdeki süreçte, hatta en kısa zamanda bu konuyu tartışmalıyız. Artık cumhurbaşkanını halkın seçtiği bir ülkede mutlaka ya başkanlık ya yarı başkanlık ya da partili başkanlık sistemine Türkiye geçmek durumundadır. Şu anda parlamentodan böyle bir düzenlemenin geçmesi mümkün görünmüyor. Dolayısıyla 2015 seçimlerine doğru giderken biz AK Parti olarak, yeni bir Anayasa ve bunun içinde başkanlık sistemini halkımıza sunmak durumundayız. Biz parlamentoda Anayasayı değiştirebilecek bir sayıda bulunursak, Anayasayı değiştirip şöyle bir Başkanlık Sistemi’ne geçmeyi arzu ediyoruz diyeceğiz. Böyle bir sayıya ulaşırsak tabi ki yine diğer partilerle bir uzlaşma sağlamaya çalışırız ama mutlaka Türkiye'nin başkanlık sistemine taşınması konusu bizim en öncelikle görevlerimizden biri olacaktır” ifadelerini kullandı.

"Gül'ün gerçek niyetini anlamak ve yorumlamak gerekir"

“Konuşmadaki başka cümleleri de hatırlayarak bir değerlendirme yaparsak gerçek niyetini de öğrenebiliriz, diye düşünüyorum. Mesela ‘Şu bir gerçek ki, ben bağımsız bir şekilde siyasete girmiş ve Cumhurbaşkanı olmuş biri değilim. Dolayısıyla arkadaşlarımla konuşacağımızı ve birlikte karara varacağımızı söyledim. Bunlar açık, şeffaf konular’ diyor. Dolayısıyla ‘Şu an için gelecekle ilgili bir siyasi planım yok’ derken bunlarla birlikte gerçek niyetini ve mesajını anlamak ve yorumlamak gerekir diye düşünüyorum.

Bu konularda ilginizi çekebilir