Şanlıurfa ekonomisi turizmle büyüyebilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANLIURFA'dan / Mutlu GÜNEŞ

Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarında dünyanın en eski şehri olduğu belirtilen yerleşimin bulgularına rastlanan Şanlıurfa, artık tarih ve kültürel değerleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı. Şanlıurfa,  Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra dünyanın 4. inanç merkezi sayılıyor. Tarihi 13 bin 500 yıl öncesine dayanan, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Şanlıurfa,  üç semavi dinde de yer alan Hz. İbrahim'in doğduğu, Hz. İsa'nın kutsadığı, Hz. Eyüp'ün yaşadığı "Peygamberler Kenti" olarak da anılıyor.

Turizmdeki bu büyük potansiyelini yeterince değerlendiremediği için , turizm pastasından yeterli pay alamayan şehrimizde altyapı eksikleri bir türlü giderilmiyor. Kentte faaliyet gösteren  turizmciler, dönemsel olan turizm sezonunu, tüm yıla yaymak için çaba harcarken, ilgili devlet kurumlarının aynı yönde duyarlılık göstermeyişi bu süreci olumsuz etkiliyor.

Örneğin, Şanlıurfa'ya özellikle hafta sonları gelen yerli ve yabancı turistlere rehberlik yapacak bir turizm bürosu bulunmuyor. Bölgedeki tarihi ören yerlerinin broşürlerini dağıtılacak ve ziyaretçilere rehberlik hizmetleri verilen turizm danışma bürolarına ihtiyaç var. Şanlıurfa'nın ana bulvarı üzerinde bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde oluşturulacak bir turizm bürosu, özellikle hafta sonları gelen yerli ve yabancı turistlere kentin var olan değerlerini anlatabilir. Bu büro hatta ören yerlerine toplu taşıma araçlarıyla gezi düzenleyebilir. Oysa gelen turistlerin en uğrak yeri olan Balıklıgöl'dki  turizm bürolarında bile güvenlik görevlileri haricinde kimse bulunamıyor.

Bir başka olumsuzluk da uluslararası havalimanına sahip kente, charter uçaklarının gelmemesi. THY haricinde havayolu firmalarının gelmemesi  turizm sektörünee ayrıca sekte vuruyor. Bu seferlerin başlaması halinde, bölgeye gelecek turist sayısında önemli artışlar olacağı aşikar. Şanlıurfa turizminin gelişimine sekte vuran bu ulaşım sorunu ile ilgili olarak ticaret ve sanayi odası girişimlerde bulunmaya devam ediyor. Oda, uçuşları gerçekleştirecek havayolu şirketlerine, doluluk oranını bile taahhüt ediyor.

Sanayisi olmayan ancak turizm potansiyeli olan kentimiz bu potansiyelini iyi değerlendirebilirse sanayisiz de oysa ekonomisi turizmle büyük güç elde edebilir, büyüyebilir.Şanlıurfa, başta Balıklıgölü ve Göbeklitepe olmak üzere  Soğmatar ören yeri, Şuayp Şehri , Harran'ı, Atatürk Barajı , Viranşehir'deki  Eyyüp Nebi, dünyada ilk kez mozaiğe resmedilmiş savaşçı amazon kraliçelerinin bulunduğu Haleplibahçe gibi değerlerini iyi kullanılabilirse turizmde  hak ettiği yere kavuşabilir. Bunun için sadece özel sektörün değil, ilgili kamu kuruluşlarının da üzerlerine düşeni yerine getirmesi gerekiyor.