”Sayıştay kanun teklifinin yasallaşması hayati öneme sahip”

Sayıştay Başkanlığı 2008 yılı faaliyet raporunda kurumun amaç ve hedefleri, kabiliyet ve kapasiteyle ilgili tedbir ve önerilere yer verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Sayıştay Başkanlığı'nın faaliyet raporunda, Sayıştay Kanun Teklifinin bir an önce yasalaşması gerektiği belirtilerek, bunun sadece Sayıştay'ın iç süreçleri için değil, mali sistemin sağlıklı yapılandırılması ve işlemesinde de hayati öneme sahip olduğu belirtildi.

Sayıştay Başkanlığı 2008 yılı faaliyet raporu yayımlandı. Raporda, kurumun amaç ve hedefleri, 2008 yılında gerçekleştirdiği faaliyetler, kabiliyet ve kapasiteyle ilgili tedbir ve önerilere yer verildi.

Sayıştay Başkanı Mehmet Damar raporun sunuş yazısında, dünyada Parlamentolar adına kamu kaynaklarının denetim ve gözetim yükümlülüğünü yerine getiren Sayıştayların, bağımsız ve egemen her ülkede kamu yönetiminin vazgeçilmez unsuru olduğunu kaydetti. 5018 sayılı kanunla Sayıştay'a önemli görevler verildiğini ifade eden Damar, sürece ilişkin bilgi verdi.

Damar, "Stratejik amaç ve hedeflerimiz incelendiğinde, hedefimizin, daha etkin bir Sayıştay olduğu anlaşılacaktır. Zira etkin bir Sayıştay, hukuk devletinin, çağdaş demokrasinin ve güçlü Türkiye'nin temel güvencelerinden birisini oluşturacaktır" dedi.

Raporun öneri ve tedbirler bölümünde, Sayıştay'ın, yaklaşık 1,5 asırlık tarihinden gelen birikimle, dünyadaki gelişmeleri ve diğer ülkelerdeki bilgi ve deneyimi harmanlayarak, geleceğe yönelik "yepyeni bir perspektif" oluşturduğu kaydedildi.

Denetim çalışmaları hakkında bilgi verilirken, denetimde parlamentonun yanı sıra kamuoyunun ihtiyaçları ve duyarlılıklarının da büyük ölçüde göz önünde bulundurulduğu ve sonuçlarının kamuoyuyla paylaşıldığı ifade edildi. Raporda, şu görüşlere yer verildi:

"Bu nedenle, çağdaş ve etkin bir denetime olan ihtiyaç yoğunlaşmakta ve yüksek denetim ve yargı kurumu olarak Sayıştay, diğer kurumlardan daha çok bu talep ve ihtiyaç doğrultusunda kendisini yenileme ve geliştirme zorunluluğuyla karşı karşıya bulunmaktadır.

Bu zorunluluk Sayıştay Kanun Teklifinin bir an önce yasalaşmasını gerekli kılmaktadır. Kanun teklifinin yasalaşması sadece Sayıştay'ın iç süreçleri için değil, mali sistemimizin sağlıklı şekilde yapılandırılması ve işlemesinde de hayati bir öneme sahiptir."