Sanatla tedavi ediyorlar

Adana ruh sağlığı hastesini akıl hastalarını sanatsal ektivitelerle tedavi ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Adana'daki ruh sağlığı hastanesinde, şizofrenden bipolar bozukluğa (manik depresif hastalık) kadar çeşitli akıl hastalarının sanatsal uğraşlar sayesinde, tedavi sürelerinin 2 aydan 24 güne düştüğü bildirildi.

Adana Doktor Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde, Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile verilen eğitimler, hastalara en az ilaçlı tedavi kadar katkı sağlıyor. Profesyonel ressamlar gibi resim yapan, ebru, el sanatları, halk oyunları ve  sabundan meyve yapımı öğrenen hastalarda, yazarlık eğitimi bile veriliyor. Hastaların eserleri açılan kermeslerde satılarak, gelir elde etmeleri sağlanıyor.

Hastane Başhekimi Dr. Bülent Demirbek, yaptığı açıklamada, bölge hastanesi konumundaki hastanelerine 16 ilden hasta geldiğini, halen hastanede 630 hastanın yatarak tedavi gördüğünü, bu hastalara ilaçlı tedavinin yanı sıra çeşitli sanatsal alanlarda eğitim de vererek tedavi sürelerini 2 aydan 24 güne çekip bir an önce hastaneden taburcu olmalarını sağladıklarını söyledi.

Demirbek, "Hastanemizde şizofren ve depresyona giren hastaların yanı sıra suç işlemiş akıl hastaları ile alkol ve madde bağımlıları tedavi görüyor. Hastalarımızın tedavisinde geçerliliği kanıtlanmış sistemleri uygulayarak bir hastanın 24 saatini planlıyoruz" dedi.

Akıl hastalarının sanatsal yönünü ön plana çıkardıklarını vurgulayan Demirbek, "Ebru ve el sanatları, resim atölyeleri, satranç, sabundan meyveler ve seracılık faaliyetlerinin yanı sıra sportif faaliyetlerini de önemsiyoruz" diye konuştu.

21 günde alkol tedavisi

Dr. Bülent Demirbek, hastane bünyesinde ayrıca yeni hizmete giren 80 yatak kapasiteli Vali İlhan Atış Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi'nin (AMATEM) de bulunduğunu belirterek, 21 günde alkol ve madde bağımlılarının tedavisini gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Merkezin Avrupa'nın en kaliteli madde bağımlılığı tedavi merkezi haline geldiğini kaydeden Demirbek, şunları söyledi:

"Alkol bağımlıları bu alışkanlıklarından kendileri vazgeçebiliyor ancak madde bağımlılığı daha zor. Bunun için doktor yardımı ve sabırlı bir tedavi süreç gerekiyor. Bağımlılıktan kurtulmak için niyet çok önemli. Hastaların bir kısmı ailesinin gözünü boyamak ya da karaciğerini ve vücudu toparlayıp yine  madde kullanmak için tedavi merkezine gelebiliyor. Hastanemize gelenlere önce bırakma niyetlerinin olup olmadığını soruyoruz. Hastanede gösterdiğimiz ilgi ve alaka ile de hayata tutunuyorlar."

Önceki yıllarda madde bağımlılığı için 12 ay sonrasına gün verdiklerine dikkat çeken Demirbek, "Ancak yeni merkezimiz sayesinde hastalarımızın geldiği gün yatışları yapılıyor. Şu an 74 hastamız tedavi görüyor. 21 günlük paket programın sonrasında hasta taburcu olacak düzeye geliyor" dedi.

Eskiden madde bağımlılarının tedavisinin çok zor olduğunu hatırlatan Başhekim Demirbekrak, sözlerini şöyle tamamladı:

"10 kişiyi bir araya getirdiğimizde mutlaka kavga çıkıyordu. İlaçla tedavi yönteminin de gelişmesiyle artık 20 kişi bir arada yatsa da kavga olmuyor. İlacını içen hastalar sakinleşiyor ve rahatlıyor. Uğraş merkezlerimiz ve spor merkezlerimizde günlerini geçiriyorlar. Yaşamın güzelliğinin farkına varıyorlar. Akşamları ziyarete gittiğimde hepsi ayrı ayrı teşekkür ediyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir