Sanayi üretimi mayısta yüzde 8 arttı

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 0.3 azaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Sanayi üretimi mayıs ayında yıllık bazda yüzde 8 artış gösterdi. Piyasada yüzde 7.5 oranında artış bekleniyordu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 0.3 azaldı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2011 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,5, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 8,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 5,1 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks 2011 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 artış, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0,3 azalış gösterdi.

İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 8.7 arttı

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2011 yılı Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0.5 artışla 126.6’ya, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 8.7 artışla 126.6’ya, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 5.1 artışla 129.8’e yükseldi. Mayıs ayında bir önceki aya göre imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3.3, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 7.4 artarken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe 1.2 azalış yaşandı.

Aramalı imalatı yüzde 5.9 arttı

Mayıs ayında arındırılmamış endeks verilerine göre ara malı imalatında üretim geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.9 artışla 133.3 oldu. Dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 13.2 artışla 149.4 olurken, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 5.9 artışla 110.1 düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde sermaye malı imalatı ise yüzde 16.2 artarak 136.4’e, enerji yüzde 6 artışla 124’e ulaştı.

4 sektörde üretim geriledi

Sanayi üretimi sektörel bazda incelendiğinde Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre 4 sektörde sanayi üretiminde gerileme yaşandı. Ham petrol ve doğalgaz çıkarımı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6, diğer madencilik ve taşocakçılığı yüzde 3.2, tekstil ürünleri imalatı yüzde 3.3, diğer ulaşım araçlarının imalatı yüzde 30.8 oranında gerileme gösterdi.

En yüksek artış tütün ürünleri imalatında yaşandı

Mayıs ayında sanayi üretim endeksinde geçen yılın aynı ayına göre sektörel bazda değişim oranları incelendiğinde, en yüksek artışın yüzde 63.7 düzeyiyle tütün ürünleri imalatında yaşandı. deri ve ilgili ürünlerin imalatında anılan dönemde yüzde 27.8, başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatında yüzde 27.7 artış meydana geldi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir