Savcı: Örgüt var, Hakim: Delil yok

Dink kararına ilişkin Savcı Usta "örgüt yok" kararına karşı çıkarken, Mahkeme Başkanı Eryılmaz, "delil yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin dava kararının ardından tartışmalar sürüyor. Davayı karara bağlayan Özel Yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz, sanıklar ile ilgili örgüt yöneticiliği veya üyeliği ilgili yeterli delil bulunamadığından beraat kararı verdiklerini söylerken savcı Hikmet Usta, mahkemenin "örgüt yok" kararına karşı çıktı. 
Eryılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, dosyadaki delillere göre bir karar verdiklerini belirterek, "örgüt yöneticisi veya üyeliği suçuyla ilgili bir kişiye ceza verebilmek için bir eylem yapan örgütün olması ve örgüte ait delil ve dokümanların bulunması gerektiğini" ifade etti.
Söz konusu davanın sanıkları ile ilgili örgüt yöneticiliği veya üyeliği ilgili yeterli delil bulunamadığından beraat kararı verdiklerini açıklayan Eryılmaz, şöyle devam etti:
"Verdiğimiz karar, örgüt yoktur anlamına gelmez. Bugün bir gazeteye yaptığım açıklama yanlış yorumlanıyor. Verdiğimiz karardan rahatsız değiliz. Sadece tatmin edici olmadığını belirttim. Elbette bu cinayeti basite indirgeyemeyiz. Durduk yerde Trabzon'dan birilerinin kalkıp İstanbul'daki bir gazeteciyi vurması hayatın olağan akışına aykırıdır. Herkes bu olayın arka planında kimler olduğunu merak ediyordu. Biz de bunu istiyoruz ama dosyadaki deliller ile karar verebiliriz. Ayrıca, (Hrant Dink cinayeti) 'Ergenekon' terör örgütünün işi olduğunu iddia edenler var. Ancak hukuki çerçevede değerlendirme yapmak gerekir. Bir örgütün hukuki varlığının ispatı için bu konuda açılan davanın karar bağlanması, Yargıtay'ın onaylaması gerekir. Böylece hukuki olarak örgütün varlığı tespit edilmiş olur."
Mahkeme yasaya aykırı davrandı
Davanın savcısı Hikmet Usta, örgüt olduğuna dair fazlasıyla delil bulunduğunu öne sürerek  mahkemenin "örgüt yok" kararına karşı çıktı. Usta, "Mahkeme yasaya aykırı davrandı" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir