Sanofi-Aventis, Türkiye'yi üretim üssü seçti

Şirket, Lüleburgaz'daki fabrikasında ürettiği 20 milyon kutu antibiyotik etken maddesini 29 ülkeye ihraç edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'yi grubun üretim üssü olarak seçen Sanofi-Aventis, bu yıl 29 ülkeye, Lüleburgaz'daki fabrikasında ürettiği 20 milyon kutu antibiyotik etken maddesi ihraç edecek.

Sanofi-Aventis Grubu Türkiye Ülke Başkanı Olivier Guillaume, Sanofi-Aventis'in Zentiva Türkiye ile birleşmesinin birinci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında, 105 bine yakın çalışanı bulunan grubun 2009 yılı cirosunun 29,3 milyar euro olduğunu kaydetti.

Ar-Ge çalışmalarını 3 kıtadaki 28 tesiste 12 bin 520 çalışanla yürüttüklerini, 2009'da dünya genelinde net satışlarının yüzde 16'sını Ar-Ge'ye ayırdıklarını ve bu alanda toplam 4 milyar 583 milyon euro yatırım yaptıklarını anlatan Guillaume, başlattıkları "dönüşüm programı" kapsamında, gelişmekte olan ekonomilere yatırım, aşı, tüketici sağlığı, diyabet tedavileri ve yenilikçi ürünlere odaklandıklarını söyledi.

Guillaume, Sanofi-Aventis'in grubu içinde Türkiye'nin önemli konumda bulunduğunu belirterek, "2009 yılında pazar payımızı yüzde 7,6'ya yükselterek, Türkiye ilaç sektöründe lider konuma yükseldik" dedi.

Sanofi-Pasteur'un Türkiye'de 13 ürünle, eşdeğer ilaçlarda son 1 yıldır grup bünyesinde faaliyet gösteren Zentiva'nın 119 ürünle hizmet verdiğini dile getiren Guillaume, Zentiva birleşmesiyle grubun Avrupa'daki dördüncü büyük üretim tesisini yönetir hale geldiklerini ifade etti.

Guillaume, grubun Zentiva birleşmesinin ardından Türkiye'yi üretim üssü olarak konumlandırma kararı aldığının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Bu bağlamda grup olarak, Lüleburgaz'daki tesislerimize ciddi know-how transferi yapıyoruz. Bugüne kadar sadece yüzde 30 kapasiteyle çalışan tesis, bu yıl itibariyle yüzde 50 kapasiteye çıkacak. Tesisimizde geçen yıl yaklaşık 160 milyon kutu üretim gerçekleştirdik. Sonraki yıllarda ise 450 milyon kutu ile tam kapasiteye ulaşacağız."

Türkiye'nin, Sanofi-Aventis grubu açısından Ar-Ge merkezi olma yolunda ilerlediğini kaydeden Guillaume, Türkiye'de ilaç sektöründe yapılan toplam Ar-Ge yatırımının yüzde 25'ini gerçekleştirdiklerine dikkati çekti.

Guillaume, birleşmenin ardından atacakları "en büyük adım"ın Türkiye'yi "mükemmellik merkezi"ne çevirmek olduğunu belirterek, 2010 yılında Avrupa, Asya, Kanada, Japonya, Orta Doğu, Rusya, Azerbaycan bölgeleri olmak üzere toplam 29 ülke için yaklaşık 20 milyon kutu üretimi Türkiye'den yaparak, ihraç etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Böylece, grubun bütün antibiyotik etken maddesi ihtiyacını Türkiye'nin karşılayacağını vurgulayan Guillaume, Türkiye'nin antibiyotik üretiminde "mükemmellik merkezi"ne dönüşeceğini bildirdi.

"Ne olursa olsun Türkiye'ye yatırım yapacağız"

Olivier Guillaume, soruları yanıtlarken, önümüzdeki yıl sonu itibariyle 250 milyon kutuya ulaşabileceklerini, tam kapasiteye ulaşmanın 3-5 yıl sürebileceğini kaydederek, "Ne olursa olsun Türkiye'ye yatırım yapacağız. İhracata odaklanacağız ve fabrikayı geliştirmeye çalışacağız" dedi.

Temmuz'da, Türkiye'de yeni bir yatırım açıklayacaklarını ifade eden Guillaume, "Doğru ortağı da bulmamız lazım. Türkiye'de bazı ortaklıkları belirlemeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Guillaume, Türkiye'de ilaç fiyatlarının düşmesiyle ilgili soru üzerine, geleceği görebilmek açısından fiyatların düşmesi konusunda yetkililerle ortaklık geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

Yatırım artışıyla, istihdamda da artış olacağına değinen Guillaume, fabrikanın tam kapasiteye geçmesi için 200-300 kişi daha istihdam etmeleri gerekeceğini belirtti.

Guillaume, bu yıl yapacakları Ar-Ge yatırımının 15 milyon euro dolayında olacağına işaret ederek, farklı üniversitelerle çalışmalarının sürdüğünün, akademisyenlerle olan ilişkilerini geliştireceklerinin altını çizdi.

Geçen yıl Türkiye'de Sanofi-Aventis'in toplam satışlarının 540 milyon euro olduğunu, eşdeğer ilaçta yüzde 7'ye yakın pazar payına sahip bulunduklarını kaydeden Guillaume, ihraç edecekleri 20 milyon kutu ilacın başlangıçta 40 milyon euro civarında tutara denk geldiğini bildirdi.

"Eşdeğer ilaç alanında büyümeye devam edeceğiz"

Zentiva Türkiye Genel Müdürü Elif Çelik, Türkiye pazarına, 2007'de Eczacıbaşı İlaç ile gerçekleştirdikleri ortaklıkla girdiklerini, 2009 Sanofi-Aventis birleşmesiyle yüzde 100 hisse yapısına geçtiklerini kaydetti.

Birleşmeyle, Sanofi-Aventis'in kurduğu Avrupa Jenerik Platformu'nun merkez olarak Prag'ı seçtiğini hatırlatan Çelik, Türkiye ve Rusya'nın ihracat merkezi haline geleceğini söyledi.

Çelik, eşdeğer ilaç alanında büyümeye devam edeceklerini ifade ederek, bazı ülkelerde teşvik edilen eşdeğer ilaçların Türkiye'de de zaman içinde öne çıkacağını düşündüğünü ifade etti.

Süpermarketlerde ilaç satışına ilişkin soruya da Çelik, "Süpermarket modeli bazı ülkeler için uygun, bazıları için değil. Sağlık otoritelerinin hangi modeli seçtiğini söylediğinde, durum netleşmiş olacak" yanıtını verdi.

Sanofi-Pasteur Genel Müdürü Philippe Sagot, 1989 yılında Türkiye'ye gelen Sanofi-Pasteur'un Türkiye'de 13 ürünü bulunduğunu, aşı portföylerinin geniş olduğunu anlattı.

Sagot, H1N1 konusunda herkesin hemfikir olduğu konunun "aşırı tahminde" bulunmaları olduğunu ifade ederek, Türkiye'de bu konuda spesifik bir aşı ürettiklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir