Savcısını koruyamayan hükümetin varlığı tartışılır

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Tunceli'deki savcı suikastini "Savcısını koruyamayan bir hükümetin varlığı, dünyanın bütün demokrasilerinde tartışılır" diye eleştirirken Oslo görüşmeleri de yine gündemindeydi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Eğer 'Oslo görüşmelerinden sonra Türkiye bir terör batağı haline dönüşmüşse bunu sormamız lazım. Sormazsak hata yapmış oluruz" dedi.
 
Kılıçdaroğlu, İstanbul'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.
 
Bir gazetecinin, "Oslo görüşmeleriyle ilgili 'silah bıraktırılacaksa eğer görüşmeler devam edebilir' yönünde açıklamanız oldu. Bu açıklamanızın parti içinde görüş ayrılıklarına neden olduğu yönünde eleştiriler geldi" sözleri üzerine Kılıçdaroğlu, Oslo görüşmelerinin medyaya ilk yansıdığında "Niçin görüştünüz demiyorum, neleri görüştünüz?" dediğini anımsattı.
 
Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Elimizde yeteri kadar bilgi yoktu. Şimdi elimize bazı bilgiler ulaştı. Oslo'da nelerin görüşüldüğü, kamuoyunun bilgisi dışındadır. İşin meraklıları bunu bilebilir ama geniş halk kitleleri Oslo'da nelerin görüşüldüğünü bilmiyor. Bu nasıl bir görüşmedir ki görüşmeden sonra Türkiye kan gölüne dönüyor. Nasıl bir müzakeredir bu? Siz bu görüşmeden sonra halka hiçbir bilgi vermediniz. Ana muhalefet partisi olarak bizim toplumu aydınlatma görevimiz var. Orada görüşülen konular, sıradan konular değil. Siz görüşme yapacaksınız 'Silah bıraksın' diye, anayasayı görüşeceksiniz, devletin düzenini görüşeceksiniz. Bunu kabul etmeyiz. Doğru değildir bu. Bunu bizim halkla paylaşmamız, halkı doğru bilgilendirmemiz, bizim görevimizdir. Yine önemli bir ayrıntı var. Görüşmelerde 'Seçimde terör olmasın, silahlar sussun' diye de bir mutabakat var. Bu nasıl bir müzakere anlayışıdır? Eğer siz toplumu aydınlatmazsanız, orada görüşülen konuların vahametini toplumla paylaşmazsanız, ana muhalefet partisi olarak bizim varlığımız tartışılır."
 
CHP de görüş ayrılığı olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Hayır efendim, ne görüş ayrılığı olacak. Yapılan her açıklamaya bakın, bir pazılın bütünlüğü içinde birbirini tamamlayan açıklamalardır. Baştan ne söylediysek yine aynı şeyi söylüyoruz. Eğer Türkiye bugün bir kan gölüne döndüyse birilerinin bunun hesabını vermesi lazım. Biz sormayacak mıyız? Siz Oslo'daki görüşmeden sonra Türkiye'yi kan gölüne dönüştüren bu manzarayı nasıl yarattınız diye sormayacak mıyız?" dedi.
Dün kendilerine "Neden konuşuyorsunuz? Neden Oslo'yu gündeme getiriyorsunuz?" dediklerini aktaran Kılıçdaroğlu, "Eğer Oslo görüşmelerinden sonra Türkiye bir terör batağı haline dönüşmüşse bunu sormamız lazım. Sormazsak hata yapmış oluruz" ifadelerini kullandı.
 
Oslo süreci bugünkü çıkmazımızın temel noktalarından birisidir"
Ovacık Cumhuriyet Başsavcısı'nın vurularak öldürüldüğünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Yürekli, dürüst, görevini yapan bir savcı. Arkadaşlarının açıklamalarına bakın. Yürek burkan açıklamalar. 'Lojmana polis istedik, verilmedi' diyor. Bu nasıl bir devlet yönetimidir? Savcısının koruyamayan bir hükümetin varlığı dünyanın bütün demokrasilerinde tartışılır" diye konuştu.
 
Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Yargıcını koruyamayan bir devletin varlığı bütün ülkelerde tartışılır. Oslo süreci bugünkü çıkmazımızın temel noktalarından birisidir. Terör örgütünü yüreklendirmiştir. Biz sesimizi keseceğiz, susacağız, AKP ülkeyi kan gölüne döndürecek.
 
'CHP'de tartışma varmış', yok efendim tartışma. CHP'de bir görüş vardır. Bir görüş var, bir düşünce var. Bu ülkeyi biz bir barış denizine dönüştürmek istiyoruz. Elimizden gelen her çabayı harcamak istiyoruz. Her türlü özveride bulunmak istiyoruz. Onun için biz ısrarla söyledik, 'Bir toplumsal uzlaşma zorunludur. Bir toplumsal uzlaşma gereklidir'. Bizim AKP'ye götürdüğümüz önerinin önemi her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Halkımızın düşünmesi lazım. Oslo sürecinden sonra ne oldu da Türkiye bir terör batağına sürüklendi. Bunu hükümetten bekliyoruz. Açıklama yapmasını bekliyoruz. Birilerinin internet sitesine haber koymasını değil, hükümetin bu konuda çıkıp yüreklice açıklama yapmasını bekliyoruz. Öyle devlet görüştü, şu görüştü, bu görüştü diye halkı kandırmasınlar. Ne görüşüldü, ne sonuçlara varıldı, çıkıp anlatsınlar."
 
Bu konularda ilginizi çekebilir