Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sona erdi

Toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ve diğer yetkililer katıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sona erdi. 

Savunma Sanayi Müsteşarlığında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ve diğer yetkililer katıldı.

Milli Savunma Bakanı'nın toplantıya ilişkin açıklamaları

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı'nda imalat kararı alınan konuların hemen hemen tamamının, araç çekicisi hariç, savunma sanayii yerli firmalarına ihale edildiğini bildirdi.

Bu durumun herkes için övünülecek bir konu olduğunu ifade eden Gönül, "Belki 5-10 sene evvel bunların çoğunu yurt dışından almak zorundaydık. Çok ileri teknoloji ürünü olan savunma sanayii ihtiyaçlarının yerli firmalarımızdan karşılanıyor olması iftihar edeceğimiz bir konudur" dedi.

Gönül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, toplantıda değerlendirme çalışmaları tamamlanan projelerde yüklenici firmalar ile sözleşme imzalamak üzere, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yetkili kılındığını söyledi.

Bakan Gönül, F-16 Modernizasyonu Projesi'nde TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş firmasının ana yükleniciliğinde, 1'inci Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı'nın imkan ve kabiliyetleri de kullanılarak F-16 uçaklarının modernizasyonu için sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildiğini kaydetti.

Mİ17 helikopterleri ile yedek parçalarının depo seviyesi bakımlarının yapılmasına yönelik olarak, Mİ17 Helikopterleri Depo Seviyesi Bakım Projesi kapsamında, "Oboronprom Unıted Industrıal Corp" firması ile sözleşme görüşmelerine başlanmasının kararlaştırıldığını açıklayan Gönül, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı fırkateynleri için 3 boyutlu arama radarı ihtiyacını karşılamak üzere, Aselsan A.Ş firması ile tedarik ve entegrasyon için sözleşme görüşmelerine başlanmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Bakan Gönül, toplantıda alınan diğer kararları şöyle sıraladı:

"Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın F-16 Simülatörü ihtiyacını karşılamak üzere Havelsan A.Ş firması ile tam görev simülatörü tedariki için sözleşme görüşmelerine başlanmasına,

Kundağı Motorlu (K/M) Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi Projesi ile 35 mm Oerlikon Ateş İdare Cihazı (AİC) modernizasyonu ve tedariki projesi kapsamında Aselsan A.Ş firması ile tasarım ve geliştirme dönemi sözleşme görüşmelerine başlanmasına,

Havadan Taşınabilir 105 mm Hafif Çekili OBÜS Projesi kapsamında, Makina ve Kimya Endüstrisi Kuirumu ile tasarım ve geliştirme dönemi için sözleşme görüşmelerine başlanmasına,

Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın stabilize makinalı tüfek platformu (Stamp) ihtiyacını karşılamak üzere, Aselsan A.Ş ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına,

Tank Taşıyıcı Araç ve Römorku Projesi kapsamında, Hema Endüstri A.Ş firması ile tank taşıyıcı araç ve römorku tedariki için sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar alınmıştır." 

Savunma Sanayi İcra Toplantısı'nda ayrıca Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen çeşitli projeler kapsamında oluşan ihtiyaçların giderilmesi maksadıyla, muhtelif sözleşme değişiklikleri yapılması ve kaynak tahsisi konularında Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkilendirildi.

Savunma Sanayi İcra Komitesi bunlara ilaveten, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gelişen ihtiyaçları çerçevesinde "Araca Monte Multi-Spektral Sis Cihazı Projesi"nin Savunma Sanayi Müsteşarlığı sorumluluğunda başlatılması kararı aldı.

 Genel maksat helikoper projesi ele alınmadı

Gönül, bir soru üzerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Fırkateynlerinin ihtiyacının karşılanması amacıyla 8 adet 3 boyutlu arama radarının temin edileceğini söyledi.

Toplantıda genel maksat helikopter projesinin ele alınıp alınmadığı şeklinde bir  soruya Gönül, bu konunun bugün gündeme gelmediğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un her ikisinin de müsait olduğu bir dönemde, yakın bir tarihte bununla ilgili yeniden toplantı yapılacağını söyledi.

Bakan Gönül, söz konusu helikopterlerin sayısının ise 109 olduğunu belirtti.

Gönül, İsrail'den alınacak olan "Heron" tipi insansız hava aracının (İHA) teslimatıyla ilgili bir başka soru üzerine, hava araçlarıyla ilgili incelemelerin sürdürüldüğünü belirterek, "İhtiyacın karşılanması için İsrail'den siparişi verilen ve Aselsan ile beraber üretilen insansız hava aracı sayısı 10'dur. Bunun 4 adeti arzu ettiğimiz standartlara sahip olmak üzere Ağustos ayı içerisinde gelecektir. O zamana kadar eğer bu incelemeler biterse belki bunlar da kabule şayan görülecektir" diye konuştu.

Bakan Gönül, bir gazete yer alan "askeri ihaleye sivil patron" başlıklı haberle ilgili bir soruyu cevaplarken, bakanlık olarak yerli sanayinin gelişmesine önem verdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yapılan değil, yapılması mümkün olanı dahi Türkiye'den almayı tercih ediyoruz. Bunda vakıf şirketlerinin önceliği belki var. O da şundan. Kendi alanlarında en gelişmiş savunma şirketleri vakıf şirketleridir. Mesela ASELSAN dünyanın savunma sistemleri yapan şirketleri içerisinde 85. büyüklüktedir. Ona ulaşabilecek keşke yerli başka şirketlerimiz de olsa ama bugün yok. Bu sebeple onları destekliyoruz."

Bakan Gönül, söz konusu haberle ilgili Milli Savunma Bakanlığı olarak açıklama yaptıklarını anımsatarak, "Müsteşarlığımızın faaliyetlerini sizlere duyurmak amacı taşıyor o. Kaldı ki 10 bin civarındaki ihaleden itiraz edilen sanıyorum 130'dur. iptal edilen de 7'dir. Bu bütün bakanlıklar içerisinde en düşük rakamlardır" dedi.

F-16 simülatörü

"F-16 simülatöründe, Havelsan'ın yurt dışında birlikte çalışacağı firma belli mi, yoksa daha sonra Havelsan tarafından mı belirlenecek" şeklindeki bir soru üzerine Gönül, Havelsan'ın bunu kendisinin yaptığını, bazı cihazları yurt dışından aldığını söyledi. Bir alt yüklenicinin olmadığını belirten Gönül, Havelsan'ın bu konuda tecrübe sahibi olduğunu kaydetti. Gönül, "Havelsan, yalnız Türkiye çapında değil, uluslararası ortamda da simülatör merkezi olma yoluna girdi" dedi.

"A 400 M Projesi'nde Türkiye'nin izleyeceği yol belli mi" şeklindeki soruya  Bakan Gönül, "A 400 M Projesi'nin Avrupa ülkelerinin bugüne kadar yaptığı, belki yakın tarihe kadar da yapacağı en büyük savunma projesi olduğunu" yanıtını verdi.

Bu projeye, AB'nin 5 ülkesi ve AB üyesi olmamasına rağmen Türkiye'nin katıldığını ifade eden Gönül, projeye Türkiye'nin hem müşteri hem de üretici olarak katıldığını söyledi.

Bakan Gönül, uçakların belli parçalarının Türkiye'de tasarlandığını ve imal edildiğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Bu sebeple, çift taraflı ve derin ilişki içinde olduğumuz bir projedir. Projedeki karşılaşılan mali güçlükler ve zamanında yetiştirilememe sıkıntıları, bakanlar arasında 3 defa görüşüldü.

Şimdi geldiğimiz nokta, müzakerelere devam edeceksek, hangi şartlarla edeceğiz, bunun tespiti çalışmalarıdır. Çünkü karşılaşılan güçlükler, yeni şartları müzakere etmeyi gerektiriyor. Yeni şartları müzakere edeceksek, hangi şartları müzakere edeceğiz şeklinde alt komisyonlar çalışmalar yapıyor. Yeni bir toplantıyı, bu ayın sonunda 6 bakan bir araya gelerek yapacağız ve ümit ediyorum nihai bir karar vermiş olacağız."