Seçim yaklaşıyor tablo kötüleşiyor
Hüseyin KATRANCI / Denizlili Genç İşadamları Derneği (DEGİAD) Başkanı
Denizli, finansal olarak hiçbir özel desteğe tabi tutulmadığı gibi, teşvikli iller arasına dahil edilmeyerek, özellikle desteklenmeyen bir şehir olarak makus talihini yaşamaya devam ediyor.
Yakın zamana kadar "işsizlik sorunu"nun yaşanmadığı Denizli, şimdi işsizlikte ülkede sıralamanın neredeyse en başına gelmiş durumda.
Her gün bir başka iş yerinde işçi ayaklanmaları yaşanmaya başlandı, iş barışı yok oluyor.
Yeni iş kurma seviyesi tamamen düştü.
Denizli'nin ağırlıklı sektörü olan, Denizliler'e atalarından miras kalan, yüzyıllardır ekmek yediği tekstil; küçüldü, hızla kan kaybetti.
Buna bağlı olarak çalışan yan sanayi mahvoldu.
Yine buna bağlı olarak kadının ekonomik özgürlüğü yara aldı. Zira tekstil sektöründe çalışan işçi sayısında kadın işçi sayısı yüzde 50 seviyesindedir. İşten çıkarmalardan dolayı bu oran da küçülmekte ve kadın eve geri dönmekte, üretkenliği son bulmaktadır.
Yabancı yatırımcıya ülkeyi cazip hale getirecek düzenlemeler bir genel politika olarak tüm ülke için alınmalıdır. Bürokrasiyi azaltmak, enerji maliyetini düşürmek vb. gibi çalışmalarla Türkiye cazip hale getirilmelidir. Bununla paralel olarak, Denizli eğer teşvikli iller arasına alınır ise, il sınırları içindeki doğal enerji kaynakları ayrıca cazip hale gelebilecektir.
Ancak sanayi yatırımları için arsalar üretilmeli ve ucuz bedelle sanayicinin yararlandırılması sağlanmalı veya devletin yaptıracağı iş binalarında üreticinin bir süre bedelsiz çalışması sağlanmalıdır. Böylece en azından üretici kira kıskacından kurtarılmalıdır.
Sanayiciye KDV'den, sigorta priminden, vergiden ve/veya bir başka alandan indirim destekleri sağlanmalıdır.
Aydın'a kadar getirilen otoyolun Denizli'ye ulaşması sağlanmalıdır. Denizli Ankara-Antalya-Muğla arası ulaşımda da otoyol veya en azından ivedilikle bölünmüş yol uygulamasına geçilmelidir.
Denizli zengin tarihi kalıntıları ve Pamukkale'si ile turizm potansiyelinin canlandırılması gereken bir il.
Denizli'nin farklı sektörleri tanıması-keşfetmesi ve yatırım yapması gereklidir. Bu açılım için Odaların aktif çalışması, yeni yatırım alanları modelleri sunması gereklidir. Ayrıca markalaşma konusunda eğitim çalışmaları düzenlenmelidir.
Malesef seçim yaklaşmakta, tablo kötüleşmektedir. Acilen gerekli önlemler alınmalı, girişimcinin umudu kırılmamalıdır.