”Sanayileşme Anadolu'da daha büyük ivme kazanacak”

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu, Türkiye'yi havalanan bir uçağa benzeterek, "Türkiye kalkışa geçti" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye'yi havalanan bir uçağa benzeterek, "Türkiye kalkışa geçti, tekerlerini yerden kesti. Savaş uçağı gibi dikine değil ama yavaş yavaş havalanıyor, yükseliyor" dedi.

SANKO Holding'den yapılan açıklamada, IBM ve Intel tarafından Antakya Ottoman Palace'de düzenlenen "Çözüm Ortakları ve Liderler Buluşması-2010" toplantısına katılan Konukoğlu'nun, iş yaşamına ilişkin deneyimlerini ve Türkiye'ye ilişkin öngörülerini paylaştığı belirtildi.

Kardeşleri ile birlikte babası merhum Sani Konukoğlu'ndan devraldıkları işi büyüttüklerini söyleyen Konukoğlu, 14 sektörde iş yaptıklarını, bunlardan birisinin bilişim olduğunu ve bu sektörde Avnet ile ortaklıkları bulunduğunu anımsattı.

Anadolu sermayesinin, genç kuşaklarla güç kazandığını belirten Konukoğlu, "Anadolu sermayesinin yükseliş nedeni, İstanbul'da sanayinin bitmesi ve sanayinin Anadolu'ya kaymasındandır. Sanayileşme, Anadolu'da daha büyük ivme kazanır" dedi.

"Anadolu sanayileşiyor"

Anadolu'daki sanayicinin daha fazla çalıştığını, gelenek ve göreneklerine, aile değerlerine, hayır işlerine daha bağlı, kardeşler arası dayanışma ve buna bağlı olarak ortalıkların daha uzun süre devam ettiğini ifade eden Konukoğlu, şöyle devam etti:

"İstanbul'a kaçmayan, kendi bölgesine yatırım yapan sanayiciler sayesinde Anadolu'da güçlü bir sermaye doğdu. Önümüzdeki yıllarda İstanbul finans, bilişim, turizm ve teknoloji merkezi olacak. Sanayi tamamen Anadolu'ya kayacak. Bu süreç başladı ve başarılı uygulamaları birçok kentte görülüyor. Ben, 'Dünyada Türkiye'm, Türkiye'de Gaziantep'im' diyorum, Antakyalı da aynı düşüncede olmalı ve Dünyada Türkiyem, Türkiye'de Hatayım' demeli. Gaziantepli nerede eğitim görürse görsün, nerede büyürse büyüsün mutlaka Gaziantep'e döner ve Gaziantep ile birlikte gelişir. Gaziantep'in gelişmesinin sırrı işte budur. Bizim gibi düşünüp kentlerini terk etmeyenler sayesinde, Anadolu kentleri kalkınmaya başladı. Adana bir dönem sanayi merkeziydi, bazı aileler Adana'yı terk edip İstanbul'a gidince, Adana'nın eski konumu kalmadı."

"Dünyayı tekstilde Türk modası yönlendirecek"

Konukoğlu, tekstil sektörünün geleceğine ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"Tekstil sektörü İngiltere'de parlak bir dönem yaşadı daha sonra Fransa'da neredeyse 50 yıl dünyaya yön verdi. Ne zaman ki, İngiltere ve Fransa sömürgelerini kaybettiler, pamuk ekim alanları olmadığı için sektörde liderlik İtalya'ya geçti. İtalya da Türkiye gibi işe fasonculukla başladı ama bugün Türkiye öyle bir noktaya geldi ki, yakında dünyayı tekstilde Türk modasının, tasarımının yönlendireceğine inanıyorum. Türkiye, tekstil ve diğer sektörlerde basit işleri bıraktı. Ar-Ge yatırımları sayesinde moda ve marka oluşturuyoruz."

SANKO'nun tekstilden çıkmadığını, sektörde yenileme ve modernizasyon yatırımlarını aksatmadığını vurgulayan Konukoğlu, holdingin diğer sektörlerde hızla geliştiği için tekstilin toplam cirodaki payının azaldığına işaret etti. Konukoğlu, "Tekstil babamıza dedemizden kaldı, bizden çocuklarımıza ve torunlarımıza devam edecektir. Ayrıca, Türkiye'de tekstil hiçbir zaman bitmez. Tekstil doğarken, yaşarken ve öldüğümüzde her zaman üzerimizde" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir