Seçim sonuçlarından şirketlere çifte darbe

Seçim sonrası piyasalara yansıyan bilanço ağır oldu. BIST 100 endeksinde yer alan şirket hisseleri Borsa dışında, kur tarafında da kayba uğradı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beste Naz Süllü İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

2015 genel seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından13 yıl sonra tek parti hükümeti kurulamayacak olması piyasada da hesapların karışmasına sebep oldu. Seçim öncesi tek parti hükümetini fiyatlayan Borsa İstanbul 80200-84500 gibi bir aralıkta dalgalanıyordu. Seçimlerin ardından ortaya çıkan sonuçlar Ak Parti’nin tek başına iktidar sandalyesine oturmasına yetmezken, alternatif senaryolar ortaya çıktı. Bu seçenekler arasında ise koalisyon, erken seçim ve azınlık hükümeti olasılıkları masada bulunuyor. 

Seçimlerde elde edilen sonuç ülke siyasi risk priminin artmasına sebep oldu. Hem siyasilerin hem de yatırımcıların kafasında ne olacağı konusunda net bir resim bulunmazken, pazartesi sabah açılışta BİST 100 endeksi yüzde 8.2 aşağıda kayıpla güne başladı ve dolar/TL kuru ise 2.80 seviyesini gördü.

Borsa İstanbul’da işlem gören şirket hisselerinin birkaçı dışında tüm hisse senetleri yüzde 20’ye yakın değer kaybetti. Borsada yaşanan ağır bilançoya ek olarak döviz kurunun yüksek seyri ve önümüzdeki belirsizliğin döviz sepeti üzerinde yaratacağı volatilite sebebiyle şirketlere borsa dışında kur riski olarak da yansıyabilir.

BIST 100 içerisinde yer alan şirketlerin toplamda 21.4 milyar dolar döviz borcu bulunuyor. BIST’te işlem gören ve en fazla döviz borcu bulunan şirketlerin başında Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Koç Holding ve Tüpraş yer alıyor. Seçimin borsa üzerinde yarattığı baskının yanı sıra bu şirketlere pazartesi günü bir darbede kur tarafından geldi.

Seçim aynı zamanda tahvil faizleri üzerinde de etkili oldu. Türkiye 2 ve 10 yıllık tahvil faizleri 50 baz puana yakın yükselirken, faizlerin seyrinin yükselmesi bankacılık endeksi yüzde 8’in üzerinde satış baskısı yarattı. 

Şirketlerin döviz borçları 

ŞirketMilyon TL
Türk Hava Yolları-3.375
Türk Telekom-3.357
Koç Holding-2.786
Tüpraş-2.766
Anadolu Efes-1.421
Torunlar GYO-958
Ak Enerji-872
Coca Cola-825
Migros-821
Ereğli Demir Çelik-752
Ford Oto-689
Zorlu Enerji-650
Aksa Enerji-618
Tofaş Oto-609

(Kur 2,76 TL'den hesaplandı.)

www.integralmenkul.com.tr

www.integralforex.com.tr