Saygı ve özlemle anıyoruz

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 76’ncı yıldönümü...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 76. yılında yurt genelinde, KKTC ile dış temsilciliklerde törenlerle anılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer devlet erkanı, Anıtkabir'de Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak, saat 09.05'te saygı duruşunda bulundu.

Aynı anda tüm yurtta sirenler çaldı ve bayraklar yarıya indirildi.

47-002.jpg

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 76 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında törenle anıldı.

TBMM'de tören düzenlendi

Büyük Önder Atatürk'ün vefatının 76. yılı nedeniyle TBMM'de tören düzenlendi.    

Törene, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk,  TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu, Genel Sekreter Yardımcıları Haydar Çiftçi ve Kemal Kaya ile TBMM İdari Teşkilatı yöneticileri ve Meclis çalışanları katıldı.

Yakut, Meclis'teki Atatürk Anıtı'na "TBMM Başkanlığı" yazılı, kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu.

Atatürk'ün vefat ettiği saat olan 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunan Yakut ve törene katılanlar, daha sonra İstiklal Marşı'nı okudu.

Erdoğan: Çok sayıda Atatürk üretildi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 76. yıl dönümü dolayısıyla Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi'nde tören gerçekleşti.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir tek Atatürk varken, tarih içinde çok sayıda Atatürk'ün üretildiğini çok sayıda Atatürkçülük yorumları ile Gazi Mustafa Kemal'in şahsi manevisinin yıpratıldığını büyük bir teessürle izledik. Türkiye'nin bütün gençlerinin, çocuklarının Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü bütün yalınlığıyla sadece bir insan, bir lider olarak anlayabilmesi, okuyabilmesi, öğrenebilmesi şahsen benim de en büyük arzularımdan biri olmuştur" dedi.

Erdoğan, "Yeni Türkiye, inanıyorum ki Gazi Mustafa Kemal'in de bir istismar aracı olmaktan çıkarılıp, asker, Başkomutan, Meclis Başkanı, Cumhuriyet'in banisi, Cumhurbaşkanı, en önemlisi de milli irade aşığı bir şahsiyet, bir insan olarak öğrenileceği, öğretileceği, anlaşılacağı bir Türkiye olacaktır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gazi Mustafa Kemal'i statükonun, idareimaslahatın, tek tipçiliğin ve milli iradeye husumetin sembolü gibi kullananlar, yeni Türkiye'de ilk kez Gazi'nin kullandığı yeni Türkiye kavramı içinde yanıldıklarını anlayacaklardır" dedi.

 

258-003.jpg

 

Anma etkinliklerinde bir ilk de gerçekleştirildi. Devlet töreni kapsamında Türk yıldızları ve Solotürk, Anıtkabir üzerinde ilk defa uçuş gerçekleştidi. Türk yıldızları uçuş sırasında Anıtkabir üzerinde kalp çizdi.

 

871.jpg

'Asaletini Özledik'

Türk Silahlı Kuvvetlerince, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü dolayısıyla afiş hazırlandı.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, hazırlanan 4 farklı afişe yer verildi.

"Asaletini, zarafetini, bilgeliğini...Seni özledik", "Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz" ve "Bizimle bizde yaşıyorsun" ifadelerinin kullanıldığı afişlerde, Anıtkabir'i ziyaret eden vatandaşların fotoğrafları da yer aldı. Bir afişte ise Anıtkabir'de gönüllüler tarafından oluşturulan Atatürk portresi ve imzası kullanıldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir