SBS'de "baskı hatası" iddiası

İzmir'de, ilköğretim 7. sınıflar için dün yapılan SBS'deki bir Türkçe sorusunda, baskı hatası olduğu iddia edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - İzmir'in Balçova ilçesindeki Özel Bilgince Butik Dershanesi Kurucusu Oğuzhan Özkaya, ilköğretim 7. sınıflar için bugün yapılan Seviye Belirleme Sınavı'ndaki (SBS) bir Türkçe sorusunda, baskı hatası olduğunu, bu nedenle bazı öğrencilerin soruya yanlış cevap verdiğini iddia etti.

Özkaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, A kitapçığında 15, B kitapçığında ise 20. sırada yer alan "İlk bisikletin ilkel biçimde 12. yüzyılda Çin'de kullanıldığı araştırmacılar tarafından ifade edilmektedir. İlk bisiklet çizimleri 1493'te Leonardo Da Vinci tarafından gerçekleştirilmiştir. 1790'da ise Fransız Sirvaç, sağ ve sol ayakların itmesiyle yürüyen ilk bisikleti yapmıştır. Bu bisiklet tahtadandır. 1855'te ise Fransız Ernest, bisikletin ön tekerlek göbeğine pedal takar, İrlanda'da 1888 yılında havalı, plastik bisikletler piyasaya sürülür. Böylece bisiklet gelişerek bugünlere gelir. Bu bilgilere göre resimde yer alan bisiklet hangi yılda kullanılmıştır" sorusunun yanında yer alan şekilde basım hatası olduğunu söyledi.

Bazı kitapçıklardaki bisiklet şekillerinde pedal görüldüğünü, bazılarında ise görünmediğini ifade eden Oğuzhan Özkaya, şunları kaydetti:

"Bazı kitapçıklarda bisikletin ön tekerliğinde pedala benzer bir koyu renkli bir şey var. Sorunun doğru yanıtı 1790 olmasına rağmen, baskı hatası bulunan ve bisikletlerin ön tekerliğinde pedal görülen kitapçıklarda ise doğru yanıt 1855 görülüyor. Öğrenci baskı hatası nedeniyle doğru yapabileceği bir soruya yanlış yanıt veriyor. Bu durumu 2 öğrencide tespit ettik. Konuyla ilgili şikayet dilekçemizi yarın Milli Eğitim Bakanlığına göndereceğiz. Soruların tamamına doğru yanıt verebilecek öğrencimiz bu basım hatası nedeniyle bu soruya yanlış cevap vermiş."

Bu konularda ilginizi çekebilir