Saygı ve özlemle anıyoruz
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 71. yılında törenlerle anılıyor
ANKARA - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 71. yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreni ile anıldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı mozoleye çelenk koyarak, Atatürk'ün manevi huzurunda 2 dakika saygı duruşunda bulundu.
Anıtkabir'deki tören, saat 08.55'de devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürüyüşü ile başladı.
Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan,MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Valisi Kemal Önal, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.
Abdullah Gül, üzerinde "Cumhurbaşkanı" yazan kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi mozoleye koydu. Atatürk'ün 71 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05'de "ti" sesi ve sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bu sırada gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.
Cumhurbaşkanı Gül ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Gül, burada Anıtkabir Özel Defterine şunları yazdı:
"Büyük Atatürk, ebediyete intikalinizin 71. yıldönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyoruz. 86. kuruluş yıldönümünü coşkuyla kutladığımız cumhuriyetimiz, gelişmeye açık, dinamik yapısıyla her zamankinden daha güçlü bir konuma ulaşmıştır.
Bugün uluslararası alanda ağırlığı sürekli artan, bütün dünya tarafından ilgiyle izlenen istikrar ve refah içerisinde ilerlemesini sürdüren bir ülke olmanın gururunu hep birlikte yaşıyoruz.
Modern, demokratik, müreffeh ve hür bir ülke olarak geleceğe umutla bakan Türkiye, yoluna emin adımlarla devam etmektedir.
Milletimiz, cumhuriyetimizi nitelikleriyle ilelebet yaşatmak ve muasır medeniyet seviyesinin üstüne taşımak konusunda üstün bir gayretin içindedir.
Milletçe birlik ve beraberlik içine elde ettiğimiz başarılar, ülkemizin yolunun açık olduğunun en somut göstergesidir. Türk milleti olarak size sevgilerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz.
Ruhunuz şad olsun."
Bayraklar yarıya indirildi
Devlet töreninin ardından, askeri ve sivil erkan ile öğrenciler Atatürk'ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaptı.
Bayraklar, Büyük Önder Atatürk'ün 71 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05'den itibaren güneşin batışına kadar yarıya indirildi. Sivil Savunma Müdürlüğüne ait sirenler saat 09.05'de 2 dakika süreyle çaldı.
Bu sırada trafikteki araçlar durarak kornalarını çalarken vatandaşlar da saygı duruşunda bulundu.
Tüm resmi ve özel okullarda da anma programları gerçekleştirildi.
Anma etkinlikleri
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca saat 10.00'da, kurum konferans salonunda "Büyük Önder Atatürk'ün Ebediyete İntikalinin 71 Yıldönümü" anma toplantısı düzenlenecek. Törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız birer konuşma yaptı.
Ankara'da, "Atatürk'ü Anma Haftası" kapsamında 10-17 Kasım günleri arasında, Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Cebeci İlçe Kütüphanesi, Yenimahalle İlçe Halk Kütüphanesi ve OR-AN Sevgi Yılı Kütüphanesi'nde, Atatürk konulu kitap sergileri ve film gösterimleri yapacak.
Çankaya Belediyesi'nin düzenlediği "Kuvay-i Milliye Dinletisi" saat 19.00'da Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenecek.
Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ankara Kulübü Derneği ve TÜRSAB Ankara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanlığı tarafından Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde gerçekleştirilecek "Atatürk'ü Anma Gecesi", saat 19.00'da başlayacak.
Vehbi Koç ve Ankara Araştırmaları Merkezi'nin (VEKAM) sergi salonunda "Ankara" konulu resim sergisi yapılacak.
Türk Japon Vakfı'nda 11 Kasım saat 11.00'de "Büyük Önder Atatürk'ün 71. Ölüm Yıl Dönümü" dolayısıyla tören düzenlenecek.
Türkiye Barolar Birliği'nin "Atatürk'ü Çağdaş Yorumlama ve Anma Programı" 9-14 Kasım günleri arasında yapılacak.
Türk Hava Kurumu (THK), Büyük Önder Atatürk'ü, Genel Merkez, Türk Kuşu Genel Müdürlüğü, İnönü ve Selçuk Eğitim Merkezleri ile yurt genelindeki 471 THK şubesinde düzenlenecek törenlerle anacak.
Atatürk'ü anma etkinlikleri kapsamında Ankara'daki çeşitli üniversitelerce de etkinlikler düzenlenecek.
İstanbul'da anma törenleri
İstanbul'da bugün Dolmabahçe Sarayı giriş salonunda (Medhal Salonu) "71. Ayrılık Yılımızda Atatürk'ün Klasikleri" temalı anma konseri düzenlenecek.
Anma törenleri kapsamında saat 09.05'de, Dolmabahçe Sarayı'nda Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu odada anma töreni yapıldı. Dolmabahçe Sarayı'nda, bugün Hanri Benazus'un Anadolu Ajansı arşivine kazandırdığı fotoğraflardan seçilen "Ağlayan Türkiye" fotoğraf sergisi açılacak.
İstanbul'da değişik merkezlerdeki Atatürk'ü anma etkinlikleri kapsamında sergiler açılacak, konserler ve konferanslar düzenlenecek.
@page@
Dolmabahçe'de tören düzenlendi
Mustafa Kemal Atatürk, 71 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında düzenlenen törenle anıldı.
Sarayın Harem Bölümü 71 numaralı odasında düzenlenen anma töreni, TBMM Başkanlığı, İstanbul Valiliği, Türk Silahlı Kuvvetleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşlarının çelenklerini Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği yatağın üzerine bırakılmasıyla başladı.
Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'de sirenlerin çalmasıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.
Törene, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren, Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Piyade Albay Arif Oğur ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Daha sonra Mavi Salon'a geçen Pakdil, Dolmabahçe Sarayı Özel Defteri'ni imzaladı.
TBMM Başkanvekili Pakdil, deftere şunları yazdı:
"Büyük Önder Atatürk, ulusumuzun çağdaş dünya ulusları arasına girmesi uğruna verdiğin büyük mücadelelerle dopdolu, kısa fakat tarihimizin en şanlı sayfalarının içine sığdığı, ömrünü tamamladığı bu yerde huzurundayız. Zat-ı alinizin önderliğinde Türk milletinin başarıya ulaşan mücadelesi, Türkiye Cumhuriyeti'ne uluslararası camiada hak ettiği yeri kazandırmıştır. Bizlere mirasın olan ve 'En büyük eserim' dediğin Cumhuriyet'in bu yıl 86. yıl dönümünü coşkuyla kutladık. Gelecek nesillerin de yüzyıllar boyunca bu büyük mirası sahipleneceğinden hiçbir şüphemiz yoktur. Türk ulusunun yüksek ideallerinden şaşmaması yolundaki kararlılığımızla huzurunda sana olan saygımızı ve sevgimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Ruhun şad olsun."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca düzenlenen "10 Kasım Atatürk'ü Anma Töreni"nde yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ölümünün 71. yılında bir kez daha minnet ve şükranla andıklarını bildirdi.
"Şunu asla unutmayalım, önemli şahsiyetler yas tutularak anılmazlar. Önemli şahsiyetler, fikirleriyle, eserleriyle, fedakar gayretleriyle anılırlar. 10 Kasımların amacı da asla ve asla yas tutmak, ümitsizlik içinde yasımızı tazelemek değildir" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:
"Gazi Mustafa Kemal'in; 'beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir, benim fikirlerimi, duygularımı anlıyorsanız bu kafidir'. Bu sözler, bu anlayışın tezahürü ve öngörüsüdür. Bizler her 10 Kasım tarihine bu gözle bakıyor, Atatürk'ün temel felsefesini ve eserlerini anmak, anlamak ve geliştirmek bakımından önemli bir fırsat olarak görüyoruz.
Atatürk, KKTC'de de törenlerle anıldı
Lefkoşa'daki ilk tören Atatürk Anıtı önünde düzenlendi. Törende protokol sırasına göre anıta çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilerek yarıya indirildi.
Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan Derviş Eroğlu, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu ile diğer üst düzey komutanlar, bakanlar, siyasi parti lider ve temsilcileri, milletvekilleri, kurum, dernek ve okul temsilcileri katıldı.
Tören, Anıt Özel Defterinin, Cumhurbaşkanı Talat, Büyükelçi Fakılı ve KTBK Komutanı Korgeneral Zorlu tarafından imzalanmasıyla sona erdi.
Selanik'te doğduğu evde tören düzenlendi
Atatürk, ebediyete intikalinin 71. yıl dönümünde Selanik'te, doğduğu evde düzenlenen törenle anıldı.
Türkiye'den gelen ziyaretçilerle Batı Trakyalı Türklerin katıldığı törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Atatürk ile ilgili konuşmalar yapıldı, şiirler okundu.
Türkiye'nin Selanik Başkonsolosu Hüseyin Özdemir, "Atatürk'ün Türk milletinin bağımsızlığına ve egemenliğine büyük önem verdiğini" vurguladığı konuşmasında, "Büyük Atatürk, ilkeleri, idealleri, başarıları ve kurduğu cumhuriyetle bize ışık tutan, siyasal, toplumsal ve kültürel hayatımızın her alanında gösterdiği hedeflere izinden gittiğimiz yüksek bir şahsiyettir" dedi.
Onbinler Anıtkabir'e koştu
10 Kasım dolayısıyla sabah saatlerinde düzenlenen devlet töreninin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı.
Ülkenin dört bir yanından çocuğu, yaşlısı, genci, her yaştan on binlerce kişi, yakalarında ve ellerinde taşıdıkları Atatürk resimleri ve Türk bayraklarıyla Anıtkabir'e akın etti.
Mozoleye kırmızı ve beyaz karanfiller başta olmak üzere rengarenk çiçekler ve Türk bayrakları bırakan, alınlarında "Ata'm İzindeyiz" yazılı bantlar bulunan ziyaretçilerden bazıları göz yaşlarını tutamazken, bazıları dua etti.
Bazı gruplar da Büyük Kurtarıcı'ya bağlılıklarını Anıtkabir'e dev Türk bayraklarıyla gelerek gösterdiler. Bir grup öğrenci Anıtkabir'in merdivenlerinde "Geçliğin Atatürk'e Cevabı"nı okuyarak en büyük mirası Cumhuriyet'i sonsuza dek koruyacaklarına dair ant içtiler.
Öğrencilerden bir bölümü de şiirler okuyup Atatürk'e ve laik Cumhuriyet'e bağlılıklarını dile getiren sloganlar attı. Ziyaretçiler arasında Türk bayrağının yanı sıra, KKTC bayrağı taşıyan bir kişi de dikkat çekti.
Anıtkabir'deki yoğunluk nedeniyle görevliler zaman zaman zor anlar yaşarken, ziyaretçiler Ata'nın mozolesinin bulunduğu bölüme girmek için uzun süre bekledi.