”Sanayi-çevre dengesini koruyacak eylem planı lazım”

TÜSİAD Sanayi ve Tarım Bölüm Sorumlusu Altan, "emisyon hesaplanması ve kaydına ilişkin işlemler yasal mevzuata uyumlaştırılmalı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Sanayi ve Tarım Bölüm Sorumlusu Hale Altan, sanayi-çevre dengesini koruyacak etkin bir iklim değişikliği stratejisinin taraflarca belirlenmesi ve eylem planı oluşturulması gerektiğini belirtti.

Altan, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından düzenlenen İklim Değişikliği Kamu ve Özel Sektör İşbirliği Toplantısında, iklim değişikliğine uyum yolunda emisyon azaltımı yatırımlarının yüzde 75-80 oranında özel sektör tarafından gerçekleştirileceğini belirtti.

Yeşil rekabet, sürdürülebilir kalkınma ve düşük karbon ekonomisinin şirket kültürü haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Altan, Türkiye'nin enerjide ithalata bağımlı bir ülke olduğunu, bununla beraber yenilenebilir enerji potansiyelinin yüksek olduğunu hatırlattı.

Güvenilir veri ve bilgiye dayanarak güçlü bir müzakere pozisyonu istediklerini belirten Altan, "Sanayi-çevre dengesini koruyacak etkin bir iklim değişikliği stratejisinin taraflarca belirlenmesinin ve eylem planının oluşmasının önemine değindi.

"Sanayi envanteri gerek"

"Biz bir sanayi envanterinin gerçekten yapılması gerektiğine inanıyoruz" diyen Altan, sağlıklı ve şeffaf bilginin oluşması için bir sanayi envanterinin oluşması gerektiğine inandıklarını kaydetti.

Altan, özel sektörün çevresel uyuma ilişkin yatırım finansmanını ya kendi öz sermayelerinden, ya da uluslararası kuruluşlardan sağlayacağına işaret ederek bunun nasıl yapılacağının belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Kayıtdışılığın Türkiye'de yüksek olduğunun altını çizen Altan, "Emisyon hesaplanması ve kaydına ilişkin işlemler yasal mevzuat çerçevesinde uyumlaştırılmalı, çünkü elma ile armut ayrılamıyor" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Genel Müdürlüğü Avrupa Birliği Uzmanı Tijen Küçükyıldız da, teknoloji geliştirme ve transferine dair müzakereler ve Türkiye'nin kısa ve orta vadeli ihtiyaçları hakkında bilgiler vererek, teknoloji finansmanının en kritik noktalardan biri olduğunu ifade etti.

Küçükyıldız, teknoloji kapasite geliştirme ve finansman desteğinin ülkelerin çabaları söz konusu ise dikkate alındığına işaret ederek, "Mevcut durumda ülkemizin, açıkladığı emisyon artışı hızında azaltım hedefi bakımından teknoloji ve finansman desteği alması zor görünüyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir