Savunma sanayii şirketleri, ‘Defence News Top 100’ listesinde yükseliyor

ABD merkezli Defence News grubunun her yıl yayınladığı ve şirketlerin sadece savunma sanayii yıllık gelirlerine göre sıralandığı ilk 100 büyük şirket listesinde Türkiye’den ASELSAN ve TUSAŞ (TAI) yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA - ANKARA

Savunma sanayii alanında yayın yapan ABD merkezli Defence News grubunun her yıl yayınladığı ve şirketlerin sadece savunma sanayii yıllık gelirlerine göre sıralandığı ilk 100 büyük şirket yayımlandı. Türkiye’den ASELSAN ve TUSAŞ (TAI) listede yükseldi. ASELSAN 67. sıradan 62. sıraya, TUSAŞ ise 80. sıradan 78. sıraya çıktı. Savunma sanayiinin dev şirketlerinin büyük kısmının 2014 gelirlerinin bir önceki yıla göre azaldığı gözlendi. Özellikle Avrupa şirketlerinin euro-dolar kur değişiminden etkilendiği belirtildi. Listede ASELSAN 1 milyar 109 milyon dolar gelir, TAI ise 853 milyon dolar gelirle yer aldı. 

Lockheed Martin 40.1 milyar dolarlık yıllık gelirle zirvede 

Bir önceki yıl olan 2013’te de listenin zirvesinde yer alan Lockheed Martin’in (ABD) 2014 yılı gelirlerinin bir öneki yıla göre yüzde 0.9 azalarak 40 milyar 128 milyon dolar olduğu belirtildi. Lockheed Martin, Türkiye’nin de dahil olduğu Müşterek Taarruz Uçağı (JSF F-35) programındaki olağanüstü maliyet artışları ve programın bir türlü sonlandırılamaması nedeniyle eleştirilere maruz kalıyor. 

Listede ikinci sırada Boeing (ABD) 29, üçüncü sırada BAE Systems (Birleşik Krallık) 25 milyar 449 milyon dolarlık 2014 geliriyle yer alıyor. Bu şirketleri sırasıyla Rytheon (ABD), General Dynamics (ABD), Northrorp Grumman (ABD), Airbus (Avrupa), United Tecnologies (ABD), ve Finmeccanicca (İtalya) izliyor. İlk 10 şirketin tamamının yıllık geliri 10 milyar doların üzerinde bulunuyor. Listede, ilk 10 şirket içinde Raytheon ve United Technologies dışındaki bütün şirketlerin yıllık geliri bir önceki yıla göre azaldı. 
Listede en büyük düşüş kur etkisinden kaynaklı olan ve gelirlerinin büyük kısmı euro olan Fransız Thales’te yaşandı. Bu şirket gelirlerindeki dolar cinsinden yüzde 22.8’lik azalışla, 9. sıradan 12. sıraya geriledi.

dbverbvrf.png

En hızlı şirketler arasında Türk şirketleri de var 

İlk 100 içinde bir önceki yıla göre savunma sanayii gelirlerini en hızlı artıran şirket URS ile birleşmesinden sonra AECOM oldu. Madencilik- petrol, inşaat, akıllık sistemler yazılım, mimarlık alanında faaliyet gösteren bu şirket evliliğiyle geçen yıl listede olmayan AECOM yıllık 4.4 milyar dolar gelirle 18. sıradan listeye girdi. Japon Kawasaki gelirlerini yüzde 90 artırarak 66. sıradan 46. sıraya yükseldi. 

Listenin 62. sırasında yer alan ASELSAN gelirlerini yüzde 10.7 oranında artırarak en hızlı gelir artıran 19. şirket, 78. sırasında bulunan TAI ise en hızlı gelir artışı sağlayanlar arasında yüzde 8.3 ile 23. sırada yer aldı. 

Liste’ye ABD’den 42, Birleşik Krallıktan 10, Japonya ve Rusya’dan 7’şer, Fransa’dan 6 şirket girdi. İlk 10 şirketin 7’sini ise ABD’li şirketler oluşturdu.

Bu konularda ilginizi çekebilir