”Sanayi üretimindeki artış ihracatla paralel gerçekleşti”
Bakan Çağlayan, sanayi rakamlarının ekonominin yükselişe geçmesinin en önemli işaretleri olduğunu söyledi
ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretimindeki artışın ihracatta sağlanan artışa paralel gerçekleştiğini belirterek, bu rakamların, "uluslararası derecelendirme kuruluşlarının da teyit ettiği üzere, ekonominin yükselişe geçmesinin en önemli işaretleri" olduğunu kaydetti.
Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Ekim Ayı Sanayi Üretim Endeksi'nin geçen yıl Ekim ayına göre yüzde 6,5, Eylül 2009'a göre de yüzde 13,7 arttığını hatırlatırken, bunun ihracatta sağlanan artışa paralel bir gerçekleşme olduğuna işaret etti.
Ekim'de, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artışın yüzde 11 ile ara malı imalatında görüldüğünü hatırlatan Çağlayan, bunun da Türkiye içinde ara malı üretiminin hareketlenmeye başladığını gösterdiğini belirtti.
Sanayi üretim endeksinin, ekonomik kriz öncesine göre değerlendirilmesi halinde, Türkiye'nin farklılığının ortaya çıktığına dikkati çeken Çağlayan, küresel krizden önce, 2009 Ekim ayı sonu itibariyle, 2008 Ocak ayı verilerine göre sanayi üretim endeksleri ABD'de yüzde 12,2, Japonya'da yüzde 21,5 ve euro bölgesinde de yüzde 20 gerilemişken, Türkiye'de yüzde 4,7'lik pozitif büyüme olmasının çok önemli bir veri olduğunu vurguladı.
Sanayi üretim endeksinin bugün geldiği seviyenin, 2009 yılı içindeki en yüksek seviye olduğuna dikkat çeken Çağlayan, açıklamasında şöyle devam etti:
"Sanayi üretimindeki bu yükselişin işaretleri aslında Ekim ayı ihracat rakamlarında da görülmekteydi. Ekim ayı ihracat rakamları TÜİK verilerine göre 10,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,9'luk, Eylül 2009'a göre de yüzde 18,9 artış yakalanmıştı.
İhracatımızdaki bu artış doğal olarak sanayi üretimimizdeki artışı beraberinde getirmiştir. Üstelik daha önce ara malı ithalatı ile ihracata yönelik üretim gerçekleştirilirken, Ekim ayı sanayi üretim endeksinin detaylarında görüldüğü gibi ara malı üretiminin Türkiye'de gerçekleştirildiğini ortaya koymaktadır. Ekim'de en yüksek artış yüzde 11 ile ara malı imalatında görülmüştür."
Uluslararası derecelendirme kuruluşları
Çağlayan açıklamasında, "Giderek artan enerji tüketiminin de sanayi üretimin arttığını göstermektedir. Bu artış istihdam üzerinde de olumlu katkı yapacaktır. İhracat, sanayi üretim endeksi ve ekonominin diğer verilerinin ortaya koyduğu gibi Türkiye ekonomisinin büyümesinin motoru yine dış ticaret ve özellikle ihracat olacaktır" görüşüne yer verdi.
Bu gelişmeleri, IMF, OECD başta olmak üzere uluslararası derecelendirme kuruluşlarının da teyid ettiğini belirten Bakan Zafer Çağlayan, IMF'nin "Türk ekonomisinin 2009'un son çeyreğinde pozitif büyüyeceğini, 2010 yılında yüzde 3,5 büyüme sağlayacağını" açıkladığını hatırlattı.
OECD'de, G-20 ülkeleri içinde sadece 7 ülkenin 2009'un son çeyreğinde pozitif büyüyeceğini, bunların başında da Türkiye'nin geldiğini, uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch'in de Türkiye'nin kredi notunu 2 kademe artırarak (BB )'ya getirdiğini anlatan Çağlayan, açıklamasında şunları kaydetti:
"Türkiye'de sanayi üretim endeksinde, Eylül 2009'a, Ekim 2008'e ve kriz öncesi Ocak 2008'e göre pozitif bir rakama ulaşılırken, Ekim sonu itibariyle İngiltere'de 2008 Ekim ayına göre yüzde 8,4'lük gerileme, ABD'de yüzde 7,1'lik gerileme ve Japonya'da da yüzde 14'lük gerileme vardır. Geçen yılın Eylül ayına göre, en son Eylül 2009 verileri bulunan Almanya'da yüzde 12,8'lik, Fransa'da yüzde 10,4'lük ve Kanada'da yüzde 13,1'lik gerileme gündemdedir. Sadece bunlar bile Türkiye'nin yönünü göstermektedir."