S&P, İtalya'yı negatif izlemeye aldı

Krizin 'çizmeye' sıçrama ihtimali, ülkenin uzun vadeli kredi notunun düşürülme riskini artırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), İtalya'nın "A " olan uzun vadeli kredi notu ile "A-1 " olan kısa vadeli notlarını teyit ederken, ülkenin kredi not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, kararda, hükümetin zayıf ekonomik büyüme hedefinin ve Euro Bölgesi'ne üye Yunanistan ve Portekiz'de yaşanan ülke borcu krizinin bölgenin üçüncü büyük ekonomisi İtalya'ya da sıçrama endişelerinin etkili olduğu vurgulanarak, ülkenin uzun vadeli kredi notunun düşürülme riskinin arttığına dikkat çekildi.

S&P, 2007 yılında gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 100 olan İtalya'nın kamu borcunun, bu yıl yüzde 116'ya yükseleceğini tahmin ediyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İtalya'nın uzun vadeli kredi notunu "Aa2", Fitch ise "AA-" olarak belirlemişti.      

Fransa ve Almanya'nın aksine İtalya ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yalnızca yüzde 0,1 oranında büyüme kaydetti. Hükümet, geçen ay 2011, 2012 ve 2013 yılına ilişkin büyüme tahminlerini aşağı yönlü, kamu borcu projeksiyonlarını ise yukarı yönlü revize ederken, bütçe açığıyla ilgili tahminlerinde değişiklik yapmadı.

Ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 1,1, 2012'de yüzde 1,3 büyüyeceği tahmin ediliyor. Kamu borcunun ise bu yıl gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 120, gelecek yıl da yüzde 119,4 olması bekleniyor.  

İtalya Hazinesi, S&P'nin kararını eleştirirken, ülkenin ekonomik büyüme ve kamu hesap verilerinin öngörülenden daha iyi olduğunu ifade ederek, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Komisyonu gibi birçok uluslararası kuruluşun İtalya'ya ilişkin değerlendirmelerinin S&P'ninkinden çok farklı olduğunu kaydetti.

IMF ve OECD, bu ay yaptıkları açıklamalarda, İtalya ekonomisinin yavaşça toparlandığını belirtmişlerdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir