SATSO Ar-Ge pazarına büyük önem veriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Akgün ALTUĞ / Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

Bir üretici olarak Türkiye'nin kalkınmasının üretimden geçeceğine inanıyorum. Üretmeli ve tüm dünyaya satmalıyız. İşte bu noktada Ar-Ge giriyor işin içine. Her sektörde üretim, hizmet, tarım söz konusu olduğunda, ilk akla gelen unsurlardan biri Ar-Ge'dir. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (SATSO) çok heyecan duyduğumuz çalışmalardan biri, ilkini gerçekleştirdiğimiz "Ar-Ge Proje Pazarı".

SATSO olarak, ilimizin kalkınma perspektifinin ekonomik bilgiye dayalı olması gerektiğini öngörüyoruz.  İşletmelerimizin farkındalık yaratacak yönde gelişmesini sağlamak, üyelerimizi inovasyona açık çalışmalara yönlendirmek, Ar-Ge faaliyetleri gibi projelerine destek vermek ve öncülük etmek için kurduğumuz birimin temel amacı, Ar-Ge destek programlarına başvuruda yardımcı olmak, ilgili kurumlarla işbirliğini gerçekleştirmek. Üyelerimizin projelerinin hazırlanması ve takip edilmesine destek sağlamak, ilimizin Ar-Ge projesi ile patent gelişiminin istatistiğini tutmak ve teknolojik gelişmişlik düzeyini arttırmak Ar-Ge destek birimimizin diğer amaçları arasında. Yine Ar-Ge destek birimimiz, odamıza gelen girişimcilerin projeleri için gerekli başvuruların yapılmasında önayak oluyor, sürecin başından sonuna kadar karşılıksız danışmanlık hizmeti veriyor. "Zaman" ve "Hız", teknoloji ve iletişim çağında en çok değer kazanan kavramlar olarak öne çıkıyor. İhtiyaç duyulan hizmetlerin en kısa sürece alınması günümüzün gerektirdiği bir sistemdir ve dünya artık bu noktada. SATSO gerekli altyapı çalışmalarını tamamlamıştır. Her hangi bir gün içinde internet üzerinden gerçekleştirdiğimiz işlemleri düşündüğünüzde, bundan çok kısa süre önce hayal bile edemediğimiz gelişmelerle iç içe olduğumuzu görüyoruz ve bu gelişmişlik sisteminin dışında kalmak kabul edilemez.

Diğer taraftan, bilim ve sanayiyi bir araya getiren ilimizdeki teknoparkta ise çalışmalar devam ediyor.  Sakarya Üniversitesi'nde hizmet veren bu merkez, bugün 38 teknopark arasında 31'inci sırada yer alıyor.  6'sı yazılım 9'u Ar-Ge olmak üzere 15 firmanın yer aldığı teknoparkın geliştirilmesi ve sürdürülebilir kalkınma hedefimizde efektif ve etkin bir şekilde yer alması gerekli. Özellikle ihtisaslaşmış bir teknoparkın ilimiz sanayicisine katkısı büyük olacaktır.

SATSO Teknogirişim Sermaye Desteği'nden potansiyel girişimcilerin yararlanmasını sağlamayı hedefliyor. Ar-Ge Proje Pazarı'nın da Sakarya için iyi bir fırsat olduğunu belirtmek ve Sakaryalıların dikkatlerini bu konuya çekmek istiyorum. Ayrıca Sakarya'nın daha ileri düzeylere taşınması için yapılan çalışmalarda Avrupa ülkeleri ile ortak yürütülen birçok uluslararası projeye partner olma kararlılığımız da devam ediyor. SATSO yönetimi olarak göreve geldiğimiz günden bugüne oluşumunu ve gelişimini titizlikle izlediğimiz, Ar-Ge destek birimimizin Sakarya Üniversitesi ve ilgili kurumlar işbirliğiyle böyle güzel bir etkinliğe imza atıyor olması da bizim için ayrı bir gurur kaynağı.

Bu konularda ilginizi çekebilir