Şebekeler "akıllandı" kesintiler kısaldı

Sistemle, orta gerilim kesintilerinden anında haberdar olunup enerjisiz kalan bölgeye en kısa sürede enerji sağlanabiliyor. Bu yolla elektrik kesintisi süresinin 4'te 1 azaldığı belirtiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Elektrik dağıtımında akıllı şebeke projelerinin hayata geçirilmesiyle elektrik kesinti süresi kısalıyor. 

Başkent EDAŞ'tan yapılan açıklamaya göre Ankara, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı ve Kırıkkale'de sürdürülebilir ve kaliteli enerji arzı sağlamak için, akıllı şebeke projelerinin hayata geçirilmesine yönelik yatırımlar devam ediyor. 

 Bu çerçevede, Kontrol ve Veri Toplama Sistemi SCADA, 2010 yılında 115 merkezde kullanılırken bu sayı 873'e çıktı. Bu merkezler aracılığıyla 4 bin civarında ana elektrik dağıtım hattı izlenerek kumanda edilebiliyor. SCADA sistemi ile orta gerilim elektrik şebekesindeki kesintilerden haberdar olunarak arızlara en kısa sürede müdahale ediliyor. 

Elektrik kesintisi süresi 4'te 1 azaldı

Sistemle, orta gerilim kesintilerinden anında haberdar olunup enerjisiz kalan bölgeye en kısa sürede enerji sağlanabiliyor. Bu yolla elektrik kesintisi süresinin 4'te 1 azaldığı belirtiliyor. Aynı zamanda sistemin yük dengesi kontrol edilerek arızalar önceden önlenebiliyor ve müşterilere daha iyi hizmet sağlayacak şebeke altyapıları hayata geçiriliyor.   

SCADA Projesi ile sahada manuel olarak yapılan bir çok işlem artık uzaktan gerçekleştirilebildiği için otomasyon ile iş sağlığı ve güvenliği konusunda iyileştirmeler sağlanıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir