Savunma sanayiine yeni yol haritası

Yeni stratejide dönem sonu için 2 milyar dolarlık ihracat hedefi konuldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - Savunma Sanayii Müsteşarlığı, 2012-2016 dönemini kapsayacak yeni Stratejik Planı'nı tamamlama aşamasına getirdi. Değerlendirme raporu tamamlanan yeni stratejinin son rötuşlarının yapıldığı öğrenildi. Yeni stratejinin proje ve sektörün gelişmesi için altyapı odaklı olarak uygulanan bir önceki plandan en büyük farkının, teknoloji kazanımına odaklanacağı ve bu teknolojik kazanıma bağlı olarak ürünlerin geliştirilmesi için bir yol haritası niteliği taşıyacağı kaydedildi. Yeni stratejide dönem sonu için 2 milyar dolarlık ihracat hedefi konuldu.

DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre, yeni strateji belgesinin değerlendirme raporu, Kalkınma Bakanlığı tarafından SSM'ye gönderildi. Yeni stratejide, temel olarak 2 milyar dolarlık ihracat hedefi yer aldı. İhtiyaçların yerli üretimle karşılanma oranı ile sektör ciro hedeflerinin ise planda yer alıp almayacağı kesinlik kazanmadı.

Mevcut stratejide yerli üretimle karşılanma oranı yüzde 50 olarak belirlemiş ve bu hedefe ulaşılmıştı. Yeni strateji belgesinin teknoloji kazanımı ve bu kazanımın uygulanması, sektör sürekliliğinin sağlanması unsurlarının ön planda olmasını gerekli kılmadığı vurgulandı. Buna karşılık, ihtiyaçların yerli üretimle karşılanması oranının mevcut seviyesinden geri düşmesinin sözkonusu olmayacağı, büyük projeler tamamlandıkça daha da artmasının mümkün olduğu kaydedildi. Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, mayıs ayında DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, sektör cirosunun 8 milyar TL, yerli üretimle karşılama oranı hedefinin ise yüzde 70 olarak belirlendiğini açıklamıştı.

Yeni stratejinin temel çerçevesi

DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre 2012-2016 stratejik planında teknoloji yönetimi, program yönetimi, sektör sürekliliğinin sağlanması, lojistik temel başlıkları bulunuyor. Bu kapsamda, TSK ihtiyaçlarının yerli üretimlerle karşılanması oranının düzenli biçimde yükselmesi, verimlilik, KOBİ ile entegrasyonun güçlendirilmesi, sektörün kazandığı teknolojilere dayalı olarak sivil üretiminin artırılması ve bu yolla sürekliliğin sağlanması, ürünlerin TSK tarafından sağlıklı biçimde kullanılması için lojistik ve bakım-onarım, iyileştirme hizmetlerinin verilmesi önceliklerine yer veriliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir